Nieuw onderwerp.

Er wordt ons vaak gevraagd: ‘Hoe is het toch mogelijk dat jullie al jaren over seksualiteit schrijven? Zoveel is daar toch niet over te zeggen?’ Het bewijs is deze blog: Nu hebben we toch al honderden artikelen geschreven voor Liefdeskruiden, over even zovele onderwerpen, maar nog nooit hebben we het gehad over premature ejaculatie, wat betekent: Te snel klaarkomen, ook wel genoemd: Ejaculatie praecox.

Wat is te vroeg?

Premature ejaculatie wordt meestal gedefinieerd als: Klaarkomen binnen een minuut na penetratie. Ook zijn er instanties die praten over 15 seconden of twee minuten. Al met al nogal een verschil in zienswijze. Ruwweg gezegd: Alles tussen 15 seconden en twee minuten zou je kunnen bestempelen als te vroeg.

Premature Ejaculatie

Wat is het probleem?

In onze samenleving wordt van mannen verwacht dat zij een groot uithoudingsvermogen hebben, dat ze hun erectie in stand kunnen houden en hun orgasme uit kunnen stellen. Liefst zo lang dat hun geliefde in elk geval volledig voldaan is. Vroegtijdige ejaculatie kan derhalve voor veel frustratie zorgen. Mannen die denken niet genoeg man te zijn, omdat ze niet naar behoren kunnen presteren.

Wederhelft.

Hun vrouwen zien dit vaak niet als een echt probleem. Er zijn vrouwen die het zelfs als een compliment beschouwen: Ik ben zo opwindend dat hij snel klaarkomt. Het is maar net hoe je het bekijkt. De meeste mannen vinden het vooral vervelend dat ze er niet langer van kunnen genieten dan die paar minuten. En het niet kunnen uitstellen tot hun geliefde een orgasme beleeft, is voor veel mannen ook een issue.

Vrouwelijk orgasme.

De reden dat een vrouw er over het algemeen minder moeite mee heeft, is omdat het voor haar een normaal gegeven is dat haar man makkelijker, sneller en vaker klaarkomt dan zij. Ook zijn de meeste vrouwen van nature minder orgasme gericht.

Pas de laatste decennia komt er veel informatie en een inhaalslag. Inmiddels vinden de meeste vrouwen toch wel dat zij ook ‘recht hebben’ op een hoogtepunt, al komt er geen zaadlozing. Het gekke is: De meeste zaadlozingen zijn nutteloos, dus in die zin zijn de meeste orgasmes van mannen en vrouwen even waardevol. Toch voelt het alsof de man echt klaar moet komen voor een geslaagde vrijpartij, en zijn vrouw als het even kan, maar ‘We zien wel hoe het loopt’.

Wat kun je doen?

Het eerste dat je moet doen, is het bespreekbaar maken, als je dat al niet gedaan hebt. Voor jouw gemoedsrust is het fijn als je vrouw bevestigt dat het voor haar een minder groot probleem is, dan voor jou. En: Shocking misschien, maar tien tegen één dat zij het niet zo essentieel vindt dat een vrijpartij uren duurt. Maar, jullie kunnen er samen best wat aan doen.

Wat zijn je opties?

  1. Omgaan met de realiteit
  2. De realiteit veranderen
  3. Wachten
praten over seks

Omgaan met de realiteit.

Veel mannen moeten leren, dat hun mannelijkheid niet wordt bepaald door een stopwatch of een centimeter. Tevreden zijn met hoe het nu is, lastig misschien, maar als dat je uitgangspunt is, komt er minder druk te liggen op eventuele pogingen tot verandering. Belangrijkste is dat beide geliefden seksuele vervulling vinden bij elkaar, dat vrijen zorgt voor verbinding in plaats van verwijdering.  

Een paar ideeën om premature ejaculatie tot stand te brengen:

Tussentijd.

Als je te snel een orgasme krijgt, betekent dat ook vaak dat de hersteltijd (de tijd die nodig is om weer een erectie te krijgen) kort is. Vul je hersteltijd met andere intieme handelingen. Als je weer een erectie krijgt, zal het tweede orgasme langer op zich laten wachten.

Eventueel kun je voorafgaand masturberen.

En er blijft altijd nog de mogelijkheid om na je orgasme je vrouw op een andere manier naar grote hoogten te brengen. Voor veel vrouwen geldt immers toch al dat ze niet (gelijktijdig) klaarkomen.

Eerst je geliefde.

Als meerdere opeenvolgende orgasmes niet mogelijk blijken, is het een goed idee om je eerst op je vrouw te richten. Als zij bevredigd is zal jouw snelle hoogtepunt zeker geen belemmering zijn voor haar genot.

Vaker seks.

Vaker seks hebben helpt ook. Het is zo dat de opwinding groter wordt als vrijen langer geleden is, waardoor het orgasme zich sneller aandient. Geen goed idee om het zo lang mogelijk uit te stellen om zo meer opwinding te creëren. Integendeel zelfs, dat werkt alleen maar minder seks in de hand. ‘Use it or lose it’ is een veelgehoorde kreet, en daar zit een grote kern van waarheid in. Begin de dag met een vluggertje en doe het ’s avonds nog eens dunnetjes over, is een veel betere optie.

Penisring.

Er zijn al exemplaren gevonden van eeuwen en eeuwen geleden, dus denk niet dat dit iets is van deze tijd. Door de ring wordt de gevoeligheid minder en zal het orgasme langzamer komen. Dit is een bonus, want in principe is een penisring bedoeld om een erectie in stand te houden.

Condooms.

Een condoom zorgt ook voor minder gevoel. Er zijn condooms die bovendien een vertragende gel bevatten. De gel verdoofd de eikel een beetje, waardoor de gevoeligheid minder wordt en het langer duurt voordat het orgasme zich aandient.

Standje

Neem een andere positie aan. Vooral de standjes waarbij de vrouw het ritme bepaald zijn geschikt, omdat zij dan de controle heeft. Denk bv. aan posities met de vrouw bovenop.

Roze olifant. roze olifant

Er zijn mannen die zeggen baat te hebben bij andere gedachten op het moment suprême. Het is de moeite van het proberen waard.

De realiteit veranderen

Mocht dit allemaal niet echt effectief zijn dan komen hier nog wat zwaardere maatregelen.

Je kunt leren om je orgasmes te controleren. Dat vergt tijd en oefening, maar er zijn een aantal manieren. De Kegel oefeningen hebben aantoonbaar effect op je controle. Deze oefening werkt op de spieren van je bekkenbodem. Door het aanspannen en weer loslaten train je ze. Het zijn dezelfde spieren die je gebruikt als je probeert de urinestroom te onderbreken, het zgn. stippeltjes plassen.

We hebben als eens geschreven dat deze oefening ook voor vrouwen heel goed is.

De start-stop methode kan ook helpen bij premature ejaculatie.

De bedoeling is dat je stoot tot je dicht bij een orgasme komt, en dan wacht tot je opwinding weer is afgenomen. Dus stil blijven liggen. Het duurt een tijdje voordat je de signalen goed leert herkennen en het juiste tijdstip om te stoppen in de gaten hebt. Dit kan in het begin frustrerend zijn voor beiden, maar het levert zeker resultaat op.

Knijpen.

De knijptechniek houdt in dat je letterlijk in je penis knijpt. Op het moment dat je het orgasme voelt komen knijp je met duim en wijsvinger onder je eikel. In feite is dit dus ook de start-stop methode, alleen nu d.m.v. het fysiek blokkeren van het orgasme.

De “Valsalva-methode” wordt ook nog wel eens aangeraden. Dit is een techniek waarbij je op een bepaalde manier moet ademen. Na hier over gelezen te hebben, ben ik er geen fan van, het heeft nogal wat nadelen zoals duizeligheid, en wordt bv. afgeraden voor mensen met hartproblemen.

Het wachten.

Het wachten dan tenslotte. Dat is voor iedereen een optie… het is niet eens een overweging, het is een onontkoombaarheid. We worden allemaal vanzelf ouder. De hormonen gieren niet meer door ons lijf. Voor veel mannen geldt dat ze naarmate ze ouder worden meer tijd nodig hebben om klaar te komen. Ervaring helpt vast ook een handje.

Herken je hier iets in?

Heb je last van premature ejaculatie?

Wat zou je er aan willen doen?

We zien je reactie graag tegemoet.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *