Geen intimiteit ervaren in je relatie is niet iets waar je mee moet blijven zitten. Vaak hoor je mensen klagen dat ze geen intimiteit meer ervaren, of dat ze niets meer samen doen. Soms zelfs dat hun seksleven bijna op het nulpunt zit. Als je dan doorvraagt blijkt maar al te vaak dat ze één ding met elkaar gemeen hebben: Ze gaan niet samen naar bed. Ze liggen wel samen in bed, maar gaan apart van elkaar naar de slaapkamer.

Samen naar bed gaan, goud voor je relatie

Het is heel gewoon tegenwoordig dat na het avondeten ieder zijn eigen ding gaat doen. De één zit achter de computer, de ander aan de smartphone of iPad. Net zo lang tot één van tweeën moe wordt en besluit naar bed te gaan, terwijl de ander nog een uurtje of wat doorspeelt.

En dan vragen we ons af waarom we geen intimiteit ervaren!

In een huwelijk is het reuze belangrijk dat je samen naar bed gaat.

Vroeger gingen mensen naar bed als het donker werd en ontwaakten als het licht weer opkwam. Antropologen schatten dat zo’n 150 jaar geleden het voor de meesten heel gewoon was om 9 ½ uur slaap te hebben per nacht. Ja, als je er om 9.00 al in gaat dan kan ik dat ook.

Met de opkomst van elektriciteit konden we ook langer opblijven en zelfs productief zijn als de zon al onder was. Maar dan nog ging in mijn jeugd vrijwel iedereen rond 11.00 slapen. Er was toch niets meer op tv, misschien nog even het late nieuws en dan lekker slapen. Waarom zou je langer wakker blijven?

Ondertussen waren we al wel veel langer wakker dankzij de voordelen van elektriciteit. Dat is nog veel erger geworden door de komst van computers en internet.

Door internet en dingen als Netflix kunnen we midden in de nacht hetzelfde doen als ‘s morgens vroeg. En dat is verslavend.

Daar moet echt een eind aan komen.

Ga samen naar bed aan het eind van de dag. Het maakt een groot verschil voor je huwelijk. Hoe hou je een huwelijk in leven als je ’s nachts niet bij elkaar bent? Hoe kun je tijd besteden aan elkaar en aan jullie huwelijk als je nooit de tijd neemt om samen te praten? Het is belangrijk dat je een ritueel hebt samen als je naar bed gaat. Praat met elkaar, hou elkaar nog even vast. Dan bedoel ik niet alleen seks. Natuurlijk, het wordt erg moeilijk om seks te hebben als je niet samen in bed ligt. Laat staan verbinding te maken.

Hoe vaak hoor je niet, “Ik ga om 11 uur naar bed en hij blijft nog zitten tot half twee. En dan maakt hij me wakker omdat hij zin heeft in seks”. Dat werkt natuurlijk niet.

Kinderbedtijd.

Vrijwel alle ouders hebben een tijd waarop de kinderen naar bed worden gebracht. Al slapen ze niet gelijk, ze hebben de rust wel hard nodig. Als ouders heb je toch ook rond de 8 uur slaap nodig. Moet je er om 6.30 uit betekent dat dus om 10.30 de ogen dicht.

samen naar bed gaan goud voor je relatie

Ouders hebben ook bedtijd nodig.

Ook volwassenen hebben hun bedtijd nodig. Het geeft je huwelijk een enorme oppepper als je samen naar bed gaat.

Stel dat je in ploegendienst werkt dan is zoiets heel moeilijk, dat begrijp ik. Maar er zijn altijd mogelijkheden te vinden om zo veel mogelijk samen op tijd naar bed te gaan.

Misschien snurkt je geliefde wel een heel bos bij elkaar. Ga je als eerste zodat je al slaapt als je partner komt. Er zijn handige dingen in de handel die het snurken helpen verminderen. Van polsbandjes tot dingen die je in de mond draagt. Probeer een oplossing te vinden want apart slapen is een slechte optie.

Samen naar bed gaan.

Eén van de beste dingen die je kunt doen voor je huwelijk is samen gelijktijdig naar bed gaan. En toch zijn er legio mensen die geen last hebben van snurken, gewoon samen thuis zijn en niet samen naar bed gaan.

Daar komt nog bij dat je niet makkelijk inslaapt als je zo vanachter je computer het bed inrolt.

Experts raden ouders aan om een slaapritueel voor kinderen aan te houden. Een routine, die hen helpt om makkelijker in slaap te vallen. Om tot rust te komen.

Eerst eten, dan in bad, voorlezen, liedje zingen, samen bidden en dan een laatste kus.

We hebben het op deze blog heel veel over manieren om je huwelijk te verbeteren. Over hoe je elkaars liefdestaal leert spreken, van hoe je de seks naar grotere hoogten brengt, tot aan het accepteren van elkaar. Eén van de basis dingen die erg belangrijk zijn is zorgen voor een bed ritueel, zodat je samen de dag afsluit.

Dat kan er zo uitzien:

Als je elke dag dit lijstje afwerkt weten je lichaam en geest dat het tijd wordt om naar bed te gaan.

slapen

Wat is jouw routine?

Wat doen jullie ’s avond? Zorg dat het geen afbreuk doet aan je huwelijk! Blijf niet zitten tot je op de bank in slaapt valt voordat je naar bed gaat. Dat is niet goed.

Spreek met elkaar af hoe jullie routine er uit zou kunnen zien. De één wil nog een kopje thee, de ander even de dag doorpraten. Je kunt ook samen bidden op de bank in plaats van in bed. Maak je eigen bed ritueel, doe wat jullie samen bevalt.

Als jouw man zo lang blijft zitten overleg dan wat er aan te doen. Vraag hoeveel slaap hij nodig heeft. Vertel dat je liever samen met hem naar bed gaat. Dat je graag samen in bad de dag wilt afsluiten. Geef hem iets om naar uit te kijken wat mooier is dan de tv of videogame. Ja, dat kan van alles zijn. De meeste mannen willen graag een meer actiever seksleven. Daar liggen zeker mogelijkheden.

Samen naar bed gaan.

Overleg wat het beste bij jullie past. Als je dit nu zit te lezen en het is al middernacht, stop daar dan mee. Zit je nu nog op Facebook? Hou er mee op. Jij hebt slaap nodig. Je geliefde heeft slaap nodig. Ga samen naar bed, maak er een gewoonte van. Onze ouders deden dat al en zij werkten veel harder dan wij.

Gaan jullie altijd samen naar de slaapkamer?

Hebben jullie een bed ritueel?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *