de weg omhoog

Wat is het rad van waanzin?

Volgens Eggerichs boek ‘Liefde en Respect’, moeten vrouwen  zich emotioneel verbonden voelen om van seks te kunnen genieten. Ze zijn geneigd te zeggen: ‘Ik krijg van jou geen liefde, dus krijg jij van mij geen seks.’ Mannen daarentegen, zo stelt Eggerichs, moeten seks hebben om zich emotioneel verbonden te voelen. Zij zeggen op hun beurt vaak: ‘Ik krijg van jou geen seks, dus krijg jij van mij geen liefde.’ Zie daar de patstelling: Het rad van waanzin.

Vrouwen hebben graag seks nadat ze gepraat hebben, mannen praten pas nadat ze seks hebben gehad. Als beiden niet krijgen wat ze nodig denken te hebben, stoppen ze dus met verbinden. Zo straffen wij elkaar. Wij vrouwen zetten de poort op slot, onze mannen trekken zich terug en voelen zich afgewezen. Gevolg: We drijven van elkaar weg. Ziedaar het kip en ei verhaal. In deze discussie komen we echter niet verder, omdat geen enkel antwoord goed is. We hebben een nieuwe strategie nodig.

De normale strategie.

het rad van waanzin overwinnen De normale strategie om de impasse te doorbreken is de veelvuldig gegeven raad aan zowel mannen als vrouwen: Je moet niet de beste partner willen hebben, maar de beste partner willen zijn. Mannen: Zelfs als je geen zin hebt om je gevoelens te delen, doe het dan voor je vrouw. Vrouwen: Heb seks met je man, ook al is het het laatste punt op je ‘to-do-list’ die nooit af komt. Dit is een veel gegeven advies. (Ook door ons meerdere malen genoemd.)

Geen zin in seks? Te moe? Te druk? Dan maak je maar zin. Liefde moet je koesteren. Liefde houdt impliciet een offer in: nl.: voldoen aan de behoeften van je partner, zelfs als het op dat moment niet jouw keuze zou zijn. Nou, weet ik niet hoe het bij jullie gaat, maar als mijn lief seks met mij heeft omdat het moet, word ik daar in de regel niet erg opgewonden van. En als mijn man zijn gevoelens met mij deelt en ik schep het ongeduld en de desinteresse van zijn kop af, voel ik me ook niet bepaald emotioneel verbonden met hem.

Hoe dan het rad van waanzin overwinnen?

Is dit dan een verkeerd advies? Wij denken van niet, het kan zeker een goed begin zijn. Op deze manier steek je een stok in het rad van waanzin, om die vergelijking nog maar even door te voeren. Toch is dit eigenlijk slechts het begin. Je wilt uiteindelijk dat het rad de andere kant op gaat draaien.


  • ‘Ik geef jou seks, want jij geeft mij liefde.’

  • ‘Ik geef jou liefde, want jij geeft mij seks.’


Mooi…Maar er zit nog meer muziek in.

Laten we eens een totaal nieuwe strategie proberen.

1-Kor-13 de weg omhoog Misschien verlangt God van ons dat we op dit vlak nog meer uit onze comfortzone stappen, omdat Hij ons grotere intimiteit wil laten ervaren dan we van nature gewend zijn?

Vrouwen: God heeft seks geschapen om man en vrouw één te maken. Zou het zo kunnen zijn, dat we juist het meeste behoefte hebben aan seks als we ons niet verbonden voelen? Ik zie je steigeren. Maar echt: Kunnen we geloven dat onze mannen van ons houden zelfs als ze het niet voortdurend met woorden bewijzen? Zou je willen proberen de controle over te geven en er op te vertrouwen dat God je helpt bij het loslaten van je gedachten en het voorbereiden van je lichaam? Seks communiceert wat woorden nooit kunnen.

Mannen: Zou het kunnen dat je een nog grotere intimiteit gaat ervaren als je echt emotioneel contact zoekt met je vrouw? Kan niet-seksueel contact, een ‘oog in oog’ goed gesprek een nog betere verbinding geven? Kun je je vrouw genoeg vertrouwen om de onbesproken hartsaangelegenheden te delen; je hoop, je dromen, zelfs je mislukkingen? Je emotioneel openstellen voelt voor jou waarschijnlijk kwetsbaar, net zo kwetsbaar als je vrouw zich voelt tijdens seks.

Zou het niet geweldig zijn elkaar vanuit dat verlangen nog beter te leren kennen, in plaats van direct te denken in termen van ‘offer’ en ‘dwang’? Zelfs als je ruzie hebt, zou seks de toewijding aan jezelf, aan je geliefde en aan ‘samen’ bevestigen. Je zegt in wezen: ‘We zijn het niet eens, maar zijn we wel één.’

Aan het einde van 1 Korintiërs 12 zegt Paulus; Gij moet naar de hoogste gaven streven. Maar eerst wijs ik u een weg die verheven is boven alles. Dan volgt hoofdstuk 13 over de liefde!

Het voordeel ondervinden.

God schiep ons met bepaalde eigenschappen. Sommige dingen voelen heel natuurlijk voor ons, andere zijn juist heel moeilijk. Dat geldt voor ieder mens. En dan nu het mooie: Het huwelijk verfijnt ons. Als we ons uitstrekken om de eigenschappen van onze geliefde niet alleen te accepteren, niet alleen lief te hebben, maar ons eigen maken, zullen we ervan gaan genieten. Je kent het principe wel: De frappante gelijkenis tussen een hond en zijn baas. Gevaarlijke vergelijking, want wie is de baas? Gelijk loslaten, het gaat me om de twee-eenheid die zichtbaar wordt.

Dan gaat het niet meer om iets voor een ander over hebben, om van jezelf af te zien, om ‘voor wat hoort wat’. Het gaat erom dat je door je geliefde een beter mens wordt. Dat je samen veel beter uit de verf komt dan wanneer alleen gebleven zou zijn. Dat je samen het rad van waanzin overwint.

Je zult ervan gaan groeien en bloeien.

twee worden één op een bankje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *