Geen idee

Er zijn maar weinig mensen die weten waar ze aan beginnen als ze gaan trouwen. Wij in ieder geval niet. We hebben allemaal wel dromen, wensen en verwachtingen. Je ziet het op tv en in bladen, je ziet het in huwelijken om je heen, je eigen ouders. Maar echt begrijpen wat een goed huwelijk is, doe je pas nadat je zelf een aantal jaren getrouwd bent. En dan nog blijf je leren, iedere dag.

We willen een aantal stelregels met je delen die wij geleerd hebben in ons huwelijk.

een goed huwelijk
  1. Het huwelijk is meer dan alleen seks.

Eén van de eerste dingen waar je als single aan denkt is seks. In onze huidige samenleving wordt seks gezien als het kenmerk van een intieme relatie, als graadmeter. Er is heel veel moois te vinden in verbinding via seks, maar een goed huwelijk is wat seks goed maakt, niet andersom.

Voor het huwelijk hadden we geen idee hoe het is om je voor de rest van je leven te verbinden aan één persoon. We beloofden het wel, maar wisten wij veel.

Gedurende het huwelijk krijg je de geweldige mogelijkheid om behalve je lichaam, ook je gedachten, je hart en je ziel te delen. Dat is werkelijke intimiteit. Dat gaat alleen seks ver te boven.

  1. Het huwelijk onthult egoisme, maar kan ook zelfopoffering leren.

Iedereen heeft een egoïstische kant, mocht je je daar niet van bewust zijn, dan komt dat na een maand of zes onverbiddelijk bovendrijven. Van kleine dingen als wat eten we, tot de afstandsbediening, maar ook belangrijke dingen als leren de behoeften van de ander voorop zetten. Je leer dat echte zelfopoffering beoefend moet worden.

Geen makkelijke les, maar wel een mooie constante herinnering aan een God die alles offerde voor jou. Je leert om meer op Hem te gaan lijken juist door dit onderdeel van het huwelijk.

  1. Eén zijn betekent ook letterlijk..één.

We denken allemaal aan de voordelen van geestelijk en lichamelijk één zijn, maar denk je er van tevoren over na hoe het is om één te zijn op andere gebieden? Eén huis, één bed, één badkamer, één spiegel, één budget, één bankrekening. Het huwelijk leert je om alles te delen, net als je speelgoed toen je nog kind was. In het huwelijk is alles echt van allebei. Er zit iets heel moeilijks in, maar ook iets heel moois. Elke dag leer je dat wat van jou is ook van de ander is. En alles wat je samen hebt gekregen, is eigenlijk van God.

  1. Je wordt teleurgesteld.

Dit is een moeilijke. Maar desalniettemin een wrange zekerheid. Wij hadden nooit gedacht dat het zou gebeuren. Je bent je heus wel bewust van het feit dat je ‘betere helft’ ook maar een mens is. Maar om de een of andere reden wil je er pas echt aan als het gebeurt. Wij houden zielsveel van elkaar en toch hebben we elkaar ook pijn gedaan. Dat is onvermijdelijk als je iemand toestaat om zo dichtbij te komen. Het maakt je onvermijdelijk kwetsbaar. Een sneer, een domme actie, of een egoïstische beslissing, ergens komt die teleurstelling. Elke wond herinnert je er aan dat je meer en beter moet liefhebben. Zo leer je, door Gods genade, vergeven en opbouwen.

  1. Of je het leuk vindt of niet, vergeven moet je leren.

Met de zekerheid dat je gewond gaat raken, komt ook de zekerheid dat je moet leren vergeven. Soms kan onze trots daarbij flink in de weg zitten. De belangrijkste les is dat vergeving niets te maken heeft met de persoon die voor je staat, maar met de wetenschap dat ook jij vergeving krijgt waar je geen recht op hebt. Net als alles in het huwelijk is het een wisselwerking, voor wat, hoort wat. En net als in de rest van je leven, kan het niet op de weegschaal. Er zullen tijden zijn dat je voor je gevoel meer geeft dan ontvangt, maar…

vergeven leren
  1. Een goed huwelijk gaat je iets kosten.

En dan hebben we het niet over de kosten van de bruiloft. Dat is nog niets vergeleken met de emotionele kosten als je echt één wilt worden. Het kost je een deel van jezelf als je een geweldig goed huwelijk wilt. Je ruilt een deel van wat jij bent in, voor dat wat de ander is. Je leert geven en nemen, en de dingen los te laten die er niet toe doen. En aan het eind merk je dat wat jij gegeven hebt, voelt als veel minder dan wat je hebt ontvangen. Het mysterie van echte liefde.

  1. Liefde is geen gevoel, het is een beslissing.

Als je verliefd bent denk je dat je gevoelens alleen maar dieper en beter worden. En dan op een dag realiseer je je dat diezelfde gevoelens niet betrouwbaar zijn. Er komen dagen dat je je wanhopig afvraagt waarom je de ander ook alweer leuk vond. Gevoelens komen en gaan. Ze zijn een kompas, maar het is niet de bedoeling dat je ze klakkeloos volgt.

Houden van is makkelijk als je het voelt, maar juist als dat niet zo is bewijst ware liefde zich. Het is een keuze om lief te hebben, te geven en de ander te dienen, zoals je beloofd hebt. Het is kiezen voor de ander in plaats van voor jezelf. Het klinkt niet zo romantisch, maar het gevoel is de beloning van de keuze.

  1. Je leert communiceren.

Hou je van praten? Hou je niet van praten? Het maakt niks uit. Hoe jij ook communiceert, het huwelijk dwingt je om alles te laten zien. Dat betekent; goed nadenken over je mening, wat geloof je, wat zijn je ideeën, hoe wil je leven? Je zult de moeilijke gesprekken moeten voeren, de waarheid durven zeggen. Communicatie is namelijk de voornaamste verbindingslijn tussen twee mensen. Voor een goed huwelijk kun je er niet omheen. Je leert verantwoording te nemen voor je keuzes, voor wat je zegt, verbaal en non-verbaal.

gelukkig goed huwelijk
  1. Het huwelijk is niet het einde van de reis.

Vooraf denk je aan trouwen als de grote finale. Het is waar we van droomden en we leven nog lang en gelukkig. Het geeft ons de kracht om vooruit te komen in het leven. En dan is het eindelijk zo ver. En wat nu? Ergens komt het besef dat deze relatie waarmee je gezegend bent, nog maar een fractie is van wat God nog meer voor je in petto heeft in dit leven. Veel opwindender is het om Hem aan het werk te zien, doordat de liefde tussen jullie invloed heeft op de wereld om je heen. Het huwelijk is niet het einde, het is nog maar het begin.

  1.  Een glimp van nog veel meer.

Tegelijkertijd leer je heel veel over God, als je elke dag met iemand praat, botst, vrijt, leeft. Er is een reden dat Hij het huwelijk gebruikt als metafoor om Zijn liefde voor Zijn kerk te beschrijven. Want er is geen enkele relatie waarin de intimiteit zo groot is als in deze aardse verbintenis. Hij gebruikt ook jullie huwelijk om je te vormen, puur te maken. Er zijn meerdere wegen om te groeien in heiligheid, maar het huwelijk is er zeker een van. Je wordt een ander, beter persoon door het huwelijk. Dat duurt je hele leven. Juist daarom is een leven samen met één geliefde zo mooi.

Het maakt je dankbaar en nieuwsgierig naar wat er allemaal nog komt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *