Het belang van communicatie over seks.

In elke relatie komt het voor dat er dingen zijn waar je tegen aan loopt die moeilijk bespreekbaar zijn. Vooral op het gebied van seks wil dat nogal eens lastig zijn. Toch is het belangrijk om deze dingen open te bespreken en liefst op zo’n manier dat je niet de deur dicht gooit maar open zet voor meer communicatie op dat gebied.

Misschien is het nodig om je partner te vertellen dat je iets mist in bed.

communicatie sekstalk

Of dat er juist iets is dat je enorm irriteert tijdens de seks. Misschien zijn er financiële problemen die je dwars zitten of is het een karaktertrek waar je moeite mee hebt. Wat het ook is, er is een manier om de dingen zo te brengen dat ze beter worden ontvangen. Er is helaas geen garantie op hoe je partner gaat reageren, maar probeer in ieder geval deze tips.

Waar op te letten?

Het eerste wat van belang is is timing. Als je partner midden in een project zit of iets kijkt op tv wat belangrijk voor haar/hem is dan is dat niet de juiste tijd om zoiets te bespreken. Zoek naar een moment waarop jullie samen zijn en op elkaar gericht zijn.

Het volgende is om eerst na te denken voordat je praat. Vaak wil je een probleem direct bespreekbaar maken zonder er goed over nagedacht te hebben, Train jezelf er in om eerst je gedachten te ordenen. Soms helpt het om je gedachten eerst op papier te zetten. Daardoor gaan je emoties niet met je op de loop op het moment dat je iets bespreekbaar maakt waardoor wat je zegt beter over komt. In romantische films zie je vaak dat de communicatie volledig verdwijnt als er een crisis is in de relatie. Leer je tong te controleren tijdens conflicten, daar ga je veel plezier van beleven.

Minstens zo belangrijk is om voordat je over je probleem begint eerst te bidden voor inzicht in de situatie. Je wilt niet dat wat je zegt de relatie schade berokkent, dus neem de tijd om God om hulp en wijsheid te vragen om de dingen zo te zeggen dat je partner het begrijpen zal. Gebed maakt een groot verschil.

Benadering.

Ook belangrijk is op welke toon je iets zegt. Als je er voor zorgt dat je de dingen vriendelijk en liefdevol zegt zal het veel eerder geaccepteerd worden. Of het nu om heel belangrijke zaken of om een futiliteit gaat, je kunt altijd kiezen tussen een agressieve of liefdevolle benadering. Als je in je hart je partner niet respecteert of verafschuwd dan heeft dat invloed op de manier waarop je dingen zegt. Je kunt niet verwachten dat hij je zal begrijpen als er een valse ondertoon in je woorden doorklinkt. Dus deal met je issues en laat het niet tussen jullie beiden komen.

Als je moeite hebt met deze dingen en gewend bent om ze onder het vloerkleed te vegen elke keer als er een conflict is, kun je er zeker van zijn dat er boosheid, bitterheid en veroordeling in je relatie zal komen. Vaak heb je zelf niet in de gaten waar het hartzeer waar je mee rond loopt vandaan komt. Even vaak is er een verband tussen onuitgesproken conflicten en de pijn in je hart. Dus heb de moed om je pijn en moeite bespreekbaar te maken in je relatie. Breng je moeite bij Jezus en laat Hem beginnen om je hart te helen.