Vrijen met een zwangere vrouw?

Natuurlijk wel! Je gaat je toch niet al die maanden onthouden? Voor veel echtparen is seks tijdens de zwangerschap echter wel een lastig punt.

Gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap zal het libido van de vrouw vaak wat lager liggen. Niet alleen is ze emotioneel wel even met iets anders bezig dan met hot seks, maar ook is de kans groot dat ze onder invloed van hormonen last heeft van misselijkheid. Ook kan vermoeidheid een obstakel zijn, in het lichaam gebeurt nog al wat, juist de eerste maanden.

De middelste maanden (4,5 en 6) zijn vaak het fijnst. De buik zit nog niet in de weg en libido komt weer terug op het oude niveau.  Er zijn ook vrouwen die dan juist meer zin in seks krijgen… dit heeft te maken met de goede doorbloeding.

seks tijdens de zwangerschap

Merkt een ongeboren baby er iets van?

De vraag of een foetus er iets van merkt, wordt vaak gesteld. Met name mannen kunnen zich aan het eind van de zwangerschap nog al eens zorgen maken of ze niet heel dicht bij hun ongeboren kind komen met een lichaamsdeel waar ze de baby nou niet direct kennis mee willen laten maken. Gelukkig kan het antwoord kort zijn, nee! De baby zit goed ingepakt en merkt er niets van; niet van de penis en ook niet van het orgasme. Het is dus niet nodig om bang te zijn dat jullie kind een eerste trauma oploopt nog voordat het ook maar geboren is.

Kan seks tijdens de zwangerschap?

Het is vrijwel altijd zo dat er niets tegen is op seks tijdens de zwangerschap. Integendeel: De beweging en het ontspannen plezier zullen de aanstaande moeder goed doen. Door sommige artsen wordt zelfs aangeraden om, als de uitgerekende datum dichtbij is, seks te hebben omdat bepaalde hormonen in sperma de weeën op gang kunnen brengen. De natuur is toch prachtig bedacht.

Dat is wel de reden waarom het beter is om geen seks te hebben bij een dreigende vroeggeboorte. Daar zal een arts/verloskundige je zeker van op de hoogte brengen. Gelukkig zijn er nog manieren genoeg om elkaar anders te verwennen.

Zijn er bepaalde standjes die niet kunnen?

Omdat een vrouw moeilijker beweegt naarmate zij zwaarder en ronder wordt, zijn er  wel een aantal standjes die je beter kunt bewaren voor later. Je kunt je voorstellen dat het gewicht van je man boven op je buik, vooral in een later stadium, niet erg plezierig kan zijn. Verder zijn er geen specifieke standjes die je moet vermijden. Wel kan het zo zijn, dat wat je eerst erg fijn vond nu anders wordt ervaren. Go with the flow, ’t is allemaal maar tijdelijk.

Welke standjes zijn het fijnst als je zwanger bent.  standjes sex

Probeer eens de volgende posities:

  1. Vrouw bovenop.
  2. De zijligging (met de gezichten naar elkaar),
  3. Lepeltje lepeltje.
  4. De schroevendraaier
  5. Orale seks.

Weinig zin in seks tijdens de zwangerschap.

Er zijn vrouwen die meer zin in seks hebben, maar dat geldt niet voor iedereen. Onder invloed van de hormonen kan het ook zijn dat de zin vrijwel helemaal verdwijnt. Sommige vrouwen voelen zich niet meer de sexy vamp, maar eerder een kamerolifant, anderen voelen zich juist meer vrouw dan ooit. Ook hier geldt dat er geen twee vrouwen hetzelfde zijn.

Man: Klaag niet, hier vindt groot werk in uitvoering plaats en zoals ik al zei, het is tijdelijk, of zoals mijn collega heel opwekkend placht te zeggen: ‘Er is er nog nooit één in blijven zitten.’

Je hoeft je niet te schamen.

Voor al die vrouwen die zich niet meer sexy voelen, vraag eens aan je man wat hij er van vindt. Veel mannen zeggen dat zij hun vrouw tijdens de zwangerschap mooier vinden dan ooit. Geniet van je lijf, je groter wordende borsten, al de duidelijke tekenen dat je nieuw leven in je draagt.

Juist door de buik die in de weg gaat zitten leren jullie om op andere manieren creatief om te gaan met elkaar.

Vrouw: Heel belangrijk: Praat over wat er in je hoofd omgaat. Hij is niet zwanger en zal het ook nooit worden, tenzij er hele gekke dingen ontwikkeld gaan worden…wat dat betreft leven we in een rare tijd.

Hij is van jou afhankelijk om te weten hoe het voelt.

Vraag je gynaecoloog of verloskundige.

Alles wat je wilt weten kun je vragen. Schaam je niet, ze hebben alles al meegemaakt en schrikken heus niet zo gauw.

zwangerschap

Nadat je bevallen bent.

Tja, en dan…na een heel aantal kwellende uren die eindeloos lijken te duren, uren waarin je jezelf voorneemt nooit meer een kind te krijgen, dan ligt daar zo’n mooi klein mensje. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Plotseling is je leven gevuld met voeden, poepluiers verschonen, spuugdoekjes wassen en andere zorgtaken. Niet zo gek dat vrijen niet direct met stip op een staat. Zeker als je ingeknipt of ingescheurd bent. Het zal tijd kosten voordat je weer helemaal tip top bent.

Man: Weer geldt: Heb geduld, dit gaat over.

Het kan soms wel een jaar duren, maar meestal komt je libido na een paar weken tot maanden weer terug.

Misschien moet je er wat moeite voor doen. Je kunt rustig aan beginnen om weer plezier te maken in bed. Neem wat meer tijd voor voorspel zodat je lichaam er weer aan wennen  kan. Voorzichtig penetreren de eerste keer, de meeste vrouwen zetten zich dan even schrap, kleine flashback…Het heeft nogal wat te lijden gehad.

Bemoedig je vrouw niet alleen als moeder, maar complimenteer net als vroeger ook haar veranderde lichaam, waar wellicht nog wat kilo’s bonus zijn gebleken.

Als je pijn houdt bij het vrijen.

glijmiddel waterbasis Het is mogelijk dat je na de bevalling last hebt van pijn tijdens het vrijen. Dat kan komen omdat je wond nog niet helemaal genezen is, maar ook door vaginale droogheid of een schimmelinfectie.

Normaal gesproken is de wond binnen acht weken weer genezen. Het is sowieso een goed idee om gebruik te maken van een glijmiddel de eerste tijd. Gebruik een glijmiddel op waterbasis, dat werkt het beste.

Als je, ook na een aantal keren vrijen, last houdt ga dan bij je huisarts langs voor onderzoek. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is, dat jullie liefdesleven weer op gang komt. Je bent niet alleen vader en moeder, maar ook lovers. Als het kind het huis verlaat heb je altijd elkaar nog, zorg dat je elkaar dan nog steeds weet te vinden, letterlijk en figuurlijk.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] is het om een oplossing te zoeken waarin jullie je allebei kunnen vinden. Spreek samen af hoe je deze tijd door komt. Er zijn legio oplossingen om de lichamelijke nood tegemoet te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *