Reacties op blogs

Toen ik laatst bezig was om alle blogs nog eens na te kijken en eventueel te updaten las ik alle reacties ook nog eens door. Er viel me één ding op. Uit de opmerkingen van vrouwen blijkt dat ze mannelijke seksualiteit vaak niet begrijpen. Uiteraard geldt dit ook andersom: Er zijn ook heel veel mannen die de vrouwelijke seksualiteit niet begrijpen. Ik begon me af te vragen of het lezen van relatieboeken en blogs eigenlijk wel zin heeft.

Sheetmusic.

Jaren geleden las ik (Martin) het boek ‘Sheet Music’ van  Dr. Kevin Leman, het was één grote herkenningstocht voor me. Vrijwel het hele boek heb ik aan Ella voorgelezen met vaak een grote glimlach van herkenning en erkenning op m’n gezicht. Thuis gekomen heb ik het doorgegeven aan een vriend die zijn gevoelens verwoordde met: ‘Thuiskomen’.

Helaas is het boek niet meer in het Nederlands verkrijgbaar.

Heel veel mannen herkennen zichzelf in wat er beschreven wordt. De schrijver heeft zijn best gedaan om ook rekening te houden met het vrouwelijk oogpunt in alles wat hij beschrijft. Er is zelfs een apart hoofdstuk voor vrouwen en voor mannen waarin hij leert wat de ander nodig heeft. Toch lijken heel wat vrouwen geen idee te hebben waarover hij het heeft.

relatieboeken lezen

Het probleem.

Het probleem is duidelijk: Een vrouw is geen man! Ze heeft geen mannelijk lijf, mannelijk aandringen of mannelijk denken. Hoe zou ze de mannelijke seksualiteit  kunnen begrijpen? En dus heeft Dr. Leman ook een probleem: Hij is geen vrouw. En dus had Ella nogal wat moeite met sommige statements.

Eén van de nadelen van de emancipatie is dat we ons hebben laten overtuigen van het feit dat mannen en vrouwen vrijwel hetzelfde zijn.

Dat is een dikke vette leugen!

Mannen en vrouwen zijn op vele vlakken verschillend in aanleg en ontwikkeling, zeker ook op het gebied van seksualiteit, al houdt de media ons een ander beeld voor.

Het gevolg.

Als we gaan geloven dat mannen en vrouwen min of meer uit hetzelfde hout gesneden zijn, dan verwachten we logischerwijs ook dat hun seksualiteit ongeveer hetzelfde zal zijn. Vroeg of laat loop je er een keer tegenaan dat je ervaring je leert dat het niet zo is. Je kunt dan de handen in de lucht gooien, omdat je niet snapt waarom je geliefde jou maar niet wil begrijpen. Of je raakt er van overtuigd dat er iets mis is met je huwelijk.

De oplossing.

Als er een eenvoudige, eenduidige oplossing was, zouden we die nu aan jullie geven en schathemeltje rijk worden. Helaas, er is geen ‘one size fits all’. Een magisch wondermiddel voor huwelijksproblemen is er niet. Wat zou het mooi zijn, als er iets was waarmee alle misverstanden  in één klap waren opgelost.

We zouden een bestseller te pakken hebben, als we ons boek ‘Los je huwelijksproblemen op in 7 makkelijke stappen’ hadden genoemd.

Hoe dan verder als je tot de conclusie bent gekomen dat er seksueel gezien onverenigbare verschillen tussen jullie zijn? Hopelijk ben je nog niet gestopt met van je geliefde te houden, want in dat geval heb je meer hulp nodig dan deze blog kan bieden.

Relatieboek mars en venus

Mars en Venus.

Ga er maar vanuit dat je vrouw weinig affiniteit heeft met de dingen die mannen als vanzelfsprekend beschouwen. Als ze het al weet, begrijpt ze niet hoe jij denkt en voelt, seksueel gesproken. Net zo min als ze vanzelf gaat zien hoe jouw erogene zones werken en wat het met je doet. Ze komt zogezegd van een andere planeet. Al geloven wij dat de eerste vrouw geschapen is uit de rib van de eerste man, en vlees is van zijn vlees, er staan passages genoeg in de Bijbel over de verschillen.

Als je wilt dat ze jou begrijpt, moet je het haar leren!

Als je wilt dat hij jou begrijpt, moet je het hem leren!

Hoe lees je samen relatieboeken?

Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om aan je huwelijk te werken. De enorme hoeveelheid video’s en boeken op de markt zijn daar levend bewijs van. Het kan zeker geen kwaad om zo af en toe eens een goed boek daarover aan te schaffen.

De manier waaróp je relatieboeken leest, maakt echter nogal verschil. Als je met verkeerde verwachtingen of zonder onderscheidingsvermogen leest, kan het juist averechts werken.

Noeste arbeid.Ultiem Intiem

Al geruime tijd mislukt meer dan de helft van alle gesloten huwelijken. (In 2018: 32.400 van 64.100 gesloten huwelijken.)

Neem gerust aan dat verschillen in het algemeen en seksuele verschillen in het bijzonder, echtscheidingsreden nummer een is.

Zelfs als er licht op jullie zaak komt en een oplossing voor handen lijkt, zal de praktijk moeilijk zijn. Slechte gewoontes moeten worden doorbroken en overwonnen en nieuwe patronen moeten worden aangeleerd.

Relatieboeken geven geen garantie.

Al bid je de pannen van het dak af, de tijd tussen zaaien en oogsten kan heel lang zijn. Het zal voelen als een marathon en niet als een blokje om. Bereid je daarop voor, het is zeker de moeite waard, maar het is niet makkelijk. Niet voor niks besluiten de meeste koppels tegenwoordig bij forse tegenwind de handdoek in de ring te gooien.

Een boek met goede adviezen zal zeker resultaat opleveren, maar het is net als met ‘Sonjabakkeren’: Je valt een kg per week af, als je precies doet wat zij zegt. Vanzelf gaat het niet.

Het goede willen.

De meeste relatieboeken veronderstellen dat er twee koppige echtgenoten zijn, die van elkaar houden, ook al vinden ze elkaar nu even niet zo leuk, en die een betere relatie willen. Vaak hebben ze dingen gezegd en gedaan die hun liefdesrelatie hebben ondermijnd. Ze weten niet hoe ze met de gevolgen ervan moeten dealen en elkaar weer zouden kunnen bereiken.

Als je allebei van goede wil bent, kan een relatieboek je helpen.

En dan nog iets.

Te vaak nemen we een alles of niets houding aan bij het lezen van dit soort boeken. Zodra we iets ontdekken waar we het niet mee eens zijn, leggen we het boek aan de kant of lezen de rest met een negatieve inslag. Zo gooi je ook het goede weg, omdat een detail je niet bevalt.

Ik durf te wedden dat er niet één boek is waarmee we het helemaal eens zijn op dit gebied. Echter een relatieboek waarin 80% van het advies goed is, is een prachtig hulpmiddel. Richt je op wat goed is. Breng dat in de praktijk en je zult er vruchten van plukken.

relatieboeken lezen op de juiste manier

Het ligt niet aan jou.

Dat is wat we het liefste willen horen, van onze omgeving, van onze therapeut en dat is wat we bevestigd willen hebben in een boek; zie je wel: Mij valt niets te verwijten.

Bij familie en vrienden is het tricky, de meesten zullen jou niet willen afvallen en hebben niet het lef om ronduit te zeggen dat je een klootviool bent voor je vrouw. Of dat je een rotwijf voor bent voor je man. Zelfs therapeuten durven dikwijls niet de vinger op de zere plek te leggen en draaien graag om de hete brij heen.

Nutteloos.

Nogal tevergeefs en uiteindelijk ook liefdeloos als je alleen maar doet aan pappen en nathouden, of erger nog: Meepraten met de verongelijkte partner en uiteindelijk adviseren: ‘Kap er toch mee joh!’ De bikkelharde realiteit is dat je je geliefde niet kunt veranderen, dat kan alleen door een beslissing van zijn/haar kant. Het enige wat jij kunt doen om verandering te bewerkstelligen is je geliefde beïnvloeden door je acties.

Dus als je relatieboeken leest, zoek dan niet in de eerste plaats naar bevestiging, maar kijk wat jij kunt doen om je relatie te verbeteren. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen fouten. Erken elkaars probleem. Ga voor positieve beïnvloeding, in plaats van de schuld af te schuiven.

Geslacht zegt niet alles.

Zoals hier boven al gezegd, mannen en vrouwen zijn altijd verschillend. Ook al ligt het niet in iedere relatie zo blauw/roze als wordt beschreven. Bij ons is het bv. meestal juist andersom. Dan zijn er nog factoren als: DNA, Psyche, opvoeding, intellect en ontwikkeling die meespelen. Je kunt je eigen geliefde verkeerd beoordelen als je meent dat een stereotype uitspraak op hem of haar van toepassing omdat het nu eenmaal zo geschreven staat. Er is maar één manier om dat te voorkomen.

communicatie is jezelf bloot geven

Communiceren.

Als je iets leest of hoort  vraag dan: ‘Hé, ik las dat mannen/vrouwen … zijn, ben jij het daar mee eens?’

Soms bevestigt het antwoord, soms leer je je geliefde weer een stukje beter kennen. Er zullen momenten zijn waarop dingen je duidelijker worden en momenten waarop je je vertwijfeld afvraagt of het ooit beter wordt. Een zekere regel is: Niet vrijen en niet praten gaat altijd samen.

Waarom relatieboeken?

Misschien vraag je je af waarom je überhaupt nog relatieboeken, of onze blogs zou lezen. Het lijkt je wellicht makkelijker om de dingen niet teveel overhoop te gooien. Maar dan settel je ook voor middelmatig. Een relatie is net als ieder ander proces: Het vereist groei. Nog daar gelaten dat heftige zaken als; Depressies, trauma’s, verslavingen, overspel, e.d. niet genegeerd kunnen worden, al zou je je uiterste best doen.

Ieder heeft wat.

En door de reacties op onze blogs en boeken weten we uit de eerste hand dat iedereen deze heftige dingen meemaakt. Ze horen bij het gebroken en soms verrotte leven. Het maakt ons klein en ook dankbaar als we lezen dat ons schrijven een positief effect heeft gehad op iemands huwelijk. Niet in de laatste plaats omdat het ons sterkt dat uit onze eigen misère nog iets goeds is voortgekomen.

Blijf dus ook vooral reageren.

Welk ​​relatieboek heeft jullie geholpen?

Over welk onderwerp zou je graag een blog lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *