Opgewonden reageren?

Vaak zijn mensen verbaasd over hoe anders ze reageren op dingen als ze opgewonden zijn. Dingen die ze normaal raar of vies vinden worden in opgewonden toestand heel anders ervaren. Hoe komt het dat je tijdens seks ineens een andere kijk daar op hebt?

Twee mechanismes bij opwinding.

We zijn twee mechanismes die hier een rol spelen.

Het eerste is dat er een gedeelte van ons brein verantwoordelijk is voor het registreren van dingen die we vies of vreemd vinden. Dat hoort ook zo. Het houdt ons weg van gevaarlijke dingen en situaties. Als je iets ziet wat je als vies ervaart blijf je er automatisch van weg.

Als we opgewonden raken vloeit er minder bloed naar dit deel dat daardoor mopgewonden-breininder alert reageert. Daardoor gaan we anders met ‘vieze’ dingen om.

Een ander gedeelte van het brein verteld ons ‘nu is het tijd voor seks’ of ‘nu is het geen tijd voor seks’. Het zijn twee stukken van het zelfde gedeelte van de hersenen. Als je gestrest bent is dit het gedeelte dat op de rem drukt en zegt ‘nu geen tijd voor seks’. Als je juist relaxed bent gaat het gas er op en zal het je laten weten ‘nu is de tijd voor seks’.

Dus als je opgewonden raakt en relaxed reageert op een seksuele prikkel zal je brein je meer een ‘ga er voor’ dan een ‘stop’ signaal geven.

Dat is hoe je brein hoort te werken, daar is niets mis mee.

Het zorgt wel voor rare effecten.

Dat is wat veel mensen verward. Ze begrijpen niet hoe hun partner in ‘the heat of the moment’ zo ergens voor in kan zijn, en achteraf zeggen dat ze dat niet fijn vinden. Ze hebben een geweldig orgasme meegemaakt, waren opgewonden en genoten er duidelijk van. En toch zeggen ze dat ze dit nooit meer willen doen. Sommigen voelen zich zelfs door hun partner ‘gedwongen’ en zijn boos achteraf.

Als je begrijpt hoe ons brein dus totaal verschillend werkt tijdens seks is die reactie ook beter te plaatsen.

Het kan het ook moeilijk maken om te praten over specifieke  seksuele dingen als je niet begrijpt dat je reacties in de slaapkamer heel anders zijn dan daar buiten.

Hoe ga je er mee om?

  1. Herken wat er aan de hand is. Begrijp dat het oké is om opgewonden te raken van dingen die je onder normale omstandigheden links zou laten liggen. Het is gewoon jouw manier van reageren op de situatie.
  2. Als je iets nieuws wilt proberen maar moeite hebt om de mentale drempel te nemen, wacht dan tot je opgewonden bent. Je zult merken dat je er dan veel makkelijker overheen stapt.