Geen seks is weinig intimiteit.

Als er een vraag is die ik vaak hoor en lees, is het wel: ‘Hoe komt het dat mijn vrouw van seks geen prioriteit maakt? Het lijkt of het haar niets uitmaakt. Ik voel me niet bepaald geliefd.’

Nb. Ik schrijf vrouw omdat het in veel gevallen zo is, maar generalisaties zijn altijd link, want bij jullie kan het net andersom zijn. Als dat zo is lees dan alsjeblieft, ‘man’ en ‘hij’.

seks geen prioriteit

Hoe dan ook,

Als jij in deze situatie zit, begrijp je eigen emoties.

Daar begint het mee. Vaak begrijpen we eerst niet wat het echte probleem is. Als je weet dat het gevolg van weinig of geen seks is dat je je niet geliefd voelt, kun je dat gaan uitleggen aan je geliefde.

Wat wil je ten diepste?

Is het alleen fysieke seks?

Of is het veel meer dan dat?

Seks is veel meer dan een fysieke behoefte.

Nog steeds zijn er mensen die niet weten, dat seks meer is dan alleen een fysieke behoefte. Zou je tegen je vrouw zeggen dat je alleen maar even lekker klaar wilt komen, dan lijkt het haar op korte termijn misschien een opluchting, maar op de lange termijn gaat het tegen je werken.

Primaire levensbehoeften.

Hoe vaak gebeurt het bv. dat je zo druk bent dat je een maaltijd overslaat? Regelmatig krijg je te weinig slaap. Vaak zetten we onze fysieke behoeftes opzij omdat we in onze overvolle levens te weinig tijd hebben. Of dat nou gezond is of niet.

De kortzichtigheid zit hem voornamelijk in het feit dat seks onder dezelfde noemer geschaard wordt.

Als je vrouw, na weer een te korte nacht, de hele dag zo druk is geweest dat ze ook nog een maaltijd moest overslaan om alles rond te krijgen, is het onwaarschijnlijk dat ze erg gemotiveerd zal zijn om jouw verlangen naar seks te bevredigen.

Het is heel begrijpelijk dat ze dan zegt, ‘Sorry schat, ik heb te kort geslapen en te weinig gegeten, vandaag is seks geen prioriteit voor mij.’

Begrijpelijk, maar is het ook wijs?

In een huwelijk zorgt seks voor connectie en intimiteit.

Dat is een keihard feit dat opgaat voor beide partners. De connectie is ook van het soort dat je op geen enkele andere manier zult kunnen verkrijgen. Daarover zijn psychologen en biologen het allang eens. Om die intimiteit te verkrijgen die liefde laat groeien en bloeien is die connectie dus super belangrijk.

We hebben het er vaak over, maar nog maar eens een keer dikgedrukt.


In een huwelijk zorgt seks voor connectie en intimiteit.


Echter: Voor sommigen (vaak mannen) moet eerst aan de fysieke noden worden voldaan voordat ze zich verbonden voelen. Voor anderen (vaak vrouwen) geldt dat ze zich eerst verbonden willen voelen voordat ze zin in seks hebben.

Dit grote issue wordt door Dr. Emerson Eggerichs het rad van waanzin genoemd. Als je dit als voorwaarde aan je geliefde gaat stellen, komt je nooit dichter bij elkaar, je kunt elkaar tot waanzin drijven. (Lees Liefde en Respect in relaties Eggerichs)

Hoe dan wel? Met frisse tegenzin over je eigen grenzen gaan?

seks en intimiteit

Wat zorgt er voor dat je je geliefd voelt?

Als je als man zo dapper bent om aan je vrouw te vertellen dat je je minder geliefd voelt als ze geen of weinig seks met je wil, ben je al een goed eind op weg.

Vrouw: Vraag je man om specifieker aan te geven wat er voor zorgt dat hij zich geliefd voelt. Wanneer het gevoel van diepgaande intimiteit wel ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk zijn het momenten die achteraf gezien hetzelfde gevoel bij beiden bewerkstelligden.

Als je geliefde begint te begrijpen dat het voor jou veel meer is dan alleen een fysieke behoefte, overigens niks mis met het aloude ‘vluggertje’ maar dit terzijde, kan het haar perspectief danig veranderen. Het is zeer onwaarschijnlijk ze seks weigert om jou het gevoel te geven dat je niet geliefd bent. Ook zal ze het niet doen om die bijzondere verbondenheid te voorkomen.

Ze begrijpt waarschijnlijk gewoon (nog) niet wat de impact van te weinig seks is.  Als je haar dat op een goed moment duidelijk kunt maken zal ze veel meer geneigd zijn om haar dag zo in te delen dat er meer tijd vrijkomt, zeker als ze gaat merken dat de door haar ook zo gewenste verbondenheid een logisch gevolg is. Dan gaat het rad de andere kant op draaien.

Moet de vrouw dan altijd maar de eerste zijn die toegeeft? Zeker niet! Lees ook waarom vrouwen andere wensen hebben op seksgebied.  Iedere man zou hiermee moeten beginnen voordat hij zijn vrouw gaat uitleggen waarom seks een prioriteit voor hem is.

Focus op verbondenheid en bouw zo aan je intimiteit.

Ik weet het, ik heb het er vaak over, maar het is dan ook essentieel. Ik wil je echt aanmoedigen om die verbondenheid te zoeken met je geliefde. Alleen zo bouw aan je diepere intimiteit en grotere liefde.

Pas las ik, ‘Waar twee mensen zich consequent richten op wat de ander nodig heeft , zullen ze allebei weinig te kort komen.’

Dit moet trouwens niet je drijfveer zijn: Dat je geeft om te krijgen, want dat riekt naar voorwaardelijke liefde.

Meer geldt hier het Bijbelse principe: Alles wat je zaait dat zul je oogsten.

Vind uit hoe jouw partner liefde communiceert.

Lees (nog een keer) over liefdestaal en communicatie. Lees de 5 talen van de liefde van Gary Chapman. Doe hier een test om te ontdekken welke liefdestaal je spreekt.

banner x y z

Het helpt je te begrijpen waarom je partner de manier waarop je jouw liefde laat blijken vaak niet waardeert. Of erger nog en totaal onbedoeld, zich niet geliefd voelt door jou.

Als jullie bv. alleen seks hebben na een ruzie of zelfs een crisis, kan dat de indruk wekken dat je niet geliefd bent.

Er is een verkeerd patroon ontstaan. Vind uit waarom en ga proberen dit te doorbreken. Het begin is weten hoe je partner liefde zendt en ontvangt en vervolgens weer zendt. Jij spreekt waarschijnlijk je eigen taal om je liefde te laten merken, vaak een taal die je geliefde niet wil horen. Het is een goed idee om mee te doen met onze ‘7 Dagen Seks’ tour waarin jullie de tijd nemen om te focussen op intimiteit. Als je al langer niet gevreeën hebt kan het heel lastig worden om de knop weer om te zetten. De ‘7 Dagen Seks’ Tour helpt je om het patroon te doorbreken.

Stel je voor dat je man zegt: ‘Ik zou zo graag willen dat je eens “xyz” doet.’

En jij zegt, ‘Wel potverdikkeme, ik doe de hele dag van alles, heeft dat dan geen enkele waarde? Is het dan nooit genoeg?’

Hopelijk zegt hij dan, ‘Dat is niet wat ik zeg schat, ik zou zo graag willen dat je “xyz” doet, want juist dat zorgt ervoor dat ik me geliefd voel. Alle andere dingen die je doet, zijn niet te vergelijken met het effect van xyz.’

Uiteraard vice versa.

Ontwikkel een lange termijn strategie.

Veel te vaak willen we onze problemen direct oplossen. We denken dat een gesprek over onze frustraties genoeg is, om er voor te zorgen dat vanaf dat moment alles beter gaat.

Helaas! Ik wil je niet bij voorbaat ontmoedigen, maar het zal eerder tientallen gesprekken, heel veel tijd kosten, misschien zelfs jaren, voordat alle dingen zijn aangepakt.

Je hoeft echt geen pornoverslaafde te zijn om een verkeerd beeld van seks te hebben. Er wordt ons in feel- good- movies, romannetjes en zelfs in reclame voor de meest niet gerelateerde producten voorgehouden dat seks makkelijk is. Het is overal om ons heen en het schreeuwt, ‘Ik wil het en ik wil het nu!’

Zoek connectie. Bouw een sterke basis voor je huwelijk.

Ik hijs mezelf nog maar eens keer op mijn stokpaardje.

Het is ingewikkeld. Je wordt er niet vanzelf goed in.

Daar komt nog bij dat wensen en behoeften en mogelijkheden veranderen gedurende verschillende fases van je leven. Zelfs als het een poosje goed gaat, komt er vast weer iets voorbij dat het lastig maakt. Het is of de duvel er mee speelt en dat doet hij waarschijnlijk ook.

Je zult moeten blijven praten over seks. Samen tot een oplossing of tenminste een compromis komen om verder te kunnen.

Dat principe geldt,  zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet, voor alle aspecten van jullie huwelijk.

Maar dit is de belangrijkste waar je levenslang plezier van zult hebben:

Verbind je met je geliefde met als gevolg en als doel:

Grotere intimiteit en diepere liefde.

Fijn hoor, als gevolg en doel hetzelfde zijn.