Onze jongste dochter is alweer een poosje vrijgezel. Ze deelt regelmatig dingen over haar datingleven en laatst liet ze zich ontvallen dat een jongeman een erg slechte kusser was. Dat bracht ons tot een gesprek over wat een goede kus eigenlijk is en hoe je dat doet. Het is niet voor niets dat het Gottman instituut aanraad om minstens eenmaal per dag minstens 6 seconden te kussen.
Kussen is een vorm van communicatie, een lichaamstaal als je wilt, maar hoe je moet kussen, zelfs als je al jaren aan het vrijen bent, is niet altijd duidelijk. Dat komt omdat de context, het wie, waar, waarom en wanneer van dit alles, ertoe doet. De fantasiekus van de één kan de meest angstaanjagende nachtmerrie van een ander zijn.
Om eerlijk te zijn, zoenen is eigenlijk best raar. Er is geen duidelijke informatie over hoe of waarom het kussen ooit is begonnen, waarom we het doen en waarom dat wenselijk is. Hoe vreemd het ook mag zijn, zoenen kan echt fantastisch zijn, de beste tip is wel om in het moment te blijven.
Vaak denk je: doe ik het wel goed? Geniet de ander ervan? Stinkt ik niet uit mijn mond? Misschien dat je je tijdens het kussen wel afvraagt of de was nog uit de droger moet of dat je de tank wel gevuld hebt. Verleg de focus naar je geliefde, zo wordt zoenen een bewuste activiteit waarbij je je zintuigen en die van de ander op elkaar afstemt, waardoor het moment leuker en bevredigender wordt.
Volgens een studie uit 2021 onder 878 mensen in langdurige heteroseksuele relaties, van The Journal of Sex & Marital Therapy, kan hoe tevreden je bent met je geliefde ook afhangen van hoeveel je samen kust. Onderzoekers ontdekten dat koppels die minder vaak kusten, een lagere seksuele en algemene relatietevredenheid rapporteerden.
-
Inhoud
Zorg ervoor dat je geliefde er zin in heeft.
Zoals bij elke intieme daad is het natuurlijk belangrijk om toestemming te krijgen voordat je met je (nieuwe) partner gaat kussen. Toestemming vragen om iemand te kussen lijkt misschien raar, maar kan al een onderdeel van het voorspel zijn. Je kunt zelfs vragen hoe iemand gekust wil worden, als je daar goed naar luistert en dat in de praktijk brengt wordt kussen een steeds betere ervaring.
-
Nogmaals: probeer in het moment te zijn.
Als je pas aan het daten bent zijn de stomende zoensessies volop aanwezig. Maar wanneer andere dingen om aandacht vragen kan in het moment zijn lastig worden. Om de neiging om af te dwalen tegen te gaan, kun je proberen om aandacht te schenken aan wat je kunt voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Dat kan je helpen om uit je hoofd te komen en meer aanwezig te zijn.
-
Verleng je kus.
De lieve voorhoofdkus die je om 8 uur ’s ochtends wilt, is heel anders dan het hartstochtelijke mondcontact waar je naar hunkert in de late uurtjes. Een van de meest onderschatte manieren om de kus op te waarderen is het verlengen er van. Zelfs als het enige wat je van plan bent een snelle kus is als afscheid. De kus van zes seconden, zoals John Gottman aanraad, is een kans om echt op elkaar af te stemmen, waardoor je je meer verbonden kunt voelen.
Wat gebeurt er tijdens het kussen? Veel, tenminste, chemisch gezien. Ten eerste maakt je lichaam het bindingshormoon oxytocine vrij als je kust, zodat je je meer gehecht voelt aan je geliefde. Bovendien toont onderzoek aan dat kussen cortisol, een stresshormoon, kan verminderen terwijl het de feel-good neurotransmitter dopamine versterkt. Het eindresultaat: je kunt je een beetje euforisch voelen.
-
Zoenen met de tong.
Zoenen met de tong, ook bekend als tongzoenen, kan voor sommige mensen heel plezierig zijn, maar je moet ervoor zorgen dat je je tong langzaam en sensueel in de mond van je geliefde brengt, tenzij jullie allebei van intensere tongactie houden. Zoals je misschien hebt ervaren, kan een onverwachte tong die in en uit je mond schiet, een onwelkome verrassing zijn.
-
Negeer andere lichaamsdelen niet.
Kus ook andere delen van het lichaam. Voor sommige mensen zijn het de oren, voor anderen de nek, probeer uit te vinden waar je kussen het meeste effect hebben..
Wat je met je handen doet, bepaalt vaak hoe hartstochtelijk zoenen kan zijn, en het hoeft niet ingewikkeld te zijn.
De hand over de rug laten glijden? De achterkant van het hoofd, of de wangen vasthouden? Zelfs een hand op de billen. Alles kan. Handen zijn de andere helft van kussen.
-
Wees voorzichtig als je gaat bijten.
In het heetst van de strijd kan kussen intens worden. Sommigen hebben dan de neiging om te gaan bijten. Maar je wilt niet het risico lopen iemand pijn te doen. Vragen is altijd de beste manier om er achter te komen. Zacht bijten is vaak een teken dat je klaar bent om verder te gaan.
Als je het eens wilt proberen, wacht dan tot de stemming juist is en probeer het dan voorzichtig op de onderlip van je geliefde terwijl je kust.
-
Houd je lippen zacht en adem fris.
Wat je vast al weet is dat hoe goed je kustechniek ook is, droge, gebarsten lippen de ervaring voor beiden ongemakkelijk kunnen maken.
Vermijd de knoflook en andere dingen die je adem scherp maken vlak voor een kus. Andere dingen kunnen juist wel in je voordeel werken, zoals goed gepoeste tanden.
-
Geef en accepteer feedback.
Volgens de een kun je een slechte kusser zijn en volgens de ander een tovenaar met je lippen, het is allemaal persoonlijk. Sta daarom open voor de verlangens van je geliefde en deel je eigen wensen.
De voordelen van kussen:
Op het moment dat je bijna wil kussen met iemand, maakt je lichaam noradrenaline aan. Dit wordt vaak door elkaar gehaald met adrenaline, maar dat is het dus niet. Klopt je hart bijna uit je borstkas? Dat komt dus door die noradrenaline!
- Het zorgt voor minder stress.
- Je bloeddruk stijgt.
- Je stofwisseling gaat sneller.
- Het kan er voor zorgen dat je minder honger hebt.
- Je ademt ineens veel sneller.
- Je hersenen maken endorfine aan
- Je huid wordt strakker…
- Het zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan je partner.
Want je lichaam wil het liefst dat er continu genotstofjes worden afgescheiden!
Conclusie: Goed kussen kun je leren en is goed voor je!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!