Libido, dat is je seksdrive toch?

Klopt! Bij mannen is die drive over het algemeen groter dan bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat statistisch gezien dit geldt voor ongeveer 70% van de mannen. Dus rond de 30% van de vrouwen heeft een hoger libido.

Voor een man is het hebben van een libido iets wat zo ingebakken zit, dat hij er eigenlijk niet over nadenkt, tenzij er problemen mee zijn. Voor vrouwen ligt dat iets ingewikkelder. Zij reageren anders dan mannen.

Libido vrouwen

Opgewonden. Hijgen. Kussen. Kleren. Bed.

In een film zie je het vrijwel altijd zo:

 • Man en vrouw zijn bij elkaar,
 • ze raken opgewonden,
 • hun ademhaling gaat omhoog,
 • ze kussen elkaar,
 • trekken hun kleren uit en
 • eindigen in bed.

Als je denkt dat het leven een film is, zit je als vrouw dus te wachten tot je opgewonden raakt. En als dat niet gebeurt denk je logischerwijs: ‘Ik ben er vandaag niet voor in de stemming’.

Maar werkt het ook zo?

Uit studies blijkt dat de meeste mannen opgewonden zijn voordat ze willen vrijen en de meeste vrouwen pas opgewonden raken nadat ze besloten hebben te gaan vrijen.

Dat is een wezenlijk verschil. Belangrijk ook, omdat heel veel vrouwen denken dat hun libido laag is, als ze gedurende de dag niet opgewonden raken, of niet in alle staten raken als hun man de kamer binnenkomt. Dat is echter heel normaal en heel vrouwelijk.

In het begin als je verliefd bent giert de opwinding door je lijf als hij ook maar in de buurt is, maar gevoelens van verliefdheid duren gemiddeld ongeveer 18 maanden. Daarmee red je het tot net voorbij de wittebroodsweken, waarna er als het goed is een diep gevoel van liefde overblijft. De vlinders in je buik zullen zich niet zo vaak meer langs komen als in het begin.

Niks mis mee dus, als je niet voortdurend opgewonden bent.

Libido… wat is het eigenlijk?

Libido is niets meer en niets minder dan het verlangen om geregeld van seks te kunnen genieten. Open staan voor seks, seksueel zelfvertrouwen hebben, positief staan tegenover de mogelijkheid van een vrijpartij. Het libido van jou(w), vrouw, zit vooral tussen je oren.

ik heb zin in sex libido

Het is belangrijk dat je één ding goed begrijpt: Bij vrouwen zit de seksdrive voornamelijk in het hoofd. Bij mannen zit het een stukje lager. Als het hoofd van de vrouw er niet bij is zal het lichaam dus meestal niet van harte reageren. Zo kan het gebeuren dat je man de ene dag iets doet wat je helemaal in de stemming brengt. Een paar dagen later doet hij hetzelfde en wil je niets liever dan gaan slapen.

Het gaat dus niet om wat je voelt, maar om wat je denkt.

Voor de meeste vrouwen geldt dat ze meer reageren dan initiëren. Als jij je lichaam laat dicteren hoeveel zin het heeft, komt het er zelden van. Je hoofd moet je lichaam vertellen wat het voelt. Daarom zijn die positieve gedachtes over seks ook zo belangrijk, dat zorgt dat jij de controle over je libido neemt.

Libido hangt nauw samen met positieve gedachten over seks. Prent dat in je hoofd en je zult zien dat je niet meer afhankelijk bent van die stroomstoten die wel of niet door je lichaam gieren.

Wat is een laag libido?

Daar is natuurlijk een hoop over te zeggen. Wat is laag en wat is hoog en hoe verhoudt zich dat in jullie specifieke relatie?

Allereerst: Als je onderstaande punten herkent, wordt het tijd dat je een dokter gaat raadplegen.

 • Je hebt geen interesse in welke vorm van seksuele activiteit dan ook.
 • Je hebt zelden seksuele fantasieën, dromen of gedachtes.
 • Het verschil in libido tussen jou en je man baart je zorgen.

Er kan een medische reden waarom je een laag libido hebt.

lost libido

Lichamelijk:

 • Bevallingsperikelen
 • Te weinig vocht
 • Bijwerkingen van anticonceptie

Of psychisch:

 • Stress.
 • Depressie.
 • Angst.
 • Schaamte.
 • enz. enz.

Het vrouwelijk libido is ook sterk afhankelijk van een hormonale balans.

Relatieproblemen en libido.

Dan is voor veel vrouwen de emotionele verbinding met hun sekspartner een voorwaarde voor animo. Dus problemen in de relatie zullen zeker zorgen voor een lager libido.

Minder zin in seks is derhalve vaak een gevolg van aanhoudende problemen, zoals:

 • Gebrek aan connectie met je partner
 • Onopgeloste conflicten of gevechten
 • Slechte communicatie over seksuele behoeften en voorkeuren
 • Ontrouw of schending van vertrouwen.

Bron: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/symptoms-causes/syc-20374554

Wellicht word je hier niet echt opgewonden van.

Bedenk dan:


Heel veel vrouwen hebben ‘geen zin’ totdat ze DAADwerkelijk beginnen te vrijen.


Uit onderzoeken blijkt dat maar heel weinig vrouwen seks initiëren omdat ze opgewonden waren. Als ze al initiëren doen ze dat omdat:

 • Ze meer verbondenheid met hun geliefde willen,.
 • Er ruzie is geweest en ze willen laten weten dat ze niet meer boos zijn.
 • Ze zich geliefd willen voelen of aantrekkelijk.

Slechts heel zelden starten vrouwen met vrijen omdat ze een hormonale, dus lichamelijke, seksuele behoefte hebben.

Libido bij vrouwen anders

Het libido bij vrouwen zit dus vooral in hun hoofd.

Verschil in verlangen tussen man en vrouw kan voor frustratie zorgen bij degene die meer of frequenter seks wil. Deze verschillen ontstaan meestal pas als je al langer bij elkaar bent, en de ontdekkingszin van de eerste jaren is geluwd.

Seksuele behoeften van mensen kunnen erg verschillen, maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Heel veel koppels vinden manieren om het verschil te overbruggen of een compromis te vinden. Maar wanneer het verschil te groot wordt en daardoor één van beide geliefden onder de situatie gaat lijden, is het nodig om hier iets aan te doen.

Een open en eerlijk gesprek over de (on)vervulde verlangens is het begin. Misschien is het nodig dat de man wat meer leert zijn vrouw te behagen en helpt om de dingen die haar in de weg staan op te ruimen. Dat zowel letterlijk als figuurlijk. De vrouw zou haar hoofd wat meer richting positieve gedachten en gevoelens over seks kunnen sturen. Meer bezig zijn met zich eraan te herinneren dat ze sexy is, en hoe een vrijpartij zorgt voor de door haar zo gewilde verbinding met haar man.

Nog een paar wetenswaardigheden:

Roodharige vrouwen hebben meer zin (fabel, waarschijnlijk)

Oesters zijn goed voor je libido (fabel)

Libido zit in je brein, niet tussen je benen (feit)

Vrouwen hebben van nature minder libido dan mannen (fabel)

De meeste vrouwen hebben geen spontaan libido (feit)

libido gelijk

We hebben al vaker geschreven dat langere tijd niet vrijen er voor zorgt dat het libido afneemt. Dat klinkt misschien als een oplossing, maar dat is het niet. Hoe minder je vrijt, hoe minder zin je krijgt. Zeker voor de meeste mannen zal het libido tegenstribbelen als er te weinig seks is. De conflicten die daardoor ontstaan helpen een huwelijk heel gemakkelijk richting de afgrond.

Steeds vaker horen we vrouwen zeggen dat het libido van hun man te verwaarlozen is. Ze klagen dat er te weinig initiatief is van zijn kant, en herinneren zich hoe anders dat vroeger was. Meestal gaat daar een lange periode van afwijzing voor manlief aan vooraf. Na jarenlang afgewezen te worden of te worden bekritiseerd op zijn zin in seks, heeft hij uiteindelijk het hoofd in de schoot gelegd. Seks is voor hem een ervaring geworden waaraan heel veel slechte herinneringen vast zitten. En wie heeft er nou zin om de slechte ervaringen over te doen?

Onthoud dat het libido van een man door God gegeven is om ook voor de vrouw een zegen te zijn. Dat daar allerhande kanttekeningen en voorwaarden bij te plaatsen zijn weten we alles van. Maar de basis is (was) goed.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Als ik zeg dat de weg naar het hart van een man via zijn penis loopt, bedoel ik natuurlijk niet dat je, zin of geen zin, ieder vrij moment je handen om zijn lid moet leggen. De hersenen zijn tenslotte de belangrijkste geslachtsorganen. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *