We kregen een vraag van een jonge moeder: 

“Ik run mijn eenmanszaak vanuit huis en ik heb 3 kinderen. De oudste geef ik thuisonderwijs, dan rent er nog een actieve kleuter rond van vier en de jongste is zes maanden. Na het geven van borstvoeding, knuffelen, lesgeven, het huishouden en het oplossen van ruzies, voel ik me ‘uitgewoond’. Ik weet dat dit van voorbijgaande aard is en mijn man is echt behulpzaam, maar het heeft impact op ons seksleven. We vrijen normaal gesproken om de dag, vooral omdat mijn man een hoge drive heeft. Ik weet dat hij ook daardoor lief en attent is, dus maak ik er graag prioriteit van. Maar de laatste tijd merk ik dat ik helemaal geen zin in seks heb. Die extra druk van ook nog seks te moeten hebben, kan me gestolen worden.

Ik heb mijn man verteld wat voor effect seks momenteel op mij heeft. Hij vindt het niet leuk voor mij, maar minder vrijen is volgens hem geen oplossing. Ik weet het gewoon niet meer. Kunnen jullie me helpen?”’

geen zin in seks

Niet zo gek dat je geen zin in seks hebt

Misschien komt dit je bekend voor. In deze rare tijden is iedereen druk met veel verschillende dingen: Te veel op elkaars lip zitten, te weinig afleiding, te weinig beweging, allemaal zaken waar je stress van krijgt. Of die op zijn minst je libido een lekker stuk omlaag duwen.

Ons antwoord was:

Lovenswaardig

Om te beginnen verdien je een groot compliment. Je maakt als jonge moeder van je huwelijk een prioriteit, te midden van al je andere verantwoordelijkheden. Je probeert je man vóór de kinderen te laten komen, ook al hebben die juist nu veel fysieke en mentale aandacht nodig.

Borstvoeding geven.

Wij zijn grote voorstanders van borstvoeding. Echter, het fysieke proces van borstvoeding verandert de chemie in je lichaam. Het onderdrukt de eisprong en die heeft weer effect op de zin in seks. God ontwierp het als natuurlijke anticonceptie, waardoor het kind wordt gevoed en gedurende die tijd onverdeelde aandacht van de moeder heeft.

Het is voor jullie beiden goed om je nog eens te realiseren wat het effect van borstvoeding is op je libido. Je man weet daardoor beter wat hij kan verwachten: Het is normaal dat je minder zin hebt.

Het is voor je man met een hoge seksdrive moeilijk te begrijpen dat seks jouw liefdestank niet net zo vult als die van hem.

Geen zin in seks is een signaal

Als je boos wordt, is dat een teken dat je emotionele reserves op zijn. Boosheid is typisch een SOS-signaal. Je wilt een teamspeler zijn, houdt van je geliefde met zijn hogere drive. Maar jij bent slechts de helft van het team en het klinkt alsof jouw helft is uitgeblust. Dat negeren en hopen dat het vanzelf overgaat is onverstandig, dus heel goed dat je het aankaart.

Natuurlijk is het vreselijk dat je geen zin in seks hebt, maar vraag je af wat er aan deze emotie ten grondslag ligt. Vrijen gaat over meer dan alleen hem bevredigen. Als seks alleen nog maar dat is, is het veel armer dan zou hoeven.

Wederzijds begrip

Hij is lief en attent zeg je, hij zal zeker niet willen dat jij een hekel aan seks krijgt. Waarschijnlijk wil hij dat jij het net zo fijn hebt.

Het is voor je man met een hoge seksdrive moeilijk te begrijpen dat seks jouw liefdestank niet net zo vult als die van hem.

Dat is een feit.

Voor jou is seks absoluut een geweldige ervaring en soms verlang er naar, maar zeker niet om de dag. Je twijfels daar over uiten zal voor hem voelen als een persoonlijke afwijzing. Daarom zijn reactie dat minder seks geen oplossing is.

sos geen zin in seks

Communicatie

Open communicatie is absoluut noodzakelijk. Zeker geen goed idee om het nu dan maar op te kroppen, want dat gaat een keer exploderen.

Het is prima om over de verschillen te praten, maar nooit in een verwijtende sfeer.

Zeg iets als: ‘Ik wil aan je behoeften voldoen, maar seks staat op mijn lijstje nou eenmaal minder hoog dan op het jouwe. Dat betekent niet dat ik niet van je hou en ik bedoel dit zeker niet als afwijzing. Het betekent dat ik anders ben dan jij en dat is oké. Het betekent ook dat er een aantal andere dingen zijn dan vrijen waardoor ik me geliefd voel.’

Gesprek

Voordat je dit gesprek hebt is het handig dat je nadenkt over wat hij kan doen om jou dat gevoel te geven.

Heb je 30 minuten onverdeelde aandacht nodig?

Word je gek van zijn ‘schermgedrag’?

Heb je hem nodig om wat dingen in huis te fiksen, zodat je leven overdag een beetje makkelijker wordt?

Wil je weer eens ouderwets met hem lachen?

Oplossing voor geen zin in seks

Is simpeler dan je denkt: Als jullie even belangrijk zijn, zou dat in je leven samen tot uiting moeten komen. In plaats van om de dag seks te hebben, neem je de helft van de keren tijd om naar jouw wens te verbinden. Op maandag seks op woensdag tijd en aandacht. Op vrijdag seks en op zondag een bordspel of een voetmassage.

Strategie

Deze strategie bouwt emotionele intimiteit: Je voelt je gehoord en serieus genomen, je zin in seks zal toenemen.

Er zijn twee voordelen:

In een gezin met 3 jonge kinderen is tijd kostbaar en plannen ideaal.

Uit een wederzijds offer spreekt waardering.

Let wel

Dit gaat alleen werken als je het gesprek op een goed moment voert. Sta er beiden achter, zet het desnoods op papier met een handtekening eronder. Weigering of verandering kan nooit eenzijdig, anders ben je weer terug bij af. Natuurlijk is het geen wet en mag je samen tot andere, nieuwe gewoontes komen.

Maar om te doorbreken wat je nu voelt, nl. een hekel aan seks, zou dit voor een poosje zeker goed kunnen gaan werken.

Vaak is dit het begin van een nieuw samenleven waar liefdestalen niet meer zo expliciet verschillend zijn.

Je groeit letterlijk naar elkaar toe.