Wat is seks eigenlijk?

Rare vraag misschien, maar heb je de vraag; ‘Wat is seks eigenlijk‘ voor jezelf wel eens beantwoord? Als je al een antwoord of definitie er van kunt formuleren hoe kom je daar dan aan?

Inhoud

Verantwoordelijkheid.

Onze kerken en gemeentes onthouden zich meestal van een serieus voortdurend gesprek rondom seks. Vaak worden er wat boekjes aangeraden, of er wordt eens iemand uitgenodigd om over het ‘hete hangijzer’ te spreken, of men houdt de jongelui een lijstje voor met wat wel en vooral ook niet mag.

Het is ook in 2020 nog steeds min of meer een taboe. Vaak is de aanklacht van de jonge mensen dat ze in de kerk totaal geen idee hebben van wat zich buiten de muren afspeelt.

Waarschijnlijk hoopt de dominee/voorganger dat men binnen de families over seks praat en de vaders en moeders hopen dat de kerk het doet. Vandaar onze vraag; Wat is seks eigenlijk volgens jou?

wat is seks eigenlijkWat zegt de Bijbel over seks?

Om toch nog iets van waarheid omtrent seks te kunnen laten horen, bestoken we elkaar met wat de Bijbel, volgens onze interpretatie, zegt over seks en zonde.

Het jammere is dat we Gods voorschriften zijn gaan zien als regeltjes in een oud boek in plaats van een liefdesbrief aan ons hart. Een liefdesbrief die doordrenkt is met heel veel lagen wijsheid. Daarin krijgen we uitgelegd waarom en hoe we er van mogen genieten.

Geweldig cadeau.

We zijn vergeten om te vieren dat God ons het geweldige cadeau van seks gegeven heeft. Dat komt doordat we alleen maar de verkeerde symptomen bestreden hebben.

We moeten weer terug naar het begin en uitleggen hoe en waarom onze seksuele beleving Gods kader nodig heeft en waarom het belangrijk is te gehoorzamen.

De meeste van onze problemen ontstaan namelijk omdat we te weinig kennis hebben van wat seks is. We weten niet hoe God het bedoeld heeft, hoe hij ons ziet en waarom het de moeite waard is om aan Zijn oproep gehoor te geven.

Dus eerst terug naar het begin, wat is seks eigenlijk?

Seks is Gods uitvinding. Het omvat de fysieke, emotionele, mentale en bovenal, spirituele connectie, bedacht door de Schepper om eenheid, plezier en de mogelijkheid tot voortplanting voor ons te creëren.

Seks is heilig en puur, bedacht door een God die er van geniet om Zijn schepsels te overladen met goede dingen. Het is een daad die ons genot schenkt en waarvan we mogen genieten binnen de door Hem gestelde context en grenzen.

Daad.

Seks is een alles in beslag nemende, alles omvattende daad van aanbidding en lofprijs. Het kan niet op zichzelf staan als een lichamelijk iets. Of alleen iets emotioneels, of rationeels.

Natuurlijk kun je jezelf best voorhouden dat seks alleen iets lichamelijks kan zijn. Maar dan bedrieg je jezelf en je bezeert elkaar op den duur als dat je levensstijl wordt.

Omdat de seksuele daad ALTIJD twee zielen aan elkaar smeedt. Er blijft altijd een merkteken achter, zo was het ook bedoeld! Afhankelijk van hoe we met seks omgaan is dat merkteken een zegel of een kras.

Onderwijs over seks

Seks is krachtig.

In de door God bedachte context is seks één van de meest krachtige middelen om eenheid, toewijding en overgave tussen man en vrouw te bewerkstelligen.

Buiten die context leidt Zijn uitvinding tot zonde. Zonde dient nergens anders voor dan losgeslagen te raken van God. Lichamelijk is seks een prachtige daad van expressie. Mentaal is het een katalysator die zorgt dat er in ons brein ongelofelijk krachtige neurotransmitters vrijkomen.

Emotioneel gezien is seks een uiting van liefde, overgave, vertrouwen en opoffering naar elkaar. En spiritueel is het een verbinder van zielen, één die een permanente afdruk in ons hart en onze geest achterlaat. Seks is krachtig. En heeft een doel.

Seks is complex.

Zo simpel als het eruit ziet zo enorm complex is het tegelijkertijd. Het is de meest ongelofelijke en bevrijdende gave, mits binnen het juiste kader.

Als we seks goedkoop maken, versimpelen of vercommercialiseren, dan doen we Gods perfecte ontwerp tekort. Dan bagatelliseren we wat Hij er mee bedoeld heeft en stellen we onze gedachten, harten , lichamen en zielen open voor de doos van Pandora.

De waarheid omtrent seks.

Als we Gods definitie van seks als de waarheid gaan zien en Zijn onderwijs daarover tot ons nemen leidt dat tot openbaring en openbaring leidt naar verandering.

Dan gaan we begrijpen dat Gods bedoeling veel meer is dan alleen een lichamelijke expressie. Het is zwaarwegend. Of het voegt iets aan je leven toe af het neemt iets van je leven af. Hoe wij er mee omgaan en wat onze hartsgesteldheid is maakt een groot verschil.

Uiteindelijk krijgen we antwoord op de vraag; Wat is seks eigenlijk?

Seksuele wezens.

We zijn seksuele wezens omdat God dat verlangen in ons heeft gelegd. Maar als we niet weten welk heilig doel Hij er mee voor ogen had, dan zijn we niet bekwaam om met verleiding en seksuele verslaving om te gaan.

Dan zien we God slechts als Iemand die regeltjes geeft omdat Hij gehoorzaamd wil worden. Als we gaan zien wat Zijn plan is, dan wordt ons seksuele perspectief veranderd. Als we begrijpen wat Hij er mee voor ogen had beïnvloedt dat ons brein.

Gaan we ontdekken waarom Hij het zo bedacht heeft en verandert dat ons hart. Die beiden versterken elkaar waardoor we sterk leren staan in een wereld vol seksuele verleiding.

1 Thess. 4: 3-5 Want dit is de wil van God: uw heiliging, dat u uzelf onthoudt van de ontucht, en dat ieder van u zijn lichaam weet te bezitten in heiliging en eerbaarheid, en niet in hartstochtelijke begeerte, zoals de heidenen, die God niet kennen.

Wat is jouw antwoord op de vraag; ‘wat is seks eigenlijk’?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - Liefdeskruiden by M-Art in 2018-2023