Aanraking.

Het zintuig van de aanraking wordt vaak over het hoofd gezien. We hebben het wel in de gaten als we niet kunnen zien of horen. We genieten van de geuren en smaken in ons leven. Maar hoe zit het dan met aanraken en het effect ervan? En nog belangrijker; is aanraken een onderdeel van de intimiteit met onze partner? Zelfs al denken we er niet aan, het aanraken is waarschijnlijk één van de meest belangrijke van onze zintuigen. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beslaat, als we volwassen zijn, ongeveer 1,5 tot 2 vierkante meter en weegt rond de drie kilo. De huid behoed ons voor warmte, licht, verwonding en infectie. Het reguleert de lichaamstemperatuur, slaat vet, water en vitamine D op, allemaal dingen die we elke dag nodig hebben. Ook is de huid gevoelig voor pijnlijke en plezierige ervaringen.

Raak me aan

Anti stress.

Aanraking zorgt vooral voor het vrijkomen van het stofje oxytocine. Dat gebeurt als we elkaars hand vast houden, knuffelen of intiem zijn met elkaar. Oxytocine is het lichaamseigen anti-stress mechanisme. Door aanraking stijgt het oxytocine gehalte waardoor er een biologische en psychologische reactie op gang komt. Oxytocine zorgt voor dat warme gevoel van verbinding, verhoogt ontvankelijkheid voor seks en intimiteit. Het zorgt ook voor de behoefte om meer aangeraakt te worden, waardoor de hormonen op “hol” slaan.

Oxytocine heeft ook van doen met het orgasme. Het vrijkomen van oxytocine doet de uterus samentrekken. Wat betekent dit voor een getrouwd koppel? Dat als we elkaar niet aanraken, we ons lichaam laten afsterven. Serieus! Het lichaam heeft oxytocine nodig om de spieren, zenuwen, organen, weefsel en bloed te voeden. Waarschijnlijk is dat één van de redenen dat de wetenschap aanraadt om naakt te slapen. Het huid op huid contact is erg belangrijk voor ons gevoel van intimiteit. Het bindt ons op een manier die nergens anders te vinden is. En na de gemeenschap heeft het een rustgevend effect.

Ooit afgevraagd waarom je na het vrijen zo zin in slapen hebt? Niet omdat de seks zo slaapverwekkend was. Het komt door het hogere oxytocine gehalte in je lichaam dat er voor zorgt dat je slaperig wordt. Na een orgasme val je dus makkelijker in slaap omdat het oxytocine level dan het hoogst is.

Niet zonder aanraking.

Dus, dames en heren, vergeet niet de huid als je een intieme avond plant. Als je de opwinding wilt opwekken bij je partner, begin dan met bv het bekijken van een film terwijl je knuffelt en elkaars hand vasthoud. Geef je partner een massage met geurige olie om in de stemming te komen. Laat je handen over je partners lichaam dwalen en geniet van de oxytocine golf tijdens de extase van jullie intimiteit.