De eerste stelling: Seks is de barometer van je huwelijk. 

Oftewel: Een intieme seksuele relatie betekent dat je huwelijk goed is. Is dat dus de rol van seks in het huwelijk?

Denk daar eens even over na.

En dan natuurlijk vooral met betrekking tot je eigen relatie. Is het waar? Geldt dat voor jullie huwelijk? Als je je geliefde zou vragen, ‘Is seks een graadmeter voor hoe het gaat tussen ons?’, wat zou het antwoord dan zijn? Voor sommigen van jullie is dit misschien wel het startschot voor een pittig gesprek…kwetsbaar… Hard nodig ook.

de naakte waarheid over de rol van seks in het huwelijk

Simplistisch.

Er zullen ook mensen zijn die deze stelling flauwekul vinden; veel te kort door de bocht, hoor ik ze zeggen. Het huwelijk is veel complexer en het strekt zich over veel meer vlakken uit dan alleen het seksuele. Ik begrijp dat en ze hebben ook een punt.

En toch:

Ik kom steeds terug op de manier waarop God seksuele intimiteit heeft ontworpen – wat Hij er mee bedoelt in een huwelijk.

Hij wilde man en vrouw het één zijn leren kennen. (Misschien wel omdat Hij een afspiegeling wilde maken van de Drie eenheid.)  Hij koos daarvoor seks, een geweldig mooie en belangrijke manier om de mens unieke eenheid te laten ervaren. Daar heb je het: De naakte waarheid. 

Nu ga je zeggen, ‘Maar dat is precies het probleem. Een intieme seksuele relatie hebben wij allang niet meer. Ons probleem is juist dat de intimiteit weliswaar niet weg is, maar alleen bestaat op vlakken die niet exclusief zijn.’ Ik leef met jullie mee, ken zelf ook die worsteling, het hartzeer, het onbegrip, de eenzaamheid, allemaal gevolgen van het ‘niet verbonden zijn’. En reken maar dat onze samenleving daar dagelijks een slechte invloed op heeft. Wie kent ze niet, mensen die zeggen:

  1. Een mens is niet gemaakt om monogaam te zijn.
  2. Als je de koek op is kun je beter stoppen, voordat je alleen nog maar het slechtste in elkaar naar boven haalt.
  3. Seks als middel om je huwelijk goed te houden, is zwaar overschat.

De tweede stelling van vandaag:

Ons huwelijk is even sterk in tijden van seksuele intimiteit, als in tijden dat er niet of nauwelijks gevreeën wordt.

Met andere woorden: Als seksuele problemen niet wordt aangepakt, heeft dat geen effect op ons huwelijk. Ik mag toch hopen dat je deze tweede al iets sneller met ‘Nee’ beantwoordt. Scrol even terug naar boven, lees de eerste stelling nog eens, met het vervolg in je achterhoofd roept het misschien al minder weerzin op dan net.

Liefhebber van seks.

Ik ben een groot liefhebber van seks, als je ook maar een paar blogs hebt gelezen dan weet je dat inmiddels. Maar laat me eerlijk zijn. Ook wij hebben soms worstelingen op seksueel gebied. Als dat gebeurt, wordt onze connectie langzaam verbroken en raken we uitgeput. En dat verwoest ons huwelijk. Misschien schrik je en dacht je dat wij die alles immers zo goed weten, nooit seksuele problemen kennen en het perfecte huwelijk hebben. Lieve lezers: Welkom in de echte wereld, waar het leven soms loodzwaar is.

De naakte waarheid over de rol van seks in het huwelijk.

Ik heb het al vaker genoemd: Seks is bedoeld als een plezierige weg naar diepe twee-eenheidverbondenheid. Laat me je een paar vast en zekere gevolgen in het vooruitzicht stellen: Die unieke verbondenheid beschermt je voor verkeerde invloeden van buitenaf. (Met jou kan ik de hele wereld aan.) Het tilt je uit boven dagelijkse beslommeringen en moeite. (ff parkeren die hele handel.) Het zet je vrij van je eigen, soms gekmakende, hersenspinsels…Daarom heet het waarschijnlijk ook vrijen.

Stel je voor hoe je omstandigheden worden als je (bijna) niet vrijt. De verwijdering die onherroepelijk optreedt kan leiden naar misverstanden, verwijten en soms zelfs bedrog. Juist omdat God ieder mens gemaakt heeft met dat stuk verlangen naar diepe verbondenheid. Precies dat verlangen kan alleen gevuld worden door goede seks. De vraag moet dus niet zijn: Kun je zonder seks leven? Maar: Waarom zou je dat willen?

Als we getrouwd zijn, is het onze plicht om te proberen misverstanden op te lossen en blijven knokken om Gods hart en dat van onze geliefde beter te begrijpen.

Moeilijk.

Misschien heb je een verkeerd beeld van God, of heb je de Bijbel op het punt van seksualiteit altijd anders geïnterpreteerd. Misschien tors je dingen mee uit je verleden. Of er zijn lichamelijke onmogelijkheden. Dat zijn geen gemakkelijke dingen en het maakt jullie gesprek hierover onnoemlijk zwaar, ook dit weten we uit bittere ervaring.

Ik hoor de sceptici weer zeggen: ‘Er blijven ook zonder seks toch genoeg andere dingen over om van te genieten?’ Mijn antwoord: ‘Wie heeft je laten geloven dat het allemaal nog wel meevalt met die noodzaak van seksuele intimiteit? Wat heeft je beroofd van het verlangen naar een goed seksleven?’ God kan deze blog gebruiken om je daar over na te laten denken. We bidden dat je de moed hebt het gesprek aan te gaan.

Geweldig nieuws.

Tot slot heb ik geweldige nieuws voor jullie: Een intiem seksleven is ‘Een piece of een eitje’ als je beiden dezelfde visie hebt. Daarom is het ook zo belangrijk om daar over te schrijven en te praten. Snap je mijn bevlogenheid? We willen heel graag getrouwde koppels helpen hun weg (terug) te vinden naar die gedeelde visie.

Heb jij het gevoel dat jullie hier niet echt op een lijn zitten, praat er dan alsjeblieft over met je geliefde. Liefst vandaag nog. We geven je hier een goed aanknopingspunt.


Seks is de barometer van je huwelijk.


Te simplistisch? Echt niet! Best een hele goeie en confronterende barometer. Uiteindelijk is seks voor ieder koppel de enige weg naar diepe verbondenheid en de vervulling van dat ene hartverlangen. De weg naar kennen en gekend worden; met huid en haar, vanbinnen en vanbuiten.

Daarom is de kop boven deze blog ook:

De naakte waarheid over de rol van seks in het huwelijk!