De cijfers.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat 1 op de 5 vrouwen meer zin in seks heeft dan haar man. Omdat artikelen die handelen over ongelijkheid in libido vrijwel altijd gaan over mannen, voelen deze vrouwen zich soms verloren. Wat als zij meer zin heeft? Er is niet zo veel informatie over. Als jij een vrouw bent met een sterkere seksdrive, dan hopen wij dat wat je nu gaat lezen je aanmoedigt vol te houden in je streven naar seksuele intimiteit in je huwelijk.

Wat als zij meer zin heeft dan hij, over het verschil in seksueel verlangen

Meest voorkomende probleem.

Ruzie over het verschil in seksueel verlangen en de ‘vrij-frequentie’ is hèt meest voorkomende probleem bij echtparen. Het eeuwenoude stereotype is natuurlijk dat de man altijd wil vrijen, maar de vrouw minder geïnteresseerd is. Steeds vaker horen we echter van vrouwen die moeite hebben met het feit dat zij degene zijn met een hoger libido. Als jij je hierin herkent wil je vast graag weten wat je er aan kunt doen. Goed nieuws: Hoewel je je man niet kunt veranderen is er wel degelijk een manier om het probleem aan te pakken.

De naakte waarheid.

Maar ben je klaar voor de harde waarheid? Zoals met heel veel belangrijke veranderingen: Het begint niet bij hem, maar bij jou! De focus voor deze week is:

Bereid je voor, voordat je het met hem gaat bespreken.

Voor veel koppels zijn de verschillen in seksueel verlangen moeilijk bespreekbaar. Als je samen al niet over de financiën, de schoonfamilie of de kinderen kunt praten zonder je af te sluiten of boos te worden, dan gaat praten over zoiets emotioneels als seks helemaal niet lukken zonder slag of stoot. Het is dus broodnodig dat jullie allebei goed (leren) communiceren. Als je weet dat daar iets aan schort, zou het verstandig zijn er een therapeut bij te betrekken. Goede voorbereiding is essentieel, anders maak je dingen tussen jullie kapot die later moeilijk helen. Tetsoteronspiegel en leeftijd grafiek

Drie belangrijke punten.

Er zijn drie vragen die je jezelf moet stellen voordat je het gesprek aangaat:

  1. Omarm je gevoelens, maar check ze ook.

We zijn allemaal geschapen met een diep verlangen om gewild en gekoesterd te worden. Als degene die het dichtst bij je staat geen (seksuele) connectie met je zoekt, zorgt dat voor frustratie en verwarring. Logisch dat dat pijn doet. Misschien denk je dat het aan jou ligt. Je bedenkt allemaal redenen waarom hij geen seks met je wil. Dat kan er voor zorgen dat je helemaal vastloopt in minderwaardigheidsgevoelens en angst.

Man:

Een waarschuwing is hier op zijn plaats. Als je je vrouw niet (meer) seksueel begeert en haar keer op keer afwijst, is het heel normaal dat ze negatief reageert, ze is ook maar een mens nietwaar? De enige manier waarop ze die negativiteit  kan vermijden, is door te doen alsof ze er niet meer om geeft. Totdat ze een punt bereikt dat het haar werkelijk niets meer kan schelen. Dan is het toch wel de hoogste tijd om hulp te gaan zoeken, jullie huwelijk zal er inmiddels zwaar onder lijden.

Vrouw:

Laat je niet meeslepen door je emoties, dat helpt nooit. Het is heel menselijk om het op te willen blazen, je in te graven, of weg te lopen, maar dat verergert het probleem. Laat  je pijn niet als brandstof fungeren om je man aan te vallen, dat zorgt er echt niet voor dat hij je meer gaat willen koesteren, integendeel. Vaak is het zo dat je man seks dan juist gaat vermijden, ook als hij wel zin mocht hebben, al is het maar om gedoe te voorkomen. Dat kan een patroon worden dat maar moeilijk te doorbreken is.

In plaats daarvan willen we je aanmoedigen om de pijn te herkennen maar ook te beheersen. Dan is het mogelijk om dicht bij elkaar te blijven en samen de volgende stappen te zetten. Het is niet gemakkelijk en het kan een echt offer zijn, maar hou vol! Wees gefocust, erken wie je bent en bekijk of je zelf problemen hebt die aangepakt moeten worden. Er zijn ook vrouwen die seksverslaafde zijn. Als dat voor jou zou kunnen gelden zoek dan een verslavingsspecialist die dat kan beoordelen.


Als je gewoon veel meer zin in seks hebt is het belangrijk dat je accepteert dat het zo is. Het is niet slecht of fout, het is hoe jij in elkaar zit.


  1. Kloppen je verwachtingen wel?

Als je je hele leven hoort dat mannen altijd meer willen dan vrouwen, is het niet zo gek dat je van je man verwacht dat hij zich zo gedraagt. Voor vier van de vijf klopt dit dus, maar niet alle mannen zijn zo simpel als vaak gedacht wordt. De aanname dat ze worden gestuurd door testosteron en daarom veel seks nodig hebben is meestal maar ten dele waar.

Het klopt dat testosteron ervoor zorgt dat ze zich richten op seksuele objecten en seksuele gedachten hebben. Veel jongens moeten hard werken om dat gedeelte van hun drive te beheersen. Sommigen leren die vaardigheid snel en gaan er gedisciplineerd mee om. Anderen proberen hun hele seksualiteit te onderdrukken en hebben later moeite om het weer in de juiste context in te krijgen.

Ouderdom.

Dan zijn er nog de fysieke problemen zoals  bv. ouderdom en medicijngebruik die zorgen voor een afname van testosteron. Het stereotype gedachtegoed geldt dus niet over de hele linie. En hoewel de seksuele drift over het algemeen vrij veerkrachtig is bij de meeste mannen, wordt ze beïnvloed door meer dan alleen testosteron. Er zijn ook een groot aantal externe factoren zoals stress en werkdruk. En de pornoverslaving waar we had de vorige keer over hadden, kan een lelijke spelbreker zijn. Ook mannen willen seks én verbinding.

Seksuele problemen

Als jij je man bekritiseert, niet respecteert of zelfs vernedert, zal het heel moeilijk voor hem zijn om van jou opgewonden te raken.

Ga dus niet in de aanval door hem te beschuldigen met aantijgingen als: ‘Wat is er mis met jou? Echte mannen willen altijd seks.’ Dit raakt de kern van zijn mannelijkheid en zorgt er eerder voor dat iets tijdelijks verandert in een echt probleem.

  1. Controleer je eigen aannames

Heel vaak zul je dingen hebben aangenomen, omdat je denkt te weten hoe het zit. Dat wordt wel NIVEA genoemd: Niet Invullen Voor Een Ander.  Vooral vrouwen zijn er goed in. :) Het zou zo maar kunnen dat je je zorgen maakt of je man zich misschien aangetrokken voelt tot andere mannen. Of dat zijn seksuele behoefte ergens anders vervuld wordt. Zulke aannames zijn behoorlijk destructief. De grootste bron van verwijdering is niet het verschil in zin; dat zorgt wel voor huwelijksproblemen, maar de grootste pijn wordt veroorzaakt door je eigen aannames.

Het is dus goed mogelijk dat jij tot één van die vijf behoort.  Als je verwacht bij de vier te horen legt dat een enorme druk op je relatie. Begrijpelijk dat je zou willen dat het anders was, maar acceptatie van het feit is een belangrijke eerste stap. Dus gewoon maar accepteren dat jullie drives niet matchen en leven met de negatieve gevoelens die daarmee gepaard gaan? Helemaal niet! Er is veel aan te doen. Start met je gevoelens aan te pakken.

Neem de leiding over je emoties, zodat ze je niet de baas worden.

Dan kunnen jullie in alle rust gaan onderzoeken wat er echt aan de hand is. Samen een pad inslaan dat leidt naar een beter seksleven en dus een beter huwelijk. Vrouwen en mannen, aannames en stereotypen, verschillen en overeenkomsten, fabels en feiten, boeiende materie! Volgende keer meer.

Lees hier deel 2 van Wat als zij meer zin in seks heeft dan hij?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *