Schamen voor je schaamte?

In de Nederlandse taal hebben veel vrouwelijke genitaliën het woord schaamte toegevoegd gekregen. Ik weet niet of het in andere talen ook zo extreem is, maar in het Nederlands is het op z’n minst opmerkelijk. Ga maar na: Schaamhaar, schaamstreek, schaamheuvel en nog het ergst: Schaamlippen. Allemaal vrouwelijk behalve het schaamhaar en het schaambeen, die hebben mannen gelukkig ook. In het Latijn heet dit been: os pubis. Het Engels komt daar dichtbij. Je zou toch zeggen dat er wel iets anders van te maken is dan SCHAAMbeen.

Jammer.

Is het iets is om je voor te schamen, of is het bekrompen Nederlands? Het laatste lijkt me.

Alsof je schaamlippen er niet zouden mogen zijn…Voor veel vrouwen is het gebied daaronder sowieso al minder makkelijk te accepteren dan bijvoorbeeld hun borsten. Je ziet het niet, of je moet er een spiegel bij pakken, en dan nog zit een groot gedeelte verborgen achter huidplooien of in het lichaam.

Schaam jij je voor je SCHAAMLIPPEN_

Schaamlippen.

Je hebt binnenste en buitenste schaamlippen. Tegenwoordig zou je, als je het ideaalbeeld wat helemaal niet zo ideaal is wilt volgen, zelfs een schaamlipcorrectie kunnen laten doen. Volgens de magazines zou een vagina er netjes gesloten en symmetrisch uit moeten zien. In de praktijk blijken de binnenste schaamlippen vaak groter dan de buitenste waardoor deze vanbuiten zichtbaar zijn. Heel normaal! Zeker als je een paar pittige bevallingen achter de rug hebt. Geen enkele vagina voldoet aan het ideaalbeeld. Geen enkel mens…Niets om je voor te schamen.

Mannenschaamte.

Je man heeft hoogstwaarschijnlijk veel meer interesse in je vagina dan jij zelf. Hij vindt je vagina een verrukkelijk onderdeel van jouw lijf. Hij vindt daar de kern van je vrouwelijkheid, een ultieme lusthof die zijn mannelijkheid helemaal omsluiten kan. Alleen die gedachte kan hem al ongelooflijk opwinden. Mannen, zeg nou zelf: Jullie zijn toch helemaal niet bezig met binnenste en buitenste schaamlippen? Althans, niet in de zin van hoe zien ze er uit….

Schaampenis?

Nee dus, vreemd genoeg. Geen schaampenis of schaamzak.

Is het omdat een jongen van jongs af aan geconfronteerd wordt met zijn genitaliën omdat ze nou eenmaal buiten het lichaam hangen? Al vroeg ontdekt hij dat het plezierig voelt om de penis en ballen aan te raken. Waar de meeste meisjes pas rond de puberjaren hun seksualiteit beginnen te ontdekken, is het voor een jongen al vanaf de kleutertijd iets wat bij hem hoort. Wellicht dat daarom zijn schaamte ook minder is. Wat ook meespeelt is bovenstaande; de meeste mannen zijn niet zo onder de indruk van ideaalbeelden, ze zijn sneller tevreden met zichzelf en met hun vrouw. Vaak zijn ze niet eens op de hoogte van wat de media en de algemene publieke opinie voorschrijft.

Ken je lichaam.

schaamlippen

Het is echter voor beiden enorm belangrijk het eigen lichaam te verkennen en zo te leren kennen en er vrede mee te hebben. Voor veel vrouwen is dat best een moeilijke stap, al dan niet door opvoeding of cultuur. Als je nog nooit je eigen genitaliën hebt bekeken en ontdekt welke sensaties die teweeg kunnen brengen, wordt het tijd dat je daar eens “induikt”. Koop een boek met plaatjes, neem de spiegel ter hand en ontdek jezelf. Ontdek dat God je zo bijzonder geschapen heeft en dat je aan dit ook unieke deel van je lichaam plezier mag beleven. Daar hoeft je je echt niet voor te schamen.

Schaam jij je voor je schaamlippen?

1 antwoord
  1. Edwin zegt:

    Grote schaamlippen en clit vind ik persoonlijk zeer opwindend, om te zien, om mee te spelen, en zeker niet te vergeten, tijdens een lekkere befbeurt….

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *