Goed passen.

‘Ik vraag me af of we seksueel bij elkaar passen?’ Veel koppels die problemen krijgen stellen vroeg of laat deze vraag. Beiden met een angstige blik op het gezicht.

Ook zonder dat je deze vraag stelt, weet je hoe pijnlijk het is om een negatief antwoord zelfs maar te overwegen. En toch ben je op dat punt gekomen dat je denkt dat het de oorzaak van jullie problemen is. Je bent bereid het op te geven omdat je toch ook niet van tevoren had kunnen weten dat:

 • Zij niet zo vaak seks wil
 • Hij ‘normale’seks niet goed genoeg vindt.
 • Zij bepaalde dingen niet wil doen in de slaapkamer.
 • Hij wel heel veel ervaring heeft.
 • Zij nooit helemaal op haar gemak lijkt te zijn.
 • Hij er vreemde fantasieën op na houdt.

Dat deze zaken een beetje matchen is belangrijk, maar niet half zo belangrijk als je waarschijnlijk denkt. Het belangrijkste kenmerk dat bepaald of jullie seksueel bij elkaar passen is iets heel anders.

Namelijk:

De bereidheid om energie en moeite in je seksleven te stoppen.

seksueel bij elkaar passen

Verrassing.

Je had het misschien niet gedacht, dat het recept voor seksueel bij elkaar passen niet zit in bovenstaande details. Seks je hele leven romantisch, intiem en opwindend te houden vraagt HEEL VEEL werk.

We hebben het er al vaker over gehad, nee, het klinkt niet direct sexy, maar het is wel waar. De meeste mensen denken dat goede seks vanzelf gaat, net als we zo vaak zien op tv en films. Maar het kon niet verder van de waarheid af liggen, al zal er af en toe best een filmmomentje tussen zitten.

GEWELDIGE SEKS vraagt GEWELDIGE INZET.

Één van de valkuilen waar mensen intrappen is dat ze geloven dat het iets statisch is.

Eenmaal geweldig… blijft geweldig.

Niet bijzonder… wordt nooit wat.

In werkelijkheid is een goed seksleven dynamisch. Het kan in het begin wel lijken of jullie op één lijn zitten, maar je voorkeuren en verlangens veranderen op den duur. Het is niet te voorspellen of iemand altijd drie keer per week seks wil hebben en graag de touwtjes in handen wil houden. Je relatie verandert gedurende je leven. Er komen kinderen of huisdieren. Je krijgt een andere baan met andere werktijden. Je wordt ziek of misschien wel gehandicapt. Je gaat door goede en slechte tijden, Je ontwikkelt je. Het is constant in beweging. Altijd!

Meeveren.

Dus is het belangrijk dat je wilt werken aan jullie seksleven, niet even, maar elke keer weer. Je wilt toch allebei dat jullie intieme leven prioriteit krijgt? Zelfs als het lijkt alsof de hele wereld tegen jullie is, als jullie dat allebei willen kun je vrijwel alles overwinnen.

We krijgen voortdurend voorgehouden dat geweldige seks vanzelf moet gaan, niet teveel gedoe en zeker geen zware problemen, dus het idee om er aan te werken schrikt veel mensen af. Maar weet je, als je ergens moeite voor doet, maakt dat het juist de moeite waard.

bloemen

Voorbeeld.

Stel dat je geliefde naar huis komt en langs een bloemenstalletje loopt. Hij koop daar een mooie bos bloemen voor je, dat is toch lief? Maar wat als hij op zijn werk zit te denken hoeveel hij van je houdt. Hij zoekt een bloemenwinkel op, maar de enige die er is is aan de andere kant van de stad en het is ook nog eens een hele dure. Toch neemt hij de tijd om er langs te rijden en koopt een mooie bos voor je.

Ook dan krijg je aan het eind van de dag bloemen, maar als je hoort wat hij er allemaal voor heeft moeten doen betekent dat dan niet veel meer voor je als in het eerste geval?

Zeg je dan, ‘Deze bloemen betekenen minder voor me omdat je er zoveel moeite voor moest doen.’

Echt niet!

Zou je zeggen dat hij niet genoeg van je houdt omdat hij er zoveel moeite voor heeft gedaan?

Echt niet!

Hetzelfde.

De vraag is dan: Zou het bij seks niet net zo zijn? Als moeite nemen buiten de slaapkamer zo belangrijk is, waarom is moeite doen in de slaapkamer dan onbelangrijk? Het idee om te werken aan je seksleven kan heel groot lijken en vaag, dus daarom geven we je wat tips om mee te starten. Vooral dingen die je dagelijks doet, gaan enorm veel impact hebben.

Praktisch maken.

Dingen die je nu direct kunt doen:

 • Praat met je geliefde over deze blog.
 • Schrijf nu aan je geliefde hoe je volgende keer wilt vrijen.
 • Geef een echte kus elke keer als je hallo of doei zegt.
 • Plan elke dag 30 minuten ongestoorde quality time met je lief. (30 minuten, je hebt nog 47 x 30 minuten over om andere dingen te doen, en die vul je met heel wat onbelangrijker dingen, wees eerlijk!)
 • Geef complimenten en maak ze specifiek en gedetailleerd.
 • Vrij nog eens zoals vroeger, een seksuele trip down memorylane.
 • Geef je lief een sensuele massage.
 • Praat samen over jullie fijnste seksuele herinneringen.
seksueel passen

Vind manieren om meer inzet te tonen.

STAP 1: Praat met je geliefde over het idee om te werken aan jullie seksleven. Gebruik deze blog als dat nodig is om de conversatie te starten.

STAP 2: Vraag je geliefde om drie manieren te bedenken die zouden kunnen werken en doe het zelf ook. Neem de tijd om apart van elkaar na te denken over je ideeën.

STAP 3: Lees elkaars lijst en vraag elkaar welk idee van jouw lijst het meeste invloed zou hebben. Committeer je samen aan deze ideeën en zet een datum waarop jullie terugkijken hoe het gegaan is.

Een stap verder:

Deze ideeën helpen je om nog verder te komen.

 1. Wen er aan om samen over seks te praten.
 2. Overdenk je negatieve overtuigingen die je geleerd zijn over seks, schrijf ze desnoods op en verbrand ze als dat beter voor je werkt.
 3. Bedenk nieuwe, opwindender, verrassende manieren om seks te initiëren.
 4. Maak een lijst met nieuwe dingen die je zou willen proberen en bespreek wanneer jullie het gaan doen.
 5. Schrijf je in voor de 7 Dagen Seks Tour.
 6. Ga samen naar een (seks)therapeut of doe een online cursus.
 7. Verwijder dingen van je to-do lijstje zodat je meer tijd over houdt.
 8. Lees samen elk kwartaal een goed relatieboek.

Seksueel bij elkaar passen.

Je gaat nooit iemand vinden die 100% van de tijd seksueel bij je past, maar dat is niet erg. Kleine verschillen schaden de basis van je relatie niet. Als jullie beiden de verschillen en overeenkomsten respecteren, en blijvend moeite doen om seksueel bij elkaar te passen, heb je de basis voor een gelukkig en lang huwelijk gelegd.

Denk nog even terug aan het bloemenstalletje, als je alles aan het toeval overlaat en in je seksuele relatie alleen het eerste ontdekkende stukje neemt, zul je nooit de mooiste bloemen vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *