Hoe communiceer je over seks?

Waarom kan het niet makkelijk zijn? Kunnen man en vrouw niet op dezelfde golflengte zitten? Waarom is het niet zoals in een romantische boek of een steamy scene in een film? Ik weet ook niet alle antwoorden helaas. Wat ik wel weet, wij zijn ondertussen al 30 jaar getrouwd, is dat het soms lijkt of we van verschillende planeten komen. En de manier waarop we communiceren over seks is vaak nog net zo ongrijpbaar als toen we pas getrouwd waren.

communiceren over seks

Communiceren over seks kan lastig zijn.

Ik vond het moeilijk om over seks te praten en misschien jij ook wel. Het is veel makkelijker om de problemen opzij te zetten en te denken dat we daar later nog wel op terug komen. Maar dan wordt het druk, of we willen de confrontatie niet aangaan, en later wordt nooit. En daardoor missen we één van de beste dingen van getrouwd zijn, de vreugde, intimiteit, het dichtbij elkaar zijn en het plezier dat een goed seksleven kan geven.

Ik wil je aanraden om met je partner open en eerlijk te communiceren over seks. Als het goed gaat tussen jullie zeg dan hoeveel plezier je er in hebt om samen de liefde te bedrijven, dingen die je partner doet die je heerlijk vind, of wat seks met je partner voor je betekent. Als het niet zo goed gaat, neem dan het initiatief om het gesprek op gang te brengen. Hier zijn manieren om dat te doen:

Begrijp dat mannen en vrouwen vaak anders denken en reageren.

Als je dat begrijpt heb je de basis gelegd voor een goed gesprek over seks. In onze cultuur is de norm vaak de mannelijke seks. Daardoor is het makkelijk voor een vrouw om te denken dat ze verkeerd reageert op haar man. Of voor een man om gefrustreerd te raken omdat wat voor hem werkt bij haar heel anders is. Maar het is heel normaal dat jullie allebei anders reageren.

Een man kan al in vuur en vlam staan als het eerste knoopje los gaat terwijl een vrouw veel meer tijd nodig heeft om opgewonden te raken. (andersom komt trouwens ook voor). Hij wil lichamelijke connectie om zich emotioneel te kunnen binden, terwijl het voor haar precies andersom is. Hij denkt gelijk aan seks terwijl zij eerst wil kussen, knuffelen en elkaar strelen gedurende een half uur. Dat wil niet zeggen dat één van beiden niet goed is.

Zoek uit wat je dwars zit.

Voordat je met je partner praat is het handig dat je uitvind waar je frustratie vandaan komt. Is het omdat het altijd snel moet? Krijg jij niet de tijd krijgt om er van te genieten, spenderen jullie niet genoeg tijd samen, is het de drukte in het gezin of iets anders? Het kan ook een combinatie van factoren zijn waardoor het lastig is om de oorzaak te vinden. Neem de tijd om het uit te zoeken zodat je het duidelijk kunt verwoorden.

Wat is jouw rol in het geheel?

Wat heb je zelf gedaan waardoor het probleem zich voor deed? Zelfs als je denkt dat de schuld volledig bij je partner ligt heb je zelf ook een bijdrage aan het creëren van het probleem. Het doel van het gesprek is om een oplossing te vinden die jullie bij elkaar brengt, niet om iemand de schuld te geven. Ik heb vaak gedacht dat mijn geliefde niet op mij gericht was en niet begreep wat ik nodig had als het op seks aan kwam. Maar ik had ook voor mijzelf niet duidelijk wat het was dat ik nodig had en kon er daarom ook niet duidelijk over communiceren. Dus denk er over na en zorg dat je kunt vertellen wat je dwars zit en hoe je het anders wilt in het vervolg.

Vertel wat je nodig hebt.

Dit is voor de meeste mensen het moeilijkst, vooral voor vrouwen. Misschien denk je dat het niet nodig zou moeten zijn. Vind je je eigen verlangens niet belangrijk, of denk je dat je partner zou moeten weten wat je nodig hebt. Soms gaan er zoveel gedachten door je hoofd dat het onmogelijk is om te ontdekken wat je wilt of nodig hebt. Als je denkt dat seks vooral over je partner gaat en niet over jou, of je vind dat je niet zou hoeven vragen om wat je wilt, verander dan je denken en vat moed om er over te praten. Ik heb zelf vaak het idee dat mijn geliefde na 30 jaar toch zou moeten weten wat ik nodig heb omdat je elkaar zo goed kent. Soms is dat werkelijk zo, maar lang niet altijd! Dus zeg ik niet wat ik wil en raken we allebei gefrustreerd.

Begin het gesprek.

Doe het op een moment dat jullie beiden ontspannen zijn en er geen dingen op de agenda staan. Vertel dat je graag meer intimiteit wilt en betere seks. Deel wat je gevoelens en gedachten zijn, vraag je partner hetzelfde te doen. Vertel wat je geleerd heb over jezelf (bv waarin jullie verschillen) het kan lastig zijn maar als je niet praat gaat er ook niets veranderen.

Blijf communiceren over seks.

Je kunt alles er in één keer uitgooien dan heb je dat maar gehad. Maar, communicatie die leidt tot goede seks is een doorgaand gesprek. Dingen bepraten en samen besluiten er wat aan te doen is geweldig maar het is niet genoeg. De meeste problemen zijn ook niet in één dag ontstaan dus blijf communiceren in de komende weken maanden en jaren.

Zoek hulp.

Veel seksuele problemen kunnen worden opgelost door goede informatie, goede bedoelingen en goede communicatie. Het kan even duren maar veel koppels komen door hun problemen heen en krijgen weer geweldige intimiteit en seks in hun huwelijk. Er is altijd de mogelijkheid dat jullie er samen niet uit komen. Zoek dan hulp van buiten af, een seksuoloog of hulpverlener die jullie kan begeleiden in het proces.

Vinden jullie het ook moeilijk om over seks te communiceren in je huwelijk? Misschien hebben jullie wel goede tips om het makkelijker te maken? Laat een reactie achter, dan leren we van elkaar.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Een belofte doen of laten doorschemeren en daar vervolgens nooit meer op terug komen is geen goed idee. Zeker niet als een van beide partners niet makkelijk (over seks) praat. […]

  2. […] kans is groot dat ook jij je onvoorbereid voelt om seksualiteit te c met je geliefde, kinderen en vrienden. Dit is de reden waarom liefdeskruiden bestaat: Je kennis te […]

  3. […] ben je er dus echt niet bewust van in hoeverre je keuzes en gedrag opwindend zijn voor je partner. Praat er over samen, probeer in het vervolg bewust dat wat het meest sexy is voor je partner vaker te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *