Wat is het beste glijmiddel om te gebruiken?

Verschillende soorten glijmiddel.

Glijmiddel is er in heel veel soorten. Op waterbasis, op basis van siliconen, speciaal voor de snel geïrriteerde huid, voor massages, voor speeltjes, met smaakjes en nog veel meer. Wanneer gebruik je welk glijmiddel? Zijn ze allemaal even goed? Dat maakt kiezen best lastig. Wij helpen je er graag bij! Je zult zien en beleven dat het extra genieten wordt.

Waarom en wanneer

Gebruik van een goed glijmiddel kan het vrijen opwindender maken. Veel glijmiddelen zijn heel goed te gebruiken voor een erotische massage. Een vluggertje wordt hiermee ook fijner en vlugger.

Ook kan glijmiddel juist extra comfort bieden als de vrijpartij juist wat langer duurt.

Pijn voorkomen bij vrijen.

Een glijmiddel is vaak nodig om seks comfortabeler te laten verlopen. Zeker als je ouder wordt, komt het veel voor dat de vagina wat droger is. Maar ook een zwangerschap, de overgang, chemotherapie of bepaalde medicijnen kunnen daarvoor zorgen. Sommige vrouwen maken op bepaalde momenten in hun cyclus minder vocht aan. Ook het gebruik van de pil kan daar debet aan zijn.

De kans bestaat dat de vagina door penetratie beschadigd wordt als er niet voldoende smering is. Vrijen gaat dan pijn doen, dat moet je uiteraard zien te voorkomen. Een paar druppels glijmiddel zijn al genoeg om het natuurlijke vocht aan te vullen, de huid te beschermen en pijn voor te zijn.

glijmiddel

Hulp bij vaginisme

Vaginisme is een ongecontroleerde samentrekking van de spieren rond de vagina die penetratie onmogelijk of heel pijnlijk maakt. Het ontstaat als een vrouw altijd pijn heeft bij het vrijen en ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen tegenover penetratie en uiteindelijk (onbewust) gaat blokkeren. Om de negatieve spiraal in een vroeg stadium te doorbreken is een glijmiddel vaak voldoende, omdat het de penetratie aanzienlijk vergemakkelijkt. Niks om je voor te schamen overigens.

Voor de mannen

Mannen die een condoom gebruiken zullen het prettig vinden om een druppeltje glijmiddel te gebruiken. Het gebruik van een condoom vereist namelijk een behoorlijke vaginale vochtigheid om het liefdesspel voor beide partners prettig te maken. Breng een beetje gel aan in de vagina of op het condoom. Let wel op dat het een glijmiddel op basis van water is. Of een goed siliconen middel waar nadrukkelijk op vermeld staat dat het te gebruiken is met condooms.

Door een klein druppeltje aan de binnenkant van het condoom aan te brengen kan seks voor hem ook opwindender worden. Sommige mannen vinden het dragen van een condoom niet aangenaam omdat het zo strak zit. Een druppeltje glijmiddel neemt dat ongemak weg, het condoom voelt fijner en het vrijen wordt lekkerder.

Welk soort glijmiddel is het beste voor jou?

Vrijwel alle glijmiddelen op waterbasis bestaan uit water, glycerine en eventuele hulpmiddelen. De voordelen van glijmiddel op waterbasis zijn: Het glijdt goed, het maakt de huid zacht en soepel, het beschadigt condooms en speeltjes niet, het kan worden gebruikt bij alle materialen, en het is makkelijk af te wassen. Glijmiddelen op waterbasis zijn er in dunne en dikkere substantie.

Sneller opgedroogd

Glijmiddel op waterbasis heeft als nadeel dat het opdroogt en opgenomen wordt door de huid. Daardoor moet je er meer van gebruiken en vaak na een tijdje opnieuw aanbrengen. Dat zoeken naar de fles tijdens het vrijen kan de sfeer behoorlijk beïnvloeden.

Hier komt ook het verschil tussen een goedkoop en een duurder glijmiddel om de hoek kijken. De goedkopere varianten drogen echt een stuk sneller op dan de duurdere glijmiddelen op waterbasis. Gelukkig worden de laatste tijd steeds betere glijmiddelen op waterbasis ontwikkeld, ook vegan en met biologische ingrediënten. Die zorgen vaak voor verrassend lange vochtigheid.

Niet voor massages

Glijmiddel op waterbasis kan door de samenstelling een beetje plakkerig en kleverig aanvoelen. Vooral bij de wat goedkopere glijmiddelen, vaak aangemaakt met kleur- en smaakstoffen, is dat een nadeel. Omdat ze ook wat dunner aanvoelen en sneller opdrogen zijn ze minder geschikt voor massages.

Voordelen van glijmiddel op waterbasis:

 • Veilig te gebruiken met alle speeltjes
 • Veilig met condooms
 • Makkelijk schoon te maken
 • Maakt de huid zacht en soepel
 • Ook verkrijgbaar met alleen natuurlijke ingrediënten

Nadelen:

 • Droogt sneller dan siliconen, je moet er dus meer van gebruiken en vaker aanbrengen.
 • Niet geschikt voor massages.
 • Parabenen (conserveringsmiddel) zijn niet zo goed voor je.
 • Glycerine bevat vaak suiker en kan infecties veroorzaken.

Glijmiddel op siliconen basis

Het grootste voordeel van een middel op siliconenbasis is dat het niet uitdroogt. Een paar druppeltjes is al voldoende. Een goed glijmiddel op basis van siliconen vormt als het ware een beschermend laagje over de huid heen, zonder de poriën te verstoppen. De huid en de slijmvliezen blijven ademen. Een glijmiddel op basis van siliconen voelt vaak wat dikker en zachter aan dan een op waterbasis.

Veilig en hypoallergeen

Siliconen klinkt heel chemisch, maar het is veilig: Het zijn hele schone, hypoallergene stoffen die eigenlijk nooit huidirritatie veroorzaken. Daarom worden siliconen ook veel gebruikt in de geneeskunde. Siliconen glijmiddel bevat ook nooit parabenen, glycerine, conserveringsmiddelen of smaak- en kleurstoffen. Het is daarmee ook perfect geschikt voor de meest gevoelige huid. Het lichaam verwijdert een siliconen glijmiddel makkelijk, het blijft dus niet achter in de baarmoeder, zoals dat bij een olie wel het geval is.

Hert wordt ook niet opgenomen door de huid , maar vormt een dun laagje. Na een aantal keren wassen is het er weer af.

Fijn voor massages

Vrijwel alle glijmiddelen op siliconenbasis zijn ook prima te gebruiken voor een langdurige, erotische massage. Een glijmiddel op siliconenbasis is vaak wat dikker en zorgt ervoor dat de huid zacht en zijdezacht aanvoelt. Je hebt er niet veel van nodig. Na gebruik kleeft en plakt een siliconen middel niet en je hoeft dus niet meteen onder de douche.

In water te gebruiken

Bij seks in water wast het water de natuurlijke vochtigheid van het vaginale gebied weg. Dit kan zorgen voor stroefheid en daardoor een minder fijne seksuele ervaring. En dat terwijl seks in het water zo leuk en opwindend kan zijn. Ook hier biedt een glijmiddel op basis van siliconen uitkomst, omdat siliconen niet oplossen in water.

Er kleeft wel een nadeel aan het gebruik van siliconen glijmiddelen. Knoei wat druppels op de vloer van je badkamer en je glibbert er nog weken rond. Je zult het met zeep moeten afwassen omdat het niet oplost in alleen maar water.

Behalve op zijden lakens vlekken glijmiddelen op siliconenbasis niet. Heb je toch vlekken? Dan is wassen met een normaal wasprogramma vaak al voldoende.

Zijdezacht

Na de massage of het vrijen laat het siliconen glijmiddel een zijdezacht laagje achter op de huid, net als wanneer je een bodylotion hebt gebruikt. Het voelt prettig en is zeker niet vet. Afwassen is dan ook niet nodig, het is veilig voor de huid. Na verloop van tijd verdwijnt het vanzelf.

Als nadeel geldt dat glijmiddelen op basis van siliconen wat duurder zijn en niet altijd samen gaan met speeltjes op siliconenbasis. De siliconen in het glijmiddel tasten de siliconen van het speeltje aan, dus wees daar voorzichtig mee. Gebruik dan liever een middel op waterbasis, of er moet bij vermeld staan dat het veilig te gebruiken is in combinatie met siliconen speeltjes.

 

Voordelen van een siliconen glijmiddel

 • Droogt niet op
 • Zuinig in gebruik
 • Voelt lang zijdezacht aan
 • Wordt niet opgenomen door de huid
 • Vormt een beschermend laagje, zonder poriën te verstoppen
 • Ook geschikt voor massages
 • Kan worden gebruikt in het water
 • Bevat geen parabenen en glycerine
 • Veroorzaakt vrijwel nooit irritaties

Nadelen:

 • Niet te gebruiken bij siliconen speeltjes
 • Kan vlekken veroorzaken in zijden lakens
 • Vaak wat duurder
 • Geen biologische en natuurlijke variant

Glijmiddel voor gebruik met speeltjes

Ongeacht van welk materiaal het speeltje gemaakt is, glijmiddel op waterbasis is altijd een goede, veilige keuze. Ook als er een lekker smaakje of bijvoorbeeld een verwarmend effect aan toe is gevoegd.

Last van gevoelig en/of geïrriteerd slijmvlies?

Kies dan voor de medische glijmiddelen Pjur Med Repair Glide (op water basis, herstelt geïrriteerde huid) en Pjur Med Premium Glide (op siliconen basis, voor gevoelige en snel geïrriteerde huid en slijmvliezen. Deze soorten brengen rust en verlichting en zorgen dat het vrijen weer pijnloos wordt. Ook tijdens de overgang. Ze zijn beiden medisch getest en worden aanbevolen door artsen en apotheken.

Stimulerende glijmiddelen: Een extra opwindende ervaring

Er zijn bijzondere glijmiddelen die voor een verwarmende, tintelende en verrassend opwindende ervaring zorgen. Gewoon eens proberen, het is echt een heel andere sensatie. Door de extra stimulans ook heel geschikt voor vrouwen die moeilijk klaarkomen.

Met een smaakje voor orale seks

Het is niet erg als je een beetje siliconen glijmiddel binnen krijgt, het bevat geen giftige stoffen. Maar voor orale seks zijn er speciale middelen op waterbasis met een smaakje. Deze zijn volkomen veilig, leuk om te gebruiken en nog lekker ook. Ze zijn er in heel veel smaken zoals bv. munt, chocolade, aardbeien, framboos en mango.

 

Allergische reacties

Er zijn mensen die snel last hebben van allergische reacties. Als je bij het gebruik van glijmiddelen last hebt van jeuk, irritatie of een branderig gevoel, kijk dan eens naar de vegan of Bio middelen. Deze zijn 100% natuurlijk en een aanrader bij het voorkomen van allergische reacties. Bedenk dat er aan een goed siliconen glijmiddel altijd minder stoffen worden toegevoegd dan aan een op waterbasis.

Zelf experimenteren met glijmiddel.

Ga niet zelf zo maar wat proberen. Speeksel kan geen kwaad, maar is zo weer opgedroogd. Baby olie, olijfolie, vaseline en slaolie zijn niet geschikt. Olie in de vagina zorgt voor vaginale infecties en verstoort het natuurlijk evenwicht. Bovendien gaat olie niet samen met condooms en speeltjes.

Kokosolie

Er is een trend op gang gekomen waarbij kokosolie wordt aangeraden als glijmiddel. Kokos is natuurlijk en bevat anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen die andere oliën niet hebben. Maar of het echt veilig is, daar is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Tot die tijd raden wij het gebruik er van af. Beter veilig dan achteraf getreurd.

Olie is over het algemeen geen goede keus als product inwendige massages. Siliconen glijmiddel is dat wel, maar er nog een alternatief, dat is Nori Massage Gel, een natuurlijke gel gemaakt van zeewier. Deze gladde en glibberige formule is te gebruiken voor sensuele glijmassages (ook de zogenaamde inwendige yoni massages).

Houdbaarheid glijmiddel

Op ieder flesje staat de houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft aan tot hoe lang het middel veilig te gebruiken is als het niet aangebroken is geweest. Veelal geldt dat een ongeopende fles jaren goed blijft. Aangebroken verpakkingen zijn ongeveer een jaar lang veilig te gebruiken, mits na gebruik het flesje goed wordt afgesloten.

Ook als je geen behoefte hebt aan meer vochtigheid is het experimenteren en samen spelen met een glijmiddel een goed idee.

Schoonmaken na gebruik glijmiddel

Een glijmiddel op waterbasis afwassen? Dan kun je daarvoor gewoon wat water en zeep voor gebruiken. Omdat het gebruik van gewone zeep bij het schoonmaken van de vagina nogal wat nadelen heeft adviseren wij een speciale milde zeep of was-emulsie te gebruiken. Deze tast de zuurgraad van de vagina niet aan.

Een siliconen glijmiddel afwassen? Kies dan voor een speciale toyreiniger. Water en zeep werkt namelijk niet.

Het schoonmaken na gebruik van speeltjes in combinatie met een glijmiddel is belangrijk. Zeker als je een siliconen glijmiddel hebt gebruikt. In de shop vind je goede toycleaners die speeltjes veilig en grondig reinigen.

Glijmiddel aanbrengen

Een glijmiddel kun je op vrijwel het hele intieme gebied aanbrengen. Het is het gemakkelijkst om eerst een beetje glijmiddel op de vingers aan te brengen. Daarna breng je het glijmiddel aan op de clitoris en het gebied direct daaromheen. Breng ook wat glijmiddel aan aan de binnenkant van de schaamlippen, dat zorgt meteen voor een zacht en sexy gevoel.

Breng wat glijmiddel aan in de vagina en op de penis. Een paar druppeltjes van een siliconen glijmiddel is al genoeg. Een glijmiddel op waterbasis trekt in de huid, dus daar gebruik je wat meer van. Zo wordt het allemaal zachter, fijner en sensueler.

Condooms en glijmiddel.

Bij gebruik van een condoom kan een druppeltje glijmiddel aan de binnenkant voor hem heel plezierig zijn. Maar ook aan de buitenkant van een condoom kan glijmiddel worden aangebracht.

Experimenteren en samen spelen met een glijmiddel is de moeite waard, ook als je geen extra bevochtiging nodig hebt.