Welk glijmiddel is het beste?

Met een goed glijmiddel wordt het bedrijven van de liefde nog veel opwindender. En wat te denken van een erotische massage?

Er zijn veel glijmiddelen die je hier heel goed voor gebruiken kunt. Of je nou een ‘vluggertje’ hebt of een eindeloos lange romantische vrijpartij, het gebruik van een glijmiddel helpt altijd. Het zorgt voor een stukje comfort door de extra toegediende gladheid en helpt zo ook om pijn bij het vrijen te voorkomen.

Er zijn ontzettend veel soorten glijmiddel. De basis kan op water of siliconen zijn, php neutraal voor een snel geïrriteerde huid, voor massages en natuurlijk voor het gebruik van seksspeeltjes. Omdat er zoveel zijn is het vaak moeilijk kiezen, welke glijmiddel is juist en het beste voor mij? Om je te helpen bespreken we hier een aantal glijmiddelen, zodat je de beste voor jou kunt vinden. Na aankoop weet je dan zeker dat je er veel plezier aan beleeft.

Pijn bij het vrijen voorkomen

Een glijmiddel kan ook nodig, bijvoorbeeld als de vagina wat droger is.  Dat is heel normaal als je wat ouder wordt. Ook zijn er vrouwen die na een zwangerschap, door het gebruik van medicijnen, de menopauze of chemotherapie merken dat ze minder vocht aanmaken. Dan is het fijn als je de seks wat comfortabeler kunt maken met wat extra vochtigheid. Het gebruik van de pil kan daar ook een veroorzaker van zijn.

Als er minder vocht wordt aangemaakt bestaat de kans dat de vaginawand wordt beschadigd bij penetratie. Daardoor kan vrijen pijn gaan doen. Dat is gemakkelijk te voorkomen, dus laat het niet zo ver komen. Je kunt het natuurlijke vocht met een paar druppeltjes van een goed glijmiddel aanvullen zodat je huid beschermt wordt en de vagina vochtig aanvoelt.

Vaginisme en glijmiddel.

Pijn bij het vrijen kan er voor zorgen dat een vrouw negatief gaat denken over seks en daardoor zelfs (onbewust) het gaat blokkeren. Dat is hoe vaginisme ontstaat. Doordat de spieren rond de vagina onvrijwillig samen trekken wordt penetratie of onmogelijk of heel pijnlijk. Een glijmiddel kan helpen de penetratie te vergemakkelijken, waardoor de negatieve spiraal doorbroken kan worden.

Ook bij condoomgebruik.

Als je man een condoom gebruikt kan het ook heel prettig zijn om een druppeltje toe te voegen. Omdat het voorvocht van de man in het condoom beland is er voldoende vaginale vochtigheid nodig om het penetreren voor beiden prettig te maken. Breng een paar druppels aan op het condoom of in de vagina. Let op dat je wel een glijmiddel gebruikt op waterbasis, of een siliconen middel waarop staat dat het veilig te gebruiken is combinatie met condooms.

Wat ook fijn is, is om een druppeltje aan de binnenkant van het condoom te doen, dat kan seks voor hem ook opwindender maken. Een condoom zit altijd erg strak en dat is niet altijd aangenaam. Met een beetje glijmiddel zit het fijner, wat zorgt dat hij meer plezier beleeft aan het liefdesspel.

Gebruik een goed glijmiddel voor extra comfort en genot bij onder andere:

  • Een vluggertje
  • Een hele lange vrijpartij
  • Erotische massage
  • Om pijn te voorkomen
  • Vocht aan te vullen indien nodig
  • Overgang, ziekte, medicijngebruik
  • Anale seks
  • Het gebruik van speeltjes
  • Masturberen

Welk glijmiddel is het beste voor jou?

Glijmiddel op waterbasis beschadigt condooms en speeltjes niet, maakt de huid zacht en soepel.

Het heeft een aantal voordelen; het glijdt goed, het kan overal bij gebruikt worden en je wast het er makkelijk weer af. De samenstelling van water, glycerine en eventuele hulpmiddelen wordt door vrijwel iedereen als prettig ervaren. Er zijn glijmiddelen op waterbasis in verschillende diktes.

Nadelen

Glijmiddel op waterbasis heeft als grootste nadeel dat het door de huid wordt opgenomen en dus opdroogt. Daarom heb je er meer van nodig en zul je het vaker aan moeten brengen. Zorg dus dat de fles voor het pakken is, om midden in het liefdesspel te moeten gaan lopen zoeken is ook niet handig. Vooral de goedkope varianten drogen echt sneller op dan de betere (duurdere) glijmiddelen op waterbasis. Tegenwoordig zijn er zelfs op basis van biologische ingrediënten en ook vegan. Ze gaan verrassend lang mee.

Niet voor massages.

Een glijmiddel op waterbasis kan een beetje plakkerig of kleverig aanvoelen. Vooral bij de goedkopere, die zijn aangemaakt met kleur en smaakstoffen, is dat het geval. Omdat dit soort glijmiddel dunner is en snel opdroogt zijn ze niet echt geschikt voor massages.

Kans op infecties.

Een ander nadeel is dat er door het gebruik van glycerine en glycerol kans is op vaginale infecties. Deze stoffen (suikers) laten in onderzoeken verschillende resultaten zien. Suikers kunnen bijdragen aan het ontstaan van infecties en schimmels, maar dat het gebruik van glycerine in een glijmiddel veilig is. Het blijkt dat Glycerine alleen infecties kan veroorzaken als het al besmet is met bacteriën. De controle op kwaliteit tijdens de productie is dus erg belangrijk, zeker als beide stoffen worden gebruikt. Kies dus altijd voor een merk waarvan de kwaliteit gegarandeerd is.

Bij gevoeligheid voor vaginale schimmelinfecties kies je dus beter voor een glijmiddel zonder glycerine.

Hoe zit het met parabenen?

In cosmetica producten worden conserveringsmiddelen gebruikt, één daarvan is parabenen. In heel veel producten zoals tandpasta, shampoo en make-up  wordt het toegevoegd om schimmels en zwammen geen kans te geven. Een glijmiddel op waterbasis kan ook parabenen bevatten, anders dan de siliconen variant, die heeft geen conserveringsmiddel nodig.

Ondanks dat parabenen in Europa wettelijk zijn toegestaan en volgens het KWF en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit veilig zijn kiezen steeds meer mensen voor producten zonder parabenen. Er wordt gezegd dat ze het effect van natuurlijke oestrogenen min of meer nabootsen en ze worden in verband gebracht met (borst) kanker. Er is echter geen wetenschappelijk onderzoek wat dat bewijst.

Zekerheid voor alles.

Kies voor de zekerheid altijd een glijmiddel zonder parabenen. Je kunt het makkelijk herkennen aan de ingrediënten, als daar methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen tussen staat laat het dan liggen.

In glijmiddel op basis van siliconen zitten geen parabenen. Dit glijmiddel heeft geen conserveringsmiddel nodig!

Belangrijk! Een glijmiddel zonder parabenen veroudert sneller. Ondanks dat er ook natuurlijke conserveringsmiddelen worden toegepast is het goed om de kleur en geur van het glijmiddel in de gaten te houden. Gooi het weg als je het niet meer vertrouwd.

Voor- en nadelen glijmiddel op waterbasis

+  Veilig in gebruik met alle speeltjes

+  Veilig met condooms

+  Makkelijk schoon te maken

+  Maakt de huid zacht en soepel

+  Ook verkrijgbaar met alleen maar natuurlijke ingrediënten

–  Pas op met parabenen en glycerine

–  Meer van nodig omdat het sneller droogt.

–  Niet geschikt voor massages

–  Goedkoop glijmiddel op waterbasis is vaak van slechte kwaliteit. Het kleeft en plakt.

Goede en veilige glijmiddelen op waterbasis zijn onder andere:

Glijmiddel op siliconen basis.

Omdat siliconen glijmiddel niet uitdroogt heb je maar een paar druppels nodig. Daarmee kun je heel lang genieten. Het legt als het ware een beschermend laagje over de huid, zonder dat het de poriën verstopt. Het wordt niet door de huid opgenomen en laat de huid en de slijmvliezen ademen. Een siliconen glijmiddel voelt vaak wat dikker aan dan één op waterbasis. Ook is het merkbaar gladder en zachter.

Veilig voor binnen en buiten.

Hoewel siliconen heel chemisch klinkt het zijn veilige ingrediënten: het zijn hele schone, hypoallergene stoffen die eigenlijk nooit tot huidirritatie veroorzaken. Daarom worden siliconen vaak gebruikt in de geneeskunde. Er zitten ook nooit parabenen, glycerine, conserveermiddel of smaak- en kleurstoffen in een siliconen glijmiddel. Het is dus ook geschikt voor de meest gevoelige huid. Het blijft niet hangen in de baarmoeder, zoals dat bij een olie wel het geval is.

Een siliconen glijmiddel wordt in niet opgenomen door de huid of het lichaam, maar vormt een dun laagje, wat na een tijdje ook vanzelf weer afgaat. Een siliconen glijmiddel is dus veilig te gebruiken.

Heerlijke massages

Met een glijmiddel op siliconen basis kun je ook een heerlijke ontspannende en erotische massage geven. Omdat het niet opdroogt en wat dikker aanvoelt blijft de huid zacht en zijde-achtig aanvoelen. Je hebt er maar weinig van nodig voor een lange, sensuele massage. Het plakt en kleeft niet dus je hoeft niet na afloop meteen onder de douche te springen.

Gebruik in water.

De natuurlijke vochtigheid van de vagina wordt onder water weggewassen, waardoor er verhoogde wrijving en een gevoel van droogte kan ontstaan. Daardoor wordt de seksuele ervaring minder, wat jammer is, want seks in het water kan heel opwindend zijn. Gebruik een glijmiddel op siliconen basis om de beste ervaring te krijgen. Siliconen worden namelijk niet door het water weggewassen.

Tegelijkertijd is dat ook een nadeel van siliconen glijmiddel. Als je er mee knoeit blijft het glad, oppassen dus als je het op de badkamervloer laat vallen. Beter reinig je het warm water en zachte zeep, als je er niet nog dagenlang over uit wilt glijden.

Vlekken?

Glijmiddel op siliconen basis vlekt alleen op zijden lakens, goed om daar rekening mee te houden. Verder is wassen met een normaal wasprogramma voldoende om wat je geknoeid hebt weer te verwijderen. Het siliconen glijmiddel laat na het vrijen een zijdezachte laagje achter op je huid, net alsof je bodylotion hebt gebruikt. Het voelt heerlijk, niet plakkerig en je hoeft het dus ook niet af te wassen. Na verloop van tijd is dat vanzelf weer verdwenen.

Nadelen van siliconen glijmiddel.

Glijmiddel op basis van siliconen is gemiddeld wat duurder en is lastiger met schoonmaken. Ook zijn ze niet altijd te gebruiken samen met seksspeeltjes.

Voor- en en nadelen:

+  Een paar druppels is al voldoende

+  Voelt (lang) zijdezacht aan

+  Beschermd de huid, zonder poriën te blokkeren

+  Wordt niet opgenomen door de huid

+  Ook geschikt voor massages

+  Gebruik in water

+  Geen parabenen en glyercine

+  Siliconen veroorzaken vrijwel nooit irritaties

–  Niet te gebruiken met alle speeltjes

–  Na gebruik met speeltje is reiniging meestal nodig

–  Lastiger te verwijderen uit lakens.

–  Wat duurder

–  Geen biologische en natuurlijke variant

De beste glijmiddelen op basis van siliconen zijn:

Glijmiddel gebruiken met speeltjes

Waterbasis is altijd goed

Elk (goed) glijmiddel op waterbasis kan bij het gebruik van speeltjes worden gebruikt. Ongeacht waarvan het speeltje is gemaakt. Dat geldt ook glijmiddel met een smaakje of verwarmend en verkoelend effect. Het is altijd een goede keuze.

Kan een glijmiddel op siliconen basis worden gebruikt met speeltjes?

Glijmiddel op basis van siliconen kan de buitenlaag van een vibrator of speeltjes aantasten. Daarom raden vrijwel alle fabrikanten het gebruik van glijmiddel op waterbasis aan. De meeste speeltjes worden tegenwoordig van siliconen gemaakt en zo zijn ze er zeker van dat hun producten er niet onder lijden. Toch kan een glijmiddel van goede kwaliteit prima samen worden gebruikt met sommige speeltjes, als je ze daarna maar goed schoonmaakt. Het probleem is dat dit niet van tevoren te zeggen is. Het verschilt per product en per merk. Daarom is het toch verstandiger om een product op waterbasis te gebruiken als het er niet uitdrukkelijk bij vermeld wordt.

Speciale glijmiddelen voor gebruik met speeltjes

Er bestaan ook speciale glijmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met speeltjes. Ze zijn dan altijd op waterbasis waaraan een beetje silicone is toegevoegd. Daardoor is de structuur wat dikker en droogt het minder snel uit. Je kunt ze daardoor ook prima gebruiken bij het vrijen. Dit product hecht zich aan de speeltjes en blijft dus zitten waar ze nodig zijn. Ze zijn dus eigenlijk overal voor geschikt.

Glijmiddel bij geïrriteerd of gevoelig slijmvlies.

Je kunt bijvoorbeeld tijdens de overgang last hebben van gevoelig of geïrriteerd slijmvlies. Juist dan is een goed glijmiddel extra belangrijk, zeker omdat de kwaliteit nogal verschilt.

De medische glijmiddelen Pjur Med Repair Glide (op water basis, herstelt geïrriteerde huid) en Pjur Med Premium Glide (op siliconen basis, voor gevoelige en snel geïrriteerde huid en slijmvliezen) zijn dan een hel goede keuze en worden veel verkocht. Het geeft rust en verlichting, waardoor vrijen weer pijnloos wordt. Ook tijdens de menopauze. Dit glijmiddel wordt aanbevolen door artsen en apotheken.

Na de bevalling.

Er gebeurd veel met het lichaam tijdens de bevalling, zoveel dat seks daarna gepaard kan gaan met angst. Daardoor kan gespannenheid ontstaan wat resulteert in pijn bij het vrijen. Daarnaast worden vrouwen die borstvoeding geven wat minder vochtig tijdens opwinding. Dan is het gebruik van een goed glijmiddel zoals Pjur Med extra aan te raden.

Glijmiddel met toevoegingen.

Er zijn bijzondere glijmiddelen die voor een warme gloed, tinteling en verrassend opwindende sensatie zorgen.De moeite van het proberen waard. Vooral voor dames die moeite hebben om klaar te komen is dit een extra toevoeging die hen over de drempel van het orgasme kan helpen.