Meer dan een lichaam

Veel vrouwen denken dat seks voor een man alleen lichamelijk is. De gedachte is: Hij wil klaarkomen en daarom wil hij seks. Misschien vind jij het ook overdreven als je geliefde moeilijk doet omdat je geen zin in seks hebt. Als hij een orgasme wil kan hij dat toch zelf regelen? Maar dat is een misvatting: Ook mannen willen juist waardering om wie ze zijn, ze zijn meer dan alleen een lichaam.

De emotionele behoefte van een man.

Wat je dan bovendien vergeet is dat seks ook voor jouw man een van de weinige manieren is om emotionele verbinding te maken met jou. Het is in elk geval de belangrijkste. Door dat te ontkennen of te onderschatten zadel je jullie met een ongewenst en onnodig probleem op. De moeilijkheid is zoals bij zoveel dingen: Je gaat van jezelf uit.

De emotionele behoefte van een man

De emotionele behoefte van een vrouw

Vrouwen komen aan hun emotionele trekken op vele manieren; bv.door praten, lichamelijke aanraking, waardering en begrip. Die kan komen van je kinderen, familie, vriendinnen en collega’s. Veel vrouwen connecten in het dagelijks leven makkelijk met anderen op emotioneel vlak. Gek genoeg lukt het minder goed met degene die het dichtst bij staat: Hun eigen man. Maar als het lijkt of je eigen man je niet waardeert, zijn er gelukkig altijd wel anderen te vinden waarmee gevoelens en observaties gedeeld kunnen worden. Hopelijk doe je dat niet met andere mannen, want dan loop je wel erg dicht langs de afgrond.

Een man zit anders in elkaar

Maar vrouw, jouw geliefde is een man. Hij groeide waarschijnlijk op zonder zijn gevoelens te delen met anderen. Natuurlijk, hij heeft vrienden waarmee hij mannendingen doet, maar dat heeft vaak weinig te maken met emotionele connectie.

Voor de meeste mannen geldt: Emotionele connectie maken is moeilijk, zelfs met eigen kinderen. Ze hebben de rol van leider en degene die voorziet. Dat maakt hen een goede vader, maar het zorgt niet voor emotionele verbinding. De verbinding die ze nodig hebben om zich gewaardeerd en volledig gekend te voelen, zodat het een wisselwerking kan worden. Voor jouw man is dè manier voor emotionele connectie die met jou, door middel van seks. Een gezond en bevredigd seksleven zal voor hem gevolgen hebben op alle andere vlakken van zijn leven.

emotionele behoeftes

Tekort gedaan

Als je man klaagt over te weinig seks, klaagt hij waarschijnlijk over zich niet geliefd voelen. Misschien denk je, ‘Ja, hallo, dat geldt ook voor mij.’ Maar als één van de kinderen je komt knuffelen vergeet je het weer min of meer. Het kan zelfs zo zijn dat de liefde en aandacht van anderen dit gebrek voor jou helemaal oplossen. Maar voor hem niet.

Maar wie geeft hem dat gevoel?

  1. Vraag jezelf eens af hoe je naar je geliefde kijkt, wat vind je van zijn behoefte aan seks?
  2. Zou het kunnen dat hij eigenlijk behoefte heeft aan emotionele intimiteit?
  3. Zou het kunnen dat je dat altijd verkeerd hebt ingeschat?
  4. Heb je wel eens bedacht dat seks de meest vervullende manier is voor hem om emotioneel gekend te worden?
  5. En heb je je eigen waarde daarin wel hoog genoeg ingeschat?

Dit zijn serieuze vragen die iedere getrouwde vrouw zichzelf zou moeten stellen.

Wat stuwt zijn seksdrive?

Verrassing: Voor je man is seks veel meer emotioneel dan voor jou!

Het is één van de weinige manieren, zo niet de enige, om emotioneel verbinding te maken en daarvoor heeft hij maar een gegadigde: Jou!

Zijn ‘ik heb seks nodig’ zegt veel meer over de behoefte van zijn hart dan over de behoefte van zijn lichaam. Zijn seksdrive wordt lang niet altijd gestuwd door zijn erectie, maar ook door de leegte in zijn hart. Emotionele in plaats van lichamelijke nood.

Onderschat het niet

Nog twee vragen:

Wat zegt dit over jouw man en zijn hart?

Wat doet het met hem als je hem te vaak afwijst?

Jouw geliefde heeft een basis behoefte aan seks, maar meer nog een schreeuwende noodzaak tot emotioneel contact. Realiseer je dat als hij graag seks wil. Als je vindt dat hij meer zin heeft dan jij. Als je vindt dat je niet altijd voor hem klaar hoeft te gaan liggen. Praat er over samen, wees eerlijk over je behoeften en onderschat je eigen kracht niet.

Als je geliefde seks wil, reikt hij uit naar JOU en jou alleen.