Alles uit het leven

Je bent getrouwd, al lang bij elkaar, je wilt voluit leven, alles eruit halen wat er in zit. Het leven bij de lurven grijpen, er intens van genieten, het begrijpen en zo volledig mogelijk mens zijn. Om dat te kunnen doen, heb je moed nodig. En het vermogen om te genieten van de verschillen tussen vrouwen en mannen.

Het fijne verschil

Je bent getrouwd met iemand die heel anders is dan jij. We zijn vaak bang om de verschillen tussen mannen en vrouwen te bespreken omdat het tegenwoordig politiek incorrect is. Iedereen is gelijk is het motto tegenwoordig, of je nu man bent of vrouw of iets daar tussenin. Dat is een heftige discussie, waar je niet meer andersdenkend mag zijn, zonder voor discriminerend uitgemaakt te worden.

verschillen tussen man en vrouw

Het fijne verschil dus

Laten we eens nadenken over letterlijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit gaat niet over macht, rollen of invloed; het gaat erom te begrijpen hoe twee mensen radicaal één kunnen worden. We hoeven niet bang te zijn, om toe te geven wat de natuur en de wetenschap allang zeggen, er is een duidelijk verschil.

Variatie in geslacht.

Er wordt gezegd dat de variatie binnen een geslacht groter is dan variatie tussen de geslachten.

Neurowetenschappers zeggen echter dat dit onzin is.

De hersenwetenschap is veelomvattend, maar laat me je een paar voorbeelden geven:

  • Grote delen van de hersenschors zijn dikker bij vrouwen dan bij mannen. Verhoudingen tussen grijze en witte stof variëren sterk.
  • De hippocampus een opvallende structuur in de vorm van een C, die een rol speelt bij het geheugen en de ruimtelijke navigatie, neemt een groter deel van het vrouwelijke brein in beslag dan van het mannelijke brein.
  • Aan de andere kant is het CA1-gebied van de hippocampus groter bij de man. ( CA1? Vast voor kaartlezen)
  • De rechter en linker hemisferen zijn meer met elkaar verbonden in vrouwelijke hersenen dan bij mannelijke.
  • De amygdala, betrokken bij emotie en emotioneel geheugen, is groter bij mannen, maar het diepe limbisch systeem, dat ook betrokken is bij emotie, is groter bij vrouwen .

Ben je er nog?

Deze verschillen zijn wetenschappelijk bewezen. En wat nog belangrijker is: Door God ontworpen en gemaakt.

Verschillen dus

Dit zijn nog maar een paar bewijzen dat de overtuiging dat behalve onze geslachtsorganen mannen en vrouwen identiek zijn, niet klopt.

Ons brein verschilt nog veel meer dan ons lichaam.

Als je dit begint te begrijpen, ga je het huwelijk net zo waarderen als je geliefde. Je kunt zoveel leren van de manier waarop God je geliefde heeft ontworpen, door te bekijken, te praten, te leren begrijpen en de aspecten die voor jou niet natuurlijk zijn te leren liefhebben.

verschillen man en vrouw

Niet alleen voor stellen

Dat wil niet zeggen je als ongetrouwde persoon niet gevormd kunt worden. Je wordt in je leven altijd door iedereen en alles gevormd, praat maar eens met iemand die kanker heeft gehad, of iemand die gevochten heeft in het leger.

Het zegt alleen maar dat getrouwd zijn je beïnvloedt op een heel andere manier dan andere contacten dat kunnen doen. En ook dat is Gods ontwerp, dat is goed voor je, fysiek, spiritueel en mentaal. Daar mag je op vertrouwen.

Volheid in verschillen

Dr. Karl Barth, een beroemde theoloog uit het begin van de twintigste eeuw, benadrukte dat net zoals het volledige beeld van God wordt getoond wanneer man en vrouw samenkomen in het huwelijk, zo ook de volheid van relationele intimiteit wordt ervaren in de verschillen tussen vrouwen en mannen. Met andere woorden: Mannelijkheid en vrouwelijkheid weerspiegelen dezelfde menselijke natuur, met gelijke kwaliteit en waardigheid, maar ze weerspiegelen verschillende facetten ervan. Dit te weten en ervaren verrijkt en verruimt je huwelijk. Samen maar verschillend is veel meer volheid dan samen allebei hetzelfde.

Verdraaide waarheid

Deze waarheid wordt verdraaid: Door te zeggen dat verschillend minder of meer zou zijn. Met andere woorden: Veronderstellen dat gelijkwaardig gelijk staat aan hetzelfde.

Het is geboren uit machtspelletjes en politieke agenda’s. Onze verschillen zijn een geschenk voor ons, hoewel we het soms verdraaid lastig vinden. Het ene geslacht complementeert het andere en brengt het in balans.

Hoe ga je er mee om

In plaats van te wensen dat je geliefde wat meer zou zijn als jij, kun je ook erkennen dat je geliefde je compleet maakt. Dat klinkt toch prachtig!

In onderstaand filmpje zie je hoe mannen en vrouwen op verschillende manieren empathie uitdrukken. In tijden van stress denken veel vrouwen bijvoorbeeld echt dat het vermogen om pijn te herkennen en te spiegelen beter is dan het impuls van mannen: Proberen pijn te herstellen of op te lossen.

Maar nee!

Het mooie is juist dat deze twee manieren complementair zijn. Het ene brein registreert de pijn, terwijl het andere probeert er iets aan te doen. De wereld wordt er juist beter van als empathie wordt uitgedrukt in voelen èn oplossen.

Het een is niet beter dan het ander, hoewel mannen vaak wel moeten leren hoe ze in beginsel empathisch zijn, anders zal hun vrouw zich nooit gekoesterd en begrepen voelen.

Getrouwd met jezelf of een kopie er van

Zou jij met jezelf getrouwd willen zijn? Nee toch zeker?

Ben je blij dat je geliefde zo anders is dan jij?

Koester je die verschillen of  laat je ze scheiding brengen?

Het is één ding om te erkennen dat vrouwen anders zijn dan mannen.

Het is nog iets heel anders om te zeggen, ‘Ik ben blij dat jij anders bent. Ik heb jouw verschil nodig. Jouw verschil maakt me een beter en completer persoon’

Vier de verschillen

Laten we als man blij zijn dat we met een vrouw getrouwd zijn en als vrouw dat je geliefde een man is. Dankbaar zijn voor de verschillen die God in het ontwerp heeft gelegd. Een succesvol huwelijk is gebaseerd op de hersenen van twee mensen, niet op de hersenen die de meeste mensen zouden hebben.

Probeer komende week het verschil met je geliefde te koesteren door er over te praten. Bied je excuses aan als je de ander in jouw ogen vreemd gedrag hebt kwalijk genomen.

Noem minstens drie dingen die je van je geliefde koestert en bewondert juist omdat het zo anders is.