De seksuele norm, wat is dat?

Bestaat er zoiets als een seksuele norm? Wat is normaal en wat is afwijkend? Hoe ver mag je gaan en wat valt niet onder de noemer fatsoenlijk? Is dat in elk land hetzelfde of juist overal anders? Hebben mannen en vrouwen uit Griekenland een andere seksuele norm dan de inwoners van Rusland?

Wat is de seksuele norm voor

Missionaris standje als seksuele norm?

Er zijn nog steeds bevolkingsgroepen waar alleen het missionaris standje als ‘oké’ geldt. Vrouw bovenop posities zouden voor de man vernederend zijn, bovendien is de man toch degene die leidend is in bed? Hij bepaalt en zij legt zich daar bij neer. Letterlijk en figuurlijk.

Als je man een hogere drive heeft, dan heb je het als vrouw het niet zo best getroffen. Je zult hem dan vaker ter wille moeten zijn, hij heeft het nou eenmaal nodig. Als zij meer wil dan hij, dan moet er met haar toch wel iets mis zijn, dat soort vrouwen krijgen al gauw een etiket opgeplakt.

Is er een seksuele norm te geven?

Er zijn legio onderzoeken geweest naar hoe vaak wij ‘het’ gemiddeld doen. Betekent dat, dat als je meer of minder wilt dan het gemiddelde, er iets mis is met je? Hebben Italianen werkelijk vaker seks dan Hollanders? Zelfs als dat zo zou zijn, is dat dan de norm? Wie bepaalt die seksuele norm eigenlijk?

Is het fout om seksuele fantasieën te hebben, of ze te willen uitvoeren?

We hebben allemaal onze dromen, verlangens en wensen. De één wil het liefst vrijen op een verlaten strand, de ander vindt dat zand aan de billen maar niets. Weer een ander wordt opgewonden met het vooruitzicht op een warm bad en daarna een massage. Is dat normaal? Is het abnormaal als je graag eens zou willen uitvinden hoeveel orgasmes je op een dag kunt hebben? Waarom is dat dan vreemd?


Er is een enorme verscheidenheid in seksuele verlangens.


Wie bepaalt dat een erotisch spel spelen te ver gaat, of dat elkaar oraal bevredigen zondig zou zijn? Het kan nog veel verder. Denk maar eens aan het gebruik van bv. een vibrator of andere erotische artikelen. Heel vaak hoor ik dat dat in een christelijk huwelijk niet nodig is. Dat het raar is en absoluut niet gepast. Hoe moet het dan met al die vrouwen die zich afvragen hoe een orgasme eigenlijk voelt? Of waarvan de man niet meer in staat is tot een erectie?

Er zijn zowel mannen als vrouwen die houden van ruigere seks. En talloze stellen die niets liever doen dan zacht en teder de liefde te bedrijven. De één houdt van vrijen in de natuur, de ander wil niks liever dan de veilige omgeving van de eigen slaapkamer. Weer een ander ziet zijn vrouw het liefst in lingerie, of houdt van ellenlang voorspel. Er zijn heel luidruchtige mensen, anderen slaken alleen een zucht. Wat is normaal en wat afwijkend?

De Bijbelse norm.

De Bijbel is uitgesproken over seks. God windt er geen doekjes om. Seks is prachtig en geweldig. Er is zelfs een heel boek aan gewijd. Nergens lees je dat het niet normaal zou zijn om op het strand, in de natuur, gehuld in lingerie luidruchtig of ruig te vrijen. De Bijbel geeft wel degelijk een norm. Seks hoort binnen het huwelijk. Punt uit. Wat dat dan voor soort seks is, dat is aan de twee mensen die het samen beleven.

Er zijn natuurlijk uitwassen te bedenken. Je geliefde bewust pijn doen is er volgens mij zo een. Hem of haar vernederen ook. Een andere keer gaan we daar wat dieper op in.

seksueel afwijkend

Seksueel afwijkend gedrag.

Seksueel afwijkend? Wat is dat? Hoe kan iets afwijken als er geen norm is? Geen twee mensen zouden hetzelfde schilderij maken, hetzelfde gedicht schrijven of dezelfde opera componeren.

Dus waarom zouden we verwachten dat twee mensen op dezelfde manier hun seksualiteit beleven?

De seksuele respons wordt niet gevormd aan een lopende band, er is geen vorm die moet worden aangenomen. Het is net zo persoonlijk en individualistisch als een kus.

En waar zo’n oneindige verscheidenheid bestaat is geen norm. Daar bestaat uitsluitend afwijkend. Ik ben dus seksueel afwijkend, wij zijn allemaal seksueel afwijkend.

Bron: Nemo Kennislink

seksuele norm in europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.