Zijn vrouwen geschapen als lustobject?

In de loop der jaren zijn er rond seksualiteit heel wat meningen over ons uitgestort. Omdat seks bij ieder mens hoort, heeft iedereen er wel een bepaalde visie op. Soms kunnen we het daar voluit mee eens zijn, soms verschillen we danig van zichtpunten. Daarbij spelen mee; je karakter, je opvoeding, je culturele achtergrond en al om te beginnen, of je een man of een vrouw bent. Sommige van die ‘hete hangijzers’ zijn het bespreken waard. Vandaag zoomen we in op de term, lustobject.

Sommige (Christelijke) mannen zeggen dat vrouwen lustobjecten (moeten) zijn en dat deze term een ​​compliment is. Nog veel meer mannen denken dit. Veel anderen (Lees vrouwen ) vinden het  kwetsend oppervlakkig.

Laten we deze uitspraak eens nader onderzoeken.

Vrouwen een lustobject

Vrouwen een lustobject?

Waarom zeggen mannen dat?

Hun bewering komt hier op neer: We gebruiken de hele tijd objecten en mensen voor onze doeleinden (bv. een monteur voor een reparatie).

‘Object’ betekent dan: Iets dat kan worden gezien en aangeraakt, en vrouwen komen in hun ogen daarvoor in aanmerking.

Mannen zijn visueel, dus hun ‘gebruik’ van ‘objecten’ kan in dit geval inhouden: Kijken naar vrouwen met als doel waardering of zelfs seksuele opwinding. Hun redenering is: Omdat seks deel uitmaakt van mijn huwelijk, ik moet naar vrouwen kijken als iets tastbaars dat in staat is mijn lust op te wekken.

Vroeger hoorde ik mannen weleens zeggen, ‘Je mag ergens anders honger krijgen, maar je moet thuis gaan eten.’

Is het Bijbels te onderbouwen dat God vrouwen zo bedoeld heeft? Iedere vrouw als lustobject voor iedere man, omdat een man nou eenmaal zo geschapen is?

Meerdere betekenissen.

Soms kan een woord meerdere betekenissen hebben. Tafel zou bv. kunnen betekenen: Vergadertafel, tafeltennistafel, x-sommen, maar als ik mijn man vraag of hij zijn bord meeneemt naar de tafel en hij gaat aan de tafeltennistafel zitten, is er toch iets niet helemaal goed overgekomen.

tttfl

Van de term ‘lustobject’ zeggen woordenboeken onder meer:

 • Iemand die, of iets dat seksuele verlangens oproept (v Dale)
 • Middel tot seksuele lustbevrediging (Woorden.org)
 • Elke persoon die alleen als seksueel aantrekkelijk gezien wordt. (internationale-woordenboek.com)

Meerdere kanten aan ieder mens.

Maar in alle gevallen: De term definieert de vrouw in kwestie natuurlijk slechts ten dele.

‘Lustobject’ zegt niet: ‘Ik mag jou in de volle breedte van je persoonlijkheid.’

Integendeel, je ziet de persoon in een nogal egoïstisch en enkel lichamelijk perspectief.

Als je gebruik maakt van de diensten van je automonteur, weet je dat deze persoon een leven heeft buiten de gekozen roeping. Hij ìs eigenlijk geen automonteur, het is slechts wat hij doet.

Ik hoop echt dat jullie niet denken dat ik alleen maar blog over seks, ook al is dat wel waarom je onze blog bezoekt.

Het is beledigend als ik de manier waarop ik een voorwerp gebruik vergelijk met de manier waarop ik mijn kapper ‘gebruik’. Dan onderscheid ik niet dat God mensen naar Zijn beeld heeft gemaakt. Dat zij een ander niveau van intrinsieke waarde hebben dan voorwerpen.

Wat zegt de Bijbel?

Jezus zegt in Mattheüs 6: 25-26: ‘Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam meer dan kleding? Kijk naar de vogels van de lucht; ze zaaien niet, oogsten niet en slaan niet op in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader ze. Ben je niet veel waardevoller dan zij?’

Dus ja, we kunnen de diensten en objecten die mensen aanbieden gebruiken, maar we ‘gebruiken’ de mensen niet.

Voor wat betreft je huwelijk zou je hooguit kunnen zeggen dat we gebruik maken van de seksuele gaven die we elkaar aanbieden, voor opwinding en bevrediging.

Mannen zijn visueel, maar zien is niet hun enige zintuig.

Over het algemeen zijn mannen visueler, hoewel vrouwen het zeker ook zijn. Als iemand beweert dat een man eerder het uiterlijk van een willekeurige vrouw opmerkt, geloof ik dat, maar het betekent niet dat al zijn andere zintuigen direct buiten werking treden.

Hoe weet ik dat dit zo zeker?

Mannen bekijken dagelijks prachtige vrouwen zonder daar ook maar een enkele seksuele gedachte bij te hebben.

Hun moeder, hun dochter, hun zus.

(Als je dit niet herkent, heb je een groot probleem!)

Spreuken 11:22 zet deze zaak voor ons in een wijs perspectief: ‘Schoonheid bij een vrouw zonder verstand is een gouden ring in de snuit van een varken.’

Met andere woorden: God heeft door Salomo in de Bijbel op laten nemen dat fysieke schoonheid alleen maar buitenkant is. Of zoals Oprah placht te zeggen: ‘Beauty goes only skin deep.’

Een emotioneel gezonde, geestelijk volwassen man kan onderscheiden dat een vrouw mooi is en tegelijkertijd andere aspecten van haar waarderen. Dit is hoe veel echtgenoten die ik ken met hun vrouw om gaan. Het is goed om je partner als aantrekkelijk en sexy te zien, maar dat is niet alles. De fysieke aantrekkingskracht zal zelfs groter zijn, als ze ook een persoon is waar je graag bij in de buurt bent.

Vrouwen een lustobject voor mannen

Seksueel verlangen en seksuele objectivering zijn niet hetzelfde.

Degenen die stellen dat mannen hun vrouwen vooral als lustobjecten moeten zien, missen iets belangrijks: Verlangen en objectivering zijn niet hetzelfde.

Objectivering is: ‘Iemand degraderen tot de status van louter een object’, terwijl verlangen kan worden gedefinieerd als: ‘Een sterk gevoel of honger’.

Wat zegt de Bijbel: ‘Ik ben van mijn Liefste en Zijn begeerte gaat naar mij uit.’ (Hooglied 7:11). Goddank staat er niet: ‘Ik ben het bezit van mijn man en hij objectiveert mij.’

Als je zegt dat ‘lustobject’, voor jou vooral: ‘Onderwerp van mijn verlangen’ betekent, dan is dat begrijpelijk en zul je het goed bedoelen.

Maar kijk dan nog eens naar bovenstaande definities. Misschien moet je je woordkeus corrigeren om de betekenis accuraat over te brengen. (Welke tafel bedoel je?)

‘Lustobject’ is geen compliment voor vrouwen.

Misschien was Marilyn Monroe wel het meest iconische kustobject ooit. Toegegeven, ze was volleerd in het uitspelen van haar seksualiteit omwille van haar carrière. Waarschijnlijk genoot ze meestal van de aandacht die ze kreeg als gevolg daar van. Maar uiteindelijk begreep ze de miserabele beperking ervan toen ze zei, ‘Het probleem is, een sekssymbool wordt ìets. Ik haat het om een ​​ding te zijn!’

Tot slot.

Dus beste man: Of je het nu begrijpt of niet, vrouwen willen niet gezien worden als ding, symbool, lustobject.

Dus beste vrouw: Ik moedig je aan om je schoonheid en je seksualiteit te koesteren en te beleven voor wat het is: Een deel van wie je bent.

Resumé:

Vrouwen zijn veelgelaagde wezens waaraan heel veel te waarderen valt. Beperk het alsjeblieft niet alleen tot wat je ziet, dat is pure armoede.

Alsjeblieft mannen, vertel een vrouw niet hoe ze zich moet voelen als jij haar een lustobject noemt. Het is een verbale klap voor veel vrouwen.

Een vrouw moet absoluut het middelpunt zijn van het seksuele verlangen van haar man, maar zij is niemands lustobject, omdat zij geen object is.

Jouw vrouw; niet zomaar een vrouw: Een dochter van De Koning!

6 antwoorden
 1. Chris
  Chris zegt:

  Ik heb dit programma, samen met mijn vrouw, sinds kort ontdekt. Voor ons is het een openbaring, om maar in bijbelse teksten te blijven. Heel veel zaken zijn een open deur. Maar ik heb een vrijgezelle secretaresse, die stom verbaasd is over het feit dat mannen en vrouwen lustgevoelens hebben voor elkaar. Zij heeft nog nooit gemasturbeerd. Ook masturberen is voor haar een vloek. Jammer dat mensen die wel denken de bijbel te begrijpen, niet begrijpen dat God de mens, man en vrouw geschapen heeft om elkaar, met name fysiek, lief te hebben.

  Beantwoorden
  • Femminine
   Femminine zegt:

   Dat noem je seksuele frustratie. Maar hoe heftig ook, dat mag echt geen geldige reden zijn voor elke man om vrouwen te degraderen als enkel een middel voor seksueel genot. Vraag God hierin om hulp en misschien kan je hierin advies krijgen bij een (evt mannelijke) seksuoloog. Sterkte gewenst hierin, want zelfbeheersing is niet makkelijk, en al helemaal niet in dit huidige tijdperk. Maar het roept wel (zelf) respect op!

   Beantwoorden
  • Kriz
   Kriz zegt:

   Beste Ikke,

   Tegen jouw zin geen seks?
   Seks is niet een recht dat je kan opeisen. Als de behoefte niet van twee kanten komt, heb je simpelweg pech.

   Liefde is prachtig en krachtig. Wie liefde geeft, krijgt liefde terug. Let op, verwacht niet direct alles. Het is niet geven en nemen, maar geven en ontvangen.

   Het is zaaien en oogsten. Daar zit tijd, aandacht en toewijding in.
   Als je partner de hele dag met haar voeten in koud water staat, kun je in de avond niet verwachten dat ze ineens heet wordt.

   Ik heb medelijden met je partner. Wat moet het vervelend, naar en zelfs onveilig voelen met een man die zo verongelijkt loopt te mokken als hij ‘zijn’ seks niet krijgt.

   Werk alsjeblieft aan het samen. Als je heel hard je best doet, komt het misschien nog goed.

   Beantwoorden
   • Steven
    Steven zegt:

    @ Kriz
    Waar baseer je je mening op?
    De tekst die in het artikel aangehaald wordt, suggereert op zijn minst dat
    – er begeerte uitgaat naar de ander (in de meest brede zin)
    – deze begeerte ook beantwoord wordt.

    Anders gezegd: als de begeerte schreef groeit tussen partners, is er toch wel iets aan de hand.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Dan heb ik het niet over hoe een man lust ervaart t.a.v. zijn eigen vrouw, dat is namelijk volkomen gezond en Bijbels. Het gaat hier over hoe snel een man opgewonden raakt bij het zien van elke willekeurige vrouw. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *