Van God los.

In onze hedendaagse cultuur, waarin seks grotendeels losstaat van enige verdere verbintenis, we anticonceptie hebben en overal om ons heen horen dat seks vooral voor je eigen genot is, lijkt ernaar verlangen steeds ingewikkelder te worden. Vaak hebben we geen idee waarom het zo moeilijk is om de passie en het verlangen in stand te houden, terwijl we dat heel graag zouden willen. Om dat te vinden moeten we meer erotiek in het huwelijk brengen.

Hoe verhoog je de erotiek in je huwelijk?

In deze blog gaan we ideeën aanreiken, waardoor opnieuw beginnen met iemand anders om die eerste verliefdheid en passie maar weer te voelen, niet noodzakelijk is en zelfs onaantrekkelijk wordt.

Kan niet of wil niet?

Voor veel mensen geldt (en echt niet alleen voor vrouwen) dat we doen wat moet en niet wat we graag willen. Zeker als het gaat om seks. Ergens langs de weg van het gemak zijn we terecht gekomen in patronen en ontdekken we tot ons afgrijzen nogal wat sleur.

Erotiek is ondergeschikt geworden.

Natuurlijk, we zouden graag nieuwe dingen willen doen en proberen, maar we zijn bang dat het bij onze geliefde niet goed valt. Het kan zijn dat er ergernis of zelfs verdriet aan ten grondslag ligt, of dat de seks al zolang op een laag pitje staat dat we ons af zijn gaan sluiten.

Misschien vraag je je zelfs af of je eigenlijk nog wel aantrekkelijk bent voor je geliefde.

meer erotiek

Erotiek probleem.

Hoewel je dit kunt bestempelen als een seksueel probleem is het eigenlijk een erotiek probleem. Erotiek is wat de menselijke verbeelding maakt van seksualiteit. Juist die verbeelding zorgt voor opwinding. Het flirten, verleiden, verlangen en daarop anticiperen, gebeurt allemaal in ons brein. Daar zit onze grootste erogene zone. Die wordt beïnvloed door alle fijne, maar ook de pijnlijke genoegens die we hebben meegemaakt.

Verwachting.

Verwachting begint bij een goede associatie. Zo is dat ook bij erotiek.

Een voorbeeld: Ik (Martin) hou van badminton. Als ik de laatste heerlijke gespeeld heb, ben ik enthousiast om weer te gaan. Ik zorg dat mijn sportkleding schoon is en vraag mijn vrienden of ze ook gaan. Ik leg mijn racket en kleding klaar, de schoenen ernaast. Zo heb ik een heel ritueel wat zorgt dat ik vol verwachting ben. Ik baal oprecht als er iets tussen komt waardoor ik niet kan gaan.

Verlangen.

De volgende stap is verlangen. Dat heeft veel meer met erotiek te maken dan met seks alleen. Gek genoeg denken velen dat de vraag: ‘Wil je vrijen?’, voldoende is om na een avond bankhangen opgewonden en vol verlangen te zijn.

Hopelijk zie je zelf, nu de woorden zo plat zwart op wit staan, dat dit scenario hoogst onwaarschijnlijk is.

Je moet wel spelen!

Door ermee bezig te zijn, behouden we dat gevoel van voluit leven en vitaliteit. Dan hoeft de onvermijdelijke moeilijke fase niet de doodssteek van je seksleven te betekenen. En al helemaal niet van je huwelijk. Er zijn manieren om een diepere verbinding met je liefste te maken.

We noemen er vier.

  1. Ken je eigen seksualiteit.

Hoe je opgevoed bent zal vaak, zeker in het begin, bepalen hoe je de liefde bedrijft. Onze verlangens beginnen in onze jeugd, ze zijn gevormd door de relatie met onze ouders. Wat we fijn vinden, waar we plezier aan beleven, kan zo maar aanhaken bij ervaringen (zelfs de pijnlijke) uit onze jeugd. Onze verbeelding vulde aan wat er ontbrak, wat misschien nu nog wel ontbreekt.

Hoog tijd dan om je eigen seksuele fantasieën te onderzoeken, die onthullen je diepste emotionele behoeftes. Verken je fysieke, mentale en emotionele verlangens. Praat, reageer en probeer. Het zal helpen de intimiteit te verdiepen.

Het begrip en het vertrouwen dat ontstaat tussen jullie, zal veel obstakels wegnemen en je zult in staat zijn erotiek in de volle breedte te beleven. 

  1. Vergroot je definitie van erotiek.

Er is veel meer dan alleen de lichamelijke opwinding en de uitgebreidheid van het seksuele repertoire. Zoals al gezegd, ons brein is onze grootste erogene zone. Daar kunnen we dromen, bedenken, verbeelden en betekenis geven. Als seks een verzameling is van driften en daden, dan is ons brein de erotische vergaarbak waar alle hoop, fantasie, maar ook angst en worsteling samenkomt.

Het gaat niet zozeer om de frequentie of prestatie, veel meer gaat het om de kwaliteit van de ervaring. Veel meer dan wat je voelde tijdens de daad, zal beklijven wat je dacht tijdens de daad.

Als je opwinding wilt blijven voelen, zul je risico’s moeten nemen: Jezelf blootgeven, kwetsbaar durven zijn en durven te ontdekken. Dat verhoogt de intimiteit en de erotiek.

Het is een omkeerbare waarheid:

DIEPE EROTIEK IS INTIEM, DIEPE INTIMITEIT IS EROTISCH.

erotiek in je huwelijk

3. Zoek opwinding

Vaste patronen zijn veilig en werken vaak ook, vooral in het begin is het belangrijk om te bouwen aan vertrouwen en zekerheid, maar als je het gevoel van opwinding en verlangen op de lange duur wilt behouden, zul je moeten vernieuwen en uit je comfortzone moeten stappen. Anders is sleur je uiteindelijke lot.

Een diepere verbinding komt bijvoorbeeld door voorbereiding en zo nodig aanpassing van de omgeving waarin de intimiteit plaats vindt. Probeer daarom de juiste omstandigheden te scheppen:

Nog maar even mijn badminton metafoor: Er is een ruimte, er is goed licht. Een goed veld, een goed net. We onderhouden het zodat we kunnen spelen als we willen.

Verander de patronen:

Als ik altijd dezelfde slagen moet spelen wordt het al gauw een saai spelletje. Maar omdat je elkaar probeert te verrassen en elke keer wat anders uitprobeert blijft het heerlijk om te doen en groeit je bedrevenheid, wat het alleen nog maar leuker maakt. Erotiek is zelden voorspelbaar. Het kan je juist overvallen en je hele leven blijven verbazen.

Doorbreek het patroon door andere dingen te gaan doen. In onze blogs staan legio voorbeelden.

4. Samenspel zorgt voor verbinding.

Verken je verborgen fantasieën en opwindende verlangens. Vooral als je huwelijk lijdt aan seksuele verveling. Speel het spel van erotiek samen. Daarmee verander je het gewone, dat irritant voorspelbaar dreigt te worden. Ook hierover staat veel in onze blogs.

Bijvoorbeeld:

Mail of text 3 dingen aan je geliefde die je opwinden. Spreek samen een moment af dat je een avond kunt nemen om elkaars wensen, fantasieën en dromen verder uit te diepen. Stel elkaar daarbij kritische vragen: Wat vind je hiervan? Windt het jou ook op? Is het haalbaar?

Een ander, iets wilder idee:

Kies voorwerpen die refereren aan momenten waarop jullie opwinding voelden. Vertel elkaar verhalen. Je zult dingen zeggen en horen die je nog niet eerder hebt gehoord.

Of nog wilder:

Regisseer een erotische scène. Beschrijf het heel gedetailleerd. Details zijn belangrijk op het gebied van plezier. 

Seks gaat niet vooral over het orgasme, stopt ook niet daar. Soms is een orgasme het begin van het volgende voorspel.

Hier kloppen de romcoms dan weer wel.

Maar dan nog…

Kijk verder dan alleen de fysieke aspecten.

Niet zo doelgericht mogelijk.

Neem de tijd.

Sluit niet te snel iets uit, kijk hoe het zich ontwikkelt.

Go with the flow.

Erotiek zit verstopt in het hele leven.

Ontdek!

Beleef!

Geniet!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *