Liefdestaal spreken.

Voor dat je trouwt kun je het beste proberen uit te vinden hoe je potentiële eega was voor dat jullie verliefd werden. Vraag ouders, vrienden en werkrelaties wat je wilt weten. Was er een probleem met woede-uitbarstingen, depressie, is het een vriendelijk persoon of egoïstisch? Betrouwbaar of onverantwoord? Zijn er problemen geweest met alcohol of drugs? Ga voor de feiten, laat je niet verblinden door je verliefdheid. Probeer uit te vinden wat je partners liefdestaal is door er over te praten of de test te doen.

Geven vs Nemen

Één van de talen van de liefde is “liefdewerken”. Voor sommige mensen is dit hun primaire manier van liefde. Anderen maken echter de fout om “liefdewerken” te eisen. Als je van me houdt dan help je me in huis. Maar echte liefde is een keuze en niet een eis. Kritiek en eisen leiden vaak tot verwijdering.

Als je genoeg druk uitoefent zal je partner misschien doen wat je vraagt maar dat is geen teken van liefde. Je kunt je wensen wel kenbaar maken zoals bv. “zou je het gras willen maaien”? Maar je kunt de liefde niet dwingen. Ieder van ons moet elke dag kiezen om lief te hebben of niet lief te hebben. Als “liefdewerken” je primaire liefdes-taal is dan is het gras maaien de duidelijkste stem.

Luister goed naar elkaars liefdestaal.

Als je partner je vaak bekritiseert “dat je niet helpt” dan betekent dat zijn of haar liefdestaal de “liefdewerken” is.
Vaak is de kritiek gericht op het gebied waar zijzelf de grootste emotionele behoefte hebben. De kritiek is een ineffectieve roep om liefde. Als je dit begrijpt kun je positiever reageren op de kritiek.

Nu kun je vragen; ‘waarom is dit zo belangrijk’? Door nu met elkaar hierover te praten kun je de kritiek vaak omkeren naar een vraag. Als je kritiek hoort is het vaak de tijd om eens goed te luisteren. Je partner geeft dan waardevolle informatie over wat er nodig is om zich geliefd te voelen.

Dienaar of slaaf?

Ben je een deurmat of een geliefde? Een deurmat is een niet intiem object. Je kunt je voeten er aan vegen, er op stappen, weg leggen waar je maar wilt, het heeft geen wil van zichzelf. Het kan je dienaar zijn maar niet je geliefde. Als we onze partners beschouwen als objecten sluiten we de mogelijkheid van liefde uit. Niemand wil een deurmat zijn. We zin geroepen om te dienen.

Jezus zei “ik ben gekomen om te dienen niet om gediend te worden”. Dat zou onze insteek moeten zijn. “Hoe kan ik je helpen?” onthult een liefdevolle instelling. “Als je dit niet doet zul je spijt krijgen” is de taal van de slavernij. Er is een groot verschil tussen een slaaf zijn of een dienaar. Een dienaar werkt vanuit liefde een slaaf leeft vanuit vrees.

Leer de liefdestaal van je partner spreken.

Pas kwam er iemand naar me toe die zei; ‘ik stuur al mijn vrienden naar je liefdestaalhuwelijks-conferentie’. ‘Werkelijk, waarom?’ vroeg ik haar. ‘Voor mijn man Bob en ik de conferentie hadden bezocht wilde hij me nooit met iets helpen, we hadden allebei onze carrières maar het huishouden was altijd mijn taak. Nu vraagt hij regelmatig aan me hoe hij mij kan helpen als hij thuis komt uit zijn werk’

‘Ik moet toegeven dat het soms erg lastig ging en ook wel lachwekkend. De eerste keer dat hij de was deed gebruikte hij chloor in plaats van wasmiddel. Onze handdoeken kwamen met allemaal witte stippen uit de machine. Maar hij heeft het wel geleerd, geweldig. En nu gaat dat al drie jaar heel goed met ons’.

Waarom  deze vrouw zo blij en gelukkig was? Omdat haar man haar liefdestaal had leren spreken!

Uit de vijf talen van liefde van Dr. Gary Chapman.