Er zijn er twee nodig om een relatie te maken of te breken.

Dat wordt altijd gezegd, maar volgens mij is één ook al genoeg: Een egoïstisch persoon. Ik realiseer me dat iedereen tot op zekere hoogte egoïstisch is. Het type dat ik hier bedoel is iemand die de noden en verlangens van de ander systematisch negeert. Het is het karakter en gedrag van zo’n partner dat een ongezonde en onhoudbare omgeving creëert waardoor de relatie eenzijdig naar de knoppen geholpen wordt.

Relatie killers

Waar twee kijven.

Wat niet wil zeggen dat mensen niet samen een relatie kunnen vernietigen. We zeggen tenslotte niet voor niks: Waar er twee kijven hebben er twee schuld.

Mijn stelling is deze:


Ieder mens heeft keuzevrijheid en er is maar één partner nodig die eenzijdige keuzes maakt om de relatie te vernietigen.


Actie en reactie.

Wanneer de benadeelde partner reageert door hetzelfde te doen, betekent dat dan dat beiden even schuldig zijn? Dat is een interessante vraag hè?

Therapeuten gaan er bij hun therapie namelijk vaak van uit dat beide partners min of meer even verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken en dus ook het oplossen van ‘het probleem’. Dat kan heel kwetsend en schadelijk zijn, als het grotendeels door één partner geïnitieerd en dus veroorzaakt is. Hard gesteld komt de veroorzaker hier dan makkelijk weg.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de therapeut voor de egoïstische partner een hulpmiddel wordt om de relatie nog verder te beschadigen. Daar wordt niemand beter van.

Bijvoorbeeld.

Hier enkele voorbeelden van dingen die je kunt doen om geheel in je eentje je ​​relatie te ruïneren:

 • Behandel je partner dagelijks met minachting.
 • Bedrieg/ga vreemd.
 • Lieg systematisch.
 • Geef niets om gevoelens.
 • Leid een dubbelleven.
 • Geef toe aan verslaving: alcohol, drugs, pornografie, gokken ed.
 • Mishandel; fysiek, emotioneel, verbaal, financieel of seksueel.
 • Toon nooit berouw en spijt.

Als een van deze zaken je zeer bekend voorkomt, of je het nu doet, of het je aangedaan wordt, is het hoog tijd om de noodklok te luiden voordat dingen verder uit de hand gaan lopen. Daar kun je namelijk op wachten. Zelfs de meest van zichzelf afziende partner, de meest liefhebbende, dienende christen kan niet in z’n eentje de huwelijksboot drijvende houden als bovenstaande fouten in het karakter spelen.

Meer voorbeelden.

Nu een lijst met zaken die één partner kan doen, die een relatie niet direct zal ruïneren, maar er wel zeker een negatief effect op hebben:

 • Worstelen met een psychische aandoening, zoals depressie, angst, bipolaire stoornis, dwangstoornis, enz.
 • Fouten maken.
 • Een vreselijke kok / schoonmaker / organisator, chaoot zijn.
 • Problemen met eigen uiterlijk/innerlijk hebben.
 • Aankomen of gewicht verliezen, of om beurten allebei.
 • Vergeetachtig of afwezig zijn. (zonder manipulatieve motieven.)

Zo kan ik er nog veel meer bedenken, hopelijk begrijp je waar ik naar toe wil.

Het verschil.

Zie je het belangrijkste verschil tussen de lijsten?

Er is een duidelijk onderscheid tussen wat partners moedwillig doen en wat hen zelf min of meer overkomt. Beiden hebben uiteraard effect op je relatie. Ze kunnen allebei verwoestend zijn, maar vergen wel een verschillende aanpak.

karakter

Karakter.

Het is een kwestie van karakter.

Je karakter bepaalt hoe jij je emotioneel met andere mensen verbindt. Mensen die geen empathie en nauwelijks integriteit hebben, zijn slecht huwelijksmateriaal. Ze bezitten niet de volwassenheid en de compassie die nodig zijn om langdurig een gezonde relatie te onderhouden. Ze zijn niet in staat de gevoelens van anderen te (h)erkennen, wat een essentieel ingrediënt is voor verbinding.

Natuurlijk kun je heel best op zo iemand verliefd worden, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om het karakter van je geliefde te beïnvloeden/veranderen.

Karakter is een persoonlijke kwaliteit, ontwikkeld in de loop van de tijd door interne en externe factoren als: Afkomst, opvoeding, mentoren, school, werk ed. Dat vormt uiteindelijk als je volwassen bent geworden; je waarden, je overtuigingen en je houding tegenover jezelf en anderen.

Relatietherapie corrigeert fouten in het karakter niet.

De beste vorm voor mensen met karakterissues is cognitieve gedragstherapie.

Omdat de persoon zelf het probleem is en de overtuigingen (cognities) en gedragingen (inclusief houding) moeten veranderen. Dit wil niet zeggen dat psychodynamische therapie niet goed is, maar het mag niet de enige manier zijn om een ​​persoon te helpen die karakterissues heeft.

Ondanks dat cognitieve gedragstherapie de beste benadering is, betekent dit niet dat je geliefde dit automatisch zal toepassen. Een deel van het probleem is namelijk dat die waarschijnlijk denkt dat er helemaal geen probleem is.

Daarnaast vereist blijvende verandering nogal wat inspanning en zelfdiscipline, eigenschappen die vaak ontbreken bij personen met karaktergebreken.

Karakter fouten

Wat kun je als ‘onschuldige’ partner het beste doen/laten in deze situatie?

 • Herinner jezelf er dagelijks aan dat het niet jouw schuld is.
 • Zorg goed voor jezelf en blijf ontwikkelen door anderen.
 • Wees eerlijk tegen jezelf en realiseer je wat jouw reactie bijdraagt aan de problematiek.
 • Stel scherpe grenzen en benoem die ook.
 • Eis respect.
 • Bewaar je eigen integriteit en bevraag vrienden daarop.
 • Omring jezelf met behulpzame, betrouwbare mensen.

Soms is er maar één persoon nodig om een ​​relatie te vernietigen. En nee, als jij niet die persoon bent is het niet jouw schuld. Omdat je door je partner gemanipuleerd wordt wil dat nog niet zeggen dat jij het slechtste in hem/haar naar boven hebt gehaald.

Het beste wat je kunt doen is de realiteit accepteren en alleen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en gedrag.

En: Zoek op tijd gepaste hulp!

4 antwoorden
 1. Deborah
  Deborah zegt:

  Ik denk dat sit stuk voor een bepaalde groep mensen heel waardevol zou kunnen zijn. Goed om ook eens de kant belicht te zien van de ander die de relatie éénzijdig om zeep kan helpen.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] dat misbruik een zaak is van macht en vrouwen vaak de (fysiek) zwakkere zijn. Er zit diep leed bij slachtoffers. Sommige schendingen van de menselijke grenzen zijn te gruwelijk om hardop te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *