9 kenmerken van een gezonde seksuele relatie.

Hoe weet je of jullie een gezonde seksuele relatie hebben?

gezonde seksuele relatie

Afhankelijk van hoe de dingen gaan in een huwelijk kan seks één van de heerlijkste of juist meest frustrerende dingen zijn. Het valt vaak niet mee om te balanceren tussen baan, kinderen, verplichtingen, hobby’s en het werk thuis te vinden. Als je probeert om seks daar ergens tussen een plaats te geven, zal het vaak naar de achtergrond verdwijnen. Je bent te moe of te druk. Duurt dat te lang, dan ga je als koppel merken dat je elkaar niet meer zo goed aanvoelt als vroeger. Er is minder contact en meer frustratie.

Wij zijn er van overtuigd dat een gezond seksleven het  middel is om op elkaar betrokken te blijven en dat het belangrijk is om daar aan te werken; houd de romantiek hoog in je huwelijk. Je gaat nooit  ‘tijd vinden’  voor intimiteit in je huwelijk; je moet er ‘tijd voor maken’. Het moet een prioriteit zijn.

Mocht je je afvragen hoe je weet of je op het juiste spoor zit, dan zijn hier 9 eigenschappen van een gezonde seksuele relatie in een huwelijk.

Goede kenmerken;

1. Je hebt er geen moeite mee om te vertellen wat je graag wilt. Communicatie is een van de sleutels voor een gezonde seksuele relatie.

2. Jullie maken ook buiten de slaapkamer deel uit van elkaars leven. Goede seks begint vroeg in de ochtend buiten de slaapkamer, met samen praten, voeling houden, goede morgen wensen, een lief briefje, samen bidden…enz.

3. Je hebt er geen moeite mee om te vertellen wat je wel en niet fijn vindt. Door daar eerlijk over te zijn, bouw je aan vertrouwen en kwetsbaarheid.

4. Je staat open verandering als het nodig is. Wordt je seksleven een sleur? Dan is het tijd om het eens heel anders te doen: Andere timing, plek,  positie.

5. Je bent bereid om iets nieuws te proberen.  Er zijn zoveel goede christelijke boeken over seks en intimiteit. Stellen die willen blijven leren hebben daar altijd voordeel bij. Sheet Music van Dr. Kevin Leman is een fantastisch boek over seks in het huwelijk.

6. Jullie zijn beiden tevreden met het aantal keren seks. Volgens de statistieken hebben we gemiddeld 2-3 keer per week seks.  Wij zeggen vergeet de statistieken en heb zoveel seks als jullie willen en waar jullie je goed bij voelen.  Sommigen zullen 2 a 3 keer per week teveel vinden. Anderen vinden dat dus weer nauwelijks genoeg. Belangrijk is dat jullie er beiden tevreden mee zijn en samen uitvinden wat voor jullie werkt. Laat je huwelijk niet gevormd worden door statistieken of door te vergelijken met anderen.

7. Jullie zijn beiden bereid om seks te initiëren. Het is voor zowel man als vrouw fijn als beiden het initiatief willen nemen. Niemand vindt het fijn om er altijd maar om te moeten vragen.

8.  Jullie begrijpen dat seks een belangrijk deel van jullie relatie definieert. Je repareert een slecht huwelijk niet met seks, maar een goed huwelijk lijdt schade zonder seks.

9. Geen van jullie is egoïstisch, je wilt de seksuele verlangens van de ander tegemoet te komen. Als je wilt dat de seks in je huwelijk slecht wordt, zorg dan dat het alleen maar over jou gaat. Het is pas een zegen voor jullie huwelijk als wederzijdse behoeftes worden vervuld.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.