Onttrekken aan eigen verantwoordelijkheid.

Laatst hadden we een bbq bij ons thuis; gezellig met z’n allen genieten van lekker eten en goed gezelschap. Ook het hondje van mijn zwager was erbij. Een echt doorbijtertje, zo klein als Klein Duimpje, maar zo stoer als Goliath. Tijdens de avond kreeg het beestje veel teveel lekkere dingen toegestopt van iemand. Een aantal keer werd er gewaarschuwd dat dit niet goed voor het beestje was en later op de avond vervelende gevolgen zou hebben, maar dit werd systematisch genegeerd. De enige die het niet vervelend vond was uiteraard het hondje. Op het moment dat het echt te dol werd, klonk het waarschijnlijk meest misbruikte excuus: ‘Zo ben ik nou eenmaal.’

zo ben ik nou-eenmaal

Het belabberdste excuus voor je seksuele problemen.

Laten we daar eens even op inzoomen en ontrafelen wat er eigenlijk gezegd wordt.

Twee dingen:

Ik kan er niets aan doen.

Ik trek mij daar niets van aan.

Het ontslaat je ogenschijnlijk van verantwoording afleggen voor je daden en het geeft je, denk je, een perfecte mogelijkheid ook onschuldig te zijn voor eventuele gevolgen daarvan.

De waarheid is tegenovergesteld:

Je bent ALTIJD verantwoordelijk voor je eigen daden en je bent NOOIT onschuldig aan de gevolgen daarvan. Het belabbertste excuus dus wat je kunt bedenken en toch zijn er heel veel mensen die het elke keer gebruiken, ook in hun seksleven. Ze voeren het aan om hun huwelijk en intimiteit niet te hoeven verbeteren. Uit gemakzucht of desinteresse of een andere ondeugd.

Zo ben ik nou eenmaal.

Even een paar voorbeelden:

‘Ik heb gewoon geen behoefte aan seks, dus ik ben er wel klaar mee.’

‘Ik heb elke dag seks nodig. Ik kan er toch niks aan doen dat ik zo in elkaar zit?’

‘Hij wil dat ik praat tijdens seks, maar zo ben ik gewoon niet.’

‘Ik ben erg visueel ingesteld, dus als zij me haar lichaam niet laat zien, moet ik wel ergens anders naar kijken.’

‘Omdat ik niet zonder seks kan verwacht ik dat ze, als zij menstrueert, er voor zorgt dat ik toch aan mijn trekken kom.’

‘Ik kan niet zomaar de knop omzetten, dus als ik niet in de stemming ben, gebeurt het simpelweg niet.’

Vast en zeker herken je jezelf in één van deze frasen, waarschijnlijk kun je er samen nog een paar aan toevoegen.

Onze inschatting is dat veel geliefden bij problemen in het huwelijksbed weleens terugvallen op het excuus: ‘Zo ben ik nou eenmaal.’

Natuurlijk.

Heb je de vrijheid om te zijn wie je bent en ook te zeggen wat je wilt zeggen? Natuurlijk!

De moeder van Theo v Gogh zei ooit tegen hem; ‘Theo, je mag wel alles zeggen, maar het hoeft niet!’

Dat zijn wijze woorden waar ik vaak aan denk. Want als je woorden slagen worden en je gedrag niet werkt in je (huwelijks)leven, kun je wel nagaan dat het moet veranderen. Je hoeft er niet voor in therapie om je te realiseren dat het niet zo kan zijn dat de ander helemaal jouw kant op komt en al je wensen inwilligt. Dat is niet reëel, toch?

Je hoeft je niet persé over te geven aan je natuurlijke neigingen. Je bent een mens met een eigen wil en een vrije keuze. De hele Bijbel staat vol met voorbeelden hoe we onze natuurlijke neigingen kunnen afleren om in plaats daarvan een beter leven na te streven, naar het voorbeeld van Jezus.

De beste partner zijn.

Ik haal hem nog maar eens van stal: Het streven is niet: De beste partner krijgen, maar de beste partner zijn.

Het heilige uitgangspunt, de Bijbelse weg is: Rekening houden met je geliefde. De ander halverwege tegemoet komen. (En misschien wel verder…Au!) Als jullie problemen hebben met seks gaat het er juist om dat  je geliefde zich niet door jou miserabel voelt, met als gevolg dat jullie huwelijk niet meer de veilige plek is, niet meer de haven die het zou moeten zijn.

Is het echt zo belangrijk vast te houden aan een aspect van je ‘oude mens’ ? Zo halsstarrig vol te houden dat het aangeboren is? Zelfs als het je uiteindelijk je huwelijk gaat kosten? Als in jouw huwelijk dit soort dingen spelen, moeten die echt worden opgelost. Niet doen alsof het probleem niet bestaat en gewoon onder het tapijt vegen. Niet onder je eigen verantwoording uit proberen te komen met het flauwste excuus: ‘Ik ben nou eenmaal zo.’

Maar door de genade van God ben ik wat ik ben

De weg naar verbetering.

Is iedere verandering een verbetering? Dat hoeft niet persé waar te zijn.

Wat wel waar is, in iedere relatie en zeker in een huwelijk: Het is geen statische toestand, een goede relatie is dynamisch en groeit.

Ga je seksuele relatie ook eens in dat perspectief zien.

Niet: ‘Ach ja, het is nu eenmaal zo.’

Niet: ‘Tja, het hoort er nou eenmaal bij hè?’

Denk je eens in hoe het voor jullie allebei zou kunnen zijn als je loskomt van je eeuwige excuus dat je niet kunt veranderen.

Zou je intimiteit opbouwen?

Emotioneel en spiritueel naar je geliefde toe groeien?

Zou je geliefde meer van je gaan houden als je zo’n poging gaat wagen?

Bedenk eens hoe dat zou zijn.

Het enige dat je hoeft te doen is niet meer zeggen, ‘Ik ben nou eenmaal zo.’ En een eerste stap zetten naar verandering.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *