Wat zeg jij als je praat over je partner?

Een van de beste adviezen die ik hoorde over trouw zijn in je huwelijk was: niemand zal je partner meer respecteren dan jij dat doet. Jij zet de maat voor hoe je collega’s, vrienden en familie je partner zien. Als je in een groepje zit en één iemand begint te klagen over zijn of haar partner zijn er vrijwel altijd meerdere die hun frustratie willen uiten over iets wat hen dwars zit. Dat lijkt misschien heel onschuldig maar het is niet een teken van waardering naar onze partner. We zouden de reputatie van onze partner hoog moeten houden als we over hen praten in gezelschap. Hier een paar ideeën over hoe je dat doet.

Als je praat over je partner doe het dan zo dat het niet erg zou zijn als hij/zij er naast zou staan.

Zeg goede dingen! Als je positief praat over je partner zal dat eerder liefdevolle gevoelens aanwakkeren. Een klaag sessie levert een negatieve houding en gevoelens op. Denk maar eens aan hoe jij zou willen dat je partner over jou sprak en probeer dat zelf net zo te doen. Met een variatie op een oud spreekwoord; wat jij niet wil dat jouw geschied, doe dat ook je partner niet! Je zal zien dat het werkt om je gedachten positief te houden.

Hou je tong in bedwang. De schrijver van het Jacobus evangelie had het goed in hoofdstuk 3:8 “ze is een rusteloos kwaad, vol dodelijk gif. Voordat je spreekt, DENK.

Wees voorzichtig met wie je praat over een probleem dat je hebt met je partner. Als je ouders je partner niet zo zien zitten, bespreek dan geen huwelijks problemen met hen.

Als je merkt dat het in een groep het gesprek richting klagen over je partner gaat, haak dan af of probeer het gesprek een andere kant op te laten gaan.

1 Korinthiërs 16:14 Wat u ook doet, doe het uit liefde.

praat