Wat te doen na seks.

Vroeger, toen we nog slecht waren, haha, rookten we altijd een sigaretje. Of je zou wat kunnen drinken, als je man lang genoeg wakker blijft. Wat zou je ook zou kunnen doen, juist op dit moment, is praten over seks.

Het is een kwetsbaar moment, waarop de intimiteit als het goed is hoogtij viert. Je zou het kunnen benutten om dingen over jullie seksleven te bespreken die misschien gevoelig liggen. Praten over seksuele intimiteit kan eng zijn en vreemd, maar het is zeker nodig.

praten over seks

Goed idee.

Een goed idee, als dit nog nooit gedaan hebt, is een boek of artikel erbij te pakken aan de hand waarvan je elkaar kunt bevragen.

Dr. Kevin Leman zegt het zo in ‘Sheetmusic’#:

‘In mijn praktijk komen veel koppels die 99 procent van hun seksleven vrijen en 1 procent praten over vrijen. Ik zou willen dat de verhouding 90/10 was. Oh, ze maken er wel grapjes over en zo, maar wat ik bedoel is een substantiële discussie, waarbij beiden hun hart delen over wat ze wel en niet fijn vinden. Zelfs getrouwde stellen die alles hebben gezien en gedaan, vinden het soms beschamend en moeilijk om te praten over hun seksuele voorkeuren.’

# Een van de beste boeken om te lezen als je meer werk wilt maken van intimiteit in je huwelijk. Helaas alleen verkrijgbaar in het Engels. Wel is er een nieuw boek van zijn hand wat ook zeker de moeite waard is.

Kanttekening van Ella: Kevin is een man en hoewel hij zijn geliefde regelmatig quote, is dat duidelijk merkbaar, maar toch, je leert uiteindelijk je eigen man wel beter kennen.

Waarom praten over seks?

Denk daar eens even over na. Als je altijd seks hebt, meestal op dezelfde manier, maar er nooit over praat, hoe weet je dan dat je het goed doet? Je doet misschien vreselijk je best om de ander te behagen, terwijl die vindt dat er zo niets aan is. Of je denkt aan de signalen te merken dat je op de goede weg zit, maar je geliefde durft daar niet eerlijk over te zijn.

Als je nooit praat, kom je er nooit achter, laat staan dat je dat oplost. Dat is toch een triest verlies en totaal overbodig, want praten ligt voor de hand en zelfs de meest gesloten persoon kan het. Het is de wil, of beter gezegd de onwil die ons hier parten speelt.

Hoe weet je dat je een goede minnaar bent?

Vroeger op school kreeg je je huiswerk terug met daarin een aantal rode strepen. Om een betere leerling te worden was het nodig je fouten te corrigeren, zodat je het de volgende keer goed zou doen. Iedereen kent wel het gezegde: Juist van je fouten leer je.’

Maar om zover te komen, moet je wel horen wat ‘fout’ is.

In liefdesleven spreken we uiteraard niet van fout en goed, want zoals vaker gezegd: In liefde is veel geoorloofd. Het gaat er enkel maar om wat je heerlijk, gewoon fijn, of iets minder geslaagd vindt. En geloof me, dat is voor iedereen weer een beetje anders.

Als je de ander gelukkiger wilt maken, is het nodig dat je weet hoe.

fouten maken mag

Praten over seks is bevrijdend.

Het is bevrijdend om er met je geliefde over te kunnen praten. Na de seks hebben jullie een sterke connectie. Als je in staat bent om je wensen en verlangens aan te kaarten, komt er nog verbinding bij. De mogelijkheid om eerlijk met elkaar te praten op dit veilige moment over de moeilijkste en intiemste dingen brengt je huwelijk zeker naar een hoger level.

Een andere reden waarom je samen zou moeten praten over seks, ook als niet echt problemen of ongezegde issues zijn, is dat het de beleving van jullie intieme momenten meer betekenis geeft. Als je samen een avontuur beleeft, of iets moois ziet, of op vakantie gaat, praat je er toch ook over na? Zonder praten kan seks gaan voelen alsof je een ‘to-do-list’ afwerkt. De emotionele verbinding begint al te vervlakken als je hoofd het kussen raakt en je houdt alleen een agendapunt over.

Heb je wel eens een film gezien waarin twee mensen na een ‘onenightstand’ samen bespraken hoe het was? Waarschijnlijk niet. Dat komt omdat er geen emotionele connectie is.

Wanneer praten over seks.

Het beste moment om te praten over seks is volgens ons nadat je seks hebt gehad. Uiteraard niet binnen een minuut na het orgasme, maar na een poosje. Als je een paar dagen wacht, raak je de urgentie kwijt en ga je het weg relativeren. Totdat het bij de volgende vrijpartij weer vrolijk de kop opsteekt. Dit soort dingen lossen zichzelf nl. niet vanzelf op.

Als je het lastig vindt om het direct te doen, zeg dan bijvoorbeeld:

‘Schat mag ik hier morgen nog es met je over praten?’

Er zijn diverse blogs die tips geven over hoe je dit aan kunt pakken zonder brokken te maken. Zorg allereerst dat je duidelijk maakt dat je er in alle liefde er over wilt praten, zonder afkeuring. Zeker als er iets nieuws is, wat je zou willen proberen, is het belangrijk dat er geen vingers worden opgeheven.

waarom praten over seks?

Hoe praten over seks.

En dan…Hoe praat je over seks met je geliefde?

Veel mensen doen het niet, omdat ze zich bij voorbaat oncomfortabel voelen. Als je niet geleerd hebt om je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen, en dit geldt voor nogal wat vrouwen en zeker mannen, kan dit één van de beste dingen zijn, die je voor je huwelijk gaat veranderen.

Denk erom: Het is de toon die de muziek maakt. Lief, maar to the point is het beste.

Uiteraard weet je uit je dagelijkse leven dat kritiek slecht opbouwt als je niet begint met iets positiefs. Zo ook hier, begin met iets dat je geweldig vond. Probeer liefdevol en dankbaar te klinken. Het zal vervelend zijn om te horen dat je, ondanks je goede wil, er toch net niet in geslaagd bent de juiste knoppen te beroeren, om maar even een leuke beeldspraak te gebruiken.

Erken en benoem dat. Maak heel duidelijk dat je graag wilt ontwikkelen samen. Het laatste wat je wilt is dat na dit praten over seks, het hebben van seks beladen wordt. Houd de communicatie open en leer. Je zult zien dat na een paar keer je seksleven en dus je huwelijk er van opknapt.

En nu we toch zo in de praat-modus zitten, wat zijn onderwerpen waar jullie het nog eens over willen hebben?

Comments hieronder alvast van harte welkom.

Luister ook: radio EO live, waar we afgelopen zaterdag ook over seks praten mochten.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] binnen voelt en wat je bezighoudt? Hoe word je intiem op een emotionele manier? Het begint met het delen van je gevoelens en het luisteren naar de gevoelens van je […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *