Laatste deel voor vrouwen met een hoger libido.

In het eerste deel hebben we je aangemoedigd om eerst een goede omgeving voor communicatie te creëren, je eigen verwachtingen te onderzoeken en niet te veronderstellen dat het je man niets kan schelen. Of het tekort zo hoog op laten lopen, dat hij zijn verlangen ergens anders op gaat projecteren. Terwijl je jezelf onderzoekt zul je onvermijdelijk aanlopen tegen de vraag: ‘Hoe pak ik dit probleem op een gezonde manier aan?’ De meeste vrouwen die meer zin in seks hebben willen zo graag  ‘Uitvinden wat er aan de hand is’, dat ze proberen de diagnose te stellen zonder zichzelf te onderzoeken en goed voor te bereiden. Meestal werkt dit niet en het kan zelfs averechts werken. Een goede voorbereiding legt een veel betere basis voor succes. En daar gaat het om.

Dit is belangrijk voor je, toch?

Dus hier vijf stappen voor een goed proces. 

5 stappen Voor de vrouw met meer zin in seks

Stap 1: Focus jezelf en blijf kalm.

Belangrijk is dat je kalm en gefocust blijft als je nadenkt over je problemen. Zeker terwijl je er met je man over praat. Vermijd het om lelijk tegen hem te doen. Dat hij minder zin heeft dan jij wil niet zeggen dat het aan hem ligt. Blijf dus vooral kalm en in balans, dat zorgt voor een stabiele basis om het gesprek te voeren.

Hij moet zich veilig genoeg voelen om zich open te stellen voor je. Dit is tenslotte een onderwerp waar hij zich hoogstwaarschijnlijk niet erg gemakkelijk bij voelt. Zijn mannelijkheid staat ter discussie, het meest pijnlijke onderwerp voor iedere man. Door kalm en meelevend te blijven is het mogelijk dit onderwerp samen te bespreken. Desnoods meerdere keren.

Stap 2: Zorg voor de juiste tijd en plaats.

Vaak onderdrukken koppels hun frustraties totdat ze ontploffen, waardoor het gesprek al snel escaleert. Een veel betere aanpak is om het aan te kaarten en dan samen een tijd te plannen. Dit kan door een paar uur apart te zetten zonder de kinderen. Of je zou er zelfs een uitje van kunnen maken. Zorg dat je allebei uitgerust bent.

Stap 3: Bid samen voordat je samen praat.

Velen van jullie zijn spiritueel verschillend en sommigen zullen zelfs verschillende geloofsovertuigingen hebben. Daar komt nog bij dat de vaardigheden die je nodig hebt om een goede echtgenoot te zijn over het algemeen niet standaard bij de opvoeding horen. Bij ons was dat in elk geval niet zo.

Als je echt nederig, respectvol, vergevend, liefdevol en ook nog adequaat assertief wilt zijn, vraagt dat van je om te worden zoals Christus. In je eigen kracht ga je dat nl. nooit bereiken. Dit klinkt wellicht zwaar en ingewikkeld maar je kunt volstaan met het uitspreken van deze zin: God wilt U alstublieft de controle over mij en het gesprek overnemen, zodat ik het hart en de beweegredenen van mijn geliefde echt ga begrijpen.

Stap 4: Wees nieuwsgierig.

retourneren Als je dan gaat zitten om te praten, is het belangrijk dat je een nieuwsgierige houding aanneemt. In plaats van je eigen verklaringen voor zijn gedrag te spuien, luister eerst naar hem. Hoe verklaart hij het? Werk aan een dialoog. Voordat je het probleem überhaupt op kunt lossen, moet je hem eerst beter begrijpen.

Het gaat niet over goed of fout, het gaat om wederzijds begrip.

Pas later – als jullie beiden je begrepen voelen – kun je beginnen om naar oplossingen toe te werken.

Als je met je man spreekt, onthoud dan dat hij misschien niet trots is op zijn gedrag of zijn mindere verlangen. Hij heeft ook altijd dezelfde stereotype boodschap te horen gekregen. Veel mannen voelen zich beschaamd, juist omdat van hen verwacht wordt dat zij meer zin in seks hebben. Schaamte is geen goede basis voor gezonde keuzes.

Misschien denkt hij wel, ‘Kijk naar mijn vrouw. Ze is mooi! Welke man zou haar niet willen? Wat is er mis met mij?’

Wat ook een bom onder een goed gesprek kan leggen is zijn angst voor jouw vragen. Misschien moet hij zichzelf echt laten kennen, dat is eng voor sommige mannen. Het kan ook dat hij in het verleden dingen heeft gedaan met jou of anderen en daar slechte herinneringen aan over heeft gehouden. De manier waarop jij reageert als hij eerlijk is, is cruciaal. Jouw taak om je best te doen ruimte voor hem te maken.

Blijf nieuwsgierig ook na zijn eerste uitleg. ‘Help me om het te begrijpen.’ is een veel betere reactie dan, ‘Vertel me wat er mis is met je, dan kunnen we het oplossen.’ ‘Je vergist je en je moet veranderen’  zal ook niet echt werken.

Sommige stellen vinden het gemakkelijker om een aantal gesprekken te hebben door middel van een ouderwetse handgeschreven brief (Ja, ja, het bestaat nog, al dan niet geparfumeerd :)),  een e-mail of via de bemiddeling van een vertrouwenspersoon. Zorg dat het voor beiden veilig is, juist omdat  je waarschijnlijk lastige informatie moet absorberen.

Hulp

Stap 5: Vind indien nodig gespecialiseerde hulp.

Besef goed, dat zelfs je goede voorbereiding misschien niet genoeg is. Bij het echte gesprek over waar de moeite zit en waarom het zo complex is kan hulp van buitenaf nodig zijn.

Het kan zijn dat hij iets zegt waardoor jij je kalmte kwijtraakt of weg wilt rennen en nooit meer terugkomen. Het kan zijn dat hij met ontboezemingen komt over vroeger, of over escapades waar je tot dan toe niets van wist. Dan heb je echt iemand nodig die jullie verder helpt.

Doe je dat niet dan wordt de afstand tussen jullie (ook lichamelijk) alleen maar groter. Net zoals jij je gehoord wilt voelen, moet ook hij voelen dat zijn hart en zijn mannelijkheid en zijn hele hebben en houden, verleden, heden en toekomst, bij jou veilig zijn.

En dan.

Nu kun je eindelijk samen gaan zoeken naar oplossingen. Globaal gezien zijn er drie mogelijke verklaringen:

  1. Zijn verlangen is normaal
  2. Zijn verlangen is problematisch,.
  3. Jouw verlangen is problematisch.

Onthoud alsjeblieft dat je heel veel op kunt lossen. Wij zijn ook van ver gekomen en nog steeds in liefde bij elkaar.

Volgende keer gaan we verder in op wat je kunt doen als je als vrouw meer zin in seks hebt dan je man.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *