Bestaan er nog taboes?

Als je tien mensen zou vragen: ‘Denk je dat er vandaag de dag nog taboes bestaan?’ dan zeggen acht van hen: ‘Welnee, we leven in zo’n open samenleving, we kunnen overal over praten, taboes bestaan niet meer.’

Wij geloven daar niks van.

We denken dat er nog heel wat onderwerpen en problemen zijn waar niet over gesproken wordt. En dat zou wel moeten, want zwijgen is zelden een oplossing.

‘Het lukt me niet’

Een van de grootste taboes is het vrouwelijk orgasme. Of liever: het uitblijven daarvan. ‘Het lukt me niet. Het is me nog nooit gelukt: ben ik wel normaal?’ Als je vrouwen interviewt over hun liefdesleven hoor je vaak deze uitspraak.

Het komt vaak voor.

Er zijn heel veel vrouwen die moeite hebben met klaarkomen.

En of dat nog niet erg genoeg is, denken vrouwen ook nog eens dat ze de enige zijn (in de Libelle of de Linda lees je er nooit over en in fijne romantische film is klaarkomen geen enkel probleem).

Daarom vertellen wij erover.

Hèhè, eindelijk eens een fris en eerlijk geluid.

bestaan er nog taboes

Heb je les gehad?

Wij vinden het niet zo gek dat bijna de helft van de vrouwen moeite heeft met het krijgen van een orgasme of er misschien zelfs nooit een had.

Heeft iemand er ooit les in gehad? Nee. Tijdens seksuele voorlichting (van je moeder of op school) gaat het nooit over de vraag: hoe raak je opgewonden? Of: hoe raak je jezelf aan of laat je je aanraken?

‘Ik moet toch een beetje opschieten’

Een vrouw zei ooit tegen ons: ‘Ik had echt geen slecht huwelijk, maar de seks was geremd en drie keer per week hetzelfde. Het was erop en eraf en ik durfde 36 jaar lang niet te zeggen dat ik er niks aan vond.’

Erica (57) zegt: ‘Ik heb nog nooit een orgasme gehad. Als jonge vrouw kon ik iets opwekken, ik kreeg een heel prettig gevoel als ik mijn benen op een bepaalde manier over elkaar klemde. Nu lukt het niet meer. Het is verdwenen met het ouder worden.’

Mieke (40): ‘Ik heb altijd haast. Ik denk dat ik vaart moet maken, een beetje moet opschieten. Anders is het voor mijn man zo’n gedoe. En dus gaat het altijd te snel. Ik kan er mijn man niet eens de schuld van geven, ik fake al jaren. Eigenlijk al vanaf mijn achttiende.’

Lies (29): ‘Als ik met mijn man in bed beland bevries ik. Ik heb het idee dat ik moet presteren, dat ik klaar moet komen om hem te plezieren. Dat neemt elk plezier weg.’

Orgasme taboes

Het is heel vreemd. We hebben uitstekend onderwijs en in elk buurthuis kun je Engels leren of computerles krijgen. Maar als het over seks gaat, is het overal doodstil. Taboes bestaan dus nog steeds.

Nou moeten wij persoonlijk niet denken aan ‘liefdeslessen in het buurthuis’, maar je snapt het punt.

Wij geloven dat je nooit te oud bent om te leren en dat je door scholing heel veel gelukkiger kunt worden. Het opent je wereld, het verruimt je blikveld. Je ontdekt dat je niet de enige bent. En… dat het misschien wel beter kan.

Dat geldt ook voor je seksualiteit.

De eerste goede raad

De vrouwelijke seksualiteit houdt niet van haast. Vrouwen hebben tijd nodig om op te warmen. Veel meer dan mannen (die kunnen een-twee-drie van alles). Neem die tijd. Laat je niet opjagen. Stress en genot laten zich nu eenmaal niet combineren.

Wil je meer goede raad? De Orgasme Gids is een leidraad voor je naar (misschien wel je eerste) meer, betere en explosievere orgasmes.

© Copyright - Liefdeskruiden by M-Art in 2018-2022