Uit elkaar na overspel.

Als het stormt in je huwelijk. Een tijdje geleden kregen we het bericht dat een echtpaar uit onze gemeente na 25 jaar huwelijk in scheiding lag. Nadat hij was vreemdgegaan, hadden ze er alles aan gedaan om het samen weer op de rit te krijgen. Helaas; ze konden onmogelijk samen verder. We schrokken er enorm van. Veel verdriet en pijn, natuurlijk in eerste instantie van het koppel, maar ook van kinderen en familie en vrienden.

Als het stormt in je huwelijk

Scheiding is een regelrechte splijtzwam, je hele leven staat op losse schroeven.

Het zou niet moeten, maar we weten dat, ook onder christenen, er genoeg huwelijken zijn waarin het stormt. Zoveel mensen die dreigen te verdrinken in moeizame, liefdeloze, ongezonde relaties. Soms vlak onder onze neus. En wij, het lichaam van Christus, staan erbij en kijken ernaar.

Huwelijksavond.

Een aantal jaren geleden organiseerde onze gemeente een huwelijksavond voor getrouwde stellen. Ons werd gevraagd daar aan mee te werken. Dat was een dappere vraag, want van ons, door iedereen bewonderde huwelijk, was op dat moment weinig meer over.

De gevolgen van seksueel misbruik in mijn jeugd konden niet langer meer onderdrukt worden, het moest er na ruim 35 jaar alsnog uit.

Alles stond onder druk, ons huwelijk, vriendschappen, mijn werk, geen enkel onderdeel van mijn leven bleef onaangetast. Ik besloot te vluchten, wilde alleen zijn, maar de onmacht om het leven vorm te geven dwong me na een paar weken toch weer terug naar huis. Uiteindelijk raakte ik burn-out en toen pas, dankzij therapie, kwam het inzicht dat mijn rugzak veel te zwaar was geworden om mee te dragen.

Ons getuigenis op die avond was dus alles behalve rozengeur en maneschijn; meer de summiere weergave van de rauwe realiteit van dat moment.

Twee mensen, jarenlang heel gelukkig geweest, die niet meer wisten hoe het verder moest, of we volgende maand nog wel bij elkaar zouden zijn. Totaal verdwaald door een loer die het leven hun had gedraaid. Het leek zo oneerlijk, zo onverdiend.

Op het weinig hoopvolle verhaal, kwamen heel veel reacties, tot maanden daarna bleven mensen ons aanspreken over die avond.

Ze gaven steun en bemoediging, maar minstens zoveel verhalen gaven blijk van herkenning. Er volgden gesprekken met mannen en vrouwen over de gebrokenheid die ze ervoeren in hun relatie. Ook stuk voor stuk hartverscheurende verhalen. Want let’s face it: Ook het leven van een Christen is geen ‘feel-good-movie’.

WAVE

Hoe dan verder?

Een huwelijk kan een van de grootste vreugdes zijn, maar de realiteit gebiedt ons te zeggen, dat het ook de zwaarste strijd kan opleveren.  Niet veel mensen praten daar over, wij nuchtere Hollanders houden de vuile was liever binnen.

Ons gebed is echter dat God deze blog wil gebruiken als een platform om ook de moeilijke gesprekken te kunnen en willen voeren. Inmiddels lezen dagelijks meer dan duizend mensen onze verhalen, dus mogen we aannemen dat wat we schrijven jullie over algemeen niet heel vreemd voorkomt. Kwetsbaar zijn is moeilijk maar:


Als we niet over onze moeiten kunnen praten, zullen we ze ook nooit overwinnen.


Herken je dit? Wat te doen als het stormt in je huwelijk?

Dan bid ik dat je stappen onderneemt om heling te zoeken.

Onderstaand wat ideeën voor een goed begin:

  1. Deel:

Veel te veel mensen worstelen maar door met z’n tweeën, of erger nog, alleen. In onze kerken wordt er weinig gepreekt over huwelijksproblematiek. Pastorale gesprekken zijn meestal wel een optie, maar de meesten van ons vinden het lastig om er rond voor uit te komen dat het niet zo fijn gaat.  Vaak wachten we ermee tot niet anders meer kan en dat is rijkelijk laat. Er is dan al zoveel schade aangericht die wellicht voorkomen had kunnen worden. Laat dat jullie niet gebeuren, trek op tijd aan de bel.

Dan: Omring je met andere koppels die tot steun kunnen zijn. Zoek in ieder geval één vertrouwd stel, die met jullie willen optrekken gedurende de zware tijden. Vermijd stellen waar het niet goed mee gaat, hoe hard ook, je sleurt elkaar alleen maar verder naar beneden.

  1. Leer:

Het leven is een proces. We veranderen allemaal, elke dag, dat geldt ook voor ons huwelijk. We passen aan, groeien naar elkaar toe. En toch is het één van de weinige dingen waar je geen examen voor hoeft te doen voor je er aan mag beginnen. Er wordt verwacht dat je gedurende de rit wel leert hoe je een liefdevol huwelijk bouwt.

Dat is toch eigenlijk volkomen absurd?

Nooit stoppen met leren.

Hoe diep je nu ook zit, ik bid dat God je de moed zal geven om te leren en te groeien, want hoe meer je weet, hoe beter het voor je is. Zoek hulp bij een erkende (huwelijks) therapeut of meld je aan voor een marriagecourse. Doe het nu, begin vandaag. Het is geen snelle oplossing, maar je hebt er je leven lang plezier van. Tenminste; als je bereid bent om open kaart te spelen. Leer van schrijvers, coaches en oude mensen die de wijze lessen al eerder hebben ontdekt. Gods eindeloze genade en vergeving zijn in dezen onmisbaar.

3. Bid:

Het maakt niet uit hoe goed je huwelijk nu is, stormen kunnen iedereen overkomen. Veel bidden absoluut nodig. Ik weet er alles van. Wij hebben zoveel samen gebeden, God gesmeekt ons huwelijk weer standvastig te maken. Elke dag, honderden keren. Wij vechten niet eens alleen tegen vleselijke verleiding, maar vooral tegen de macht van de duivel. Een mislukt huwelijk staat hoog op zijn lijstje. Maar door Christus kunnen we de strijd winnen.

Je hebt je geestelijke wapenrusting dus hard nodig. Bid je longen uit je lijf voor je huwelijk en je gezin, elke dag opnieuw.

We dienen een God die in staat is om veel meer te doen dan wij kunnen bedenken of vragen.

Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen.

Efeziers 3:20-21

Als het stormt in je huwelijk, vraag of God je nieuwe hoop wil geven en geloof dat voor Hem niets te wonderlijk is. Hij is in staat om je van binnenuit te veranderen. Begin vandaag nog met het nemen van dat besluit.

ALS HET STORMT IN JE HUWELIJK DRIE STAPPEN

Als jullie huwelijk juist voor de wind gaat, bless you!

Wees je bewust van wat je hebt, bid voor hen die het wel moeilijk hebben. Als je dat vermoeden hebt, zoek een moment om het eerlijk te vragen en bid om wijsheid in je reactie.

Onze zwaar bevochten lessen zijn ons gek genoeg dierbaar geworden. Als je iemand weet die er iets aan zou kunnen hebben, schroom dan niet deze blog te delen.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] maar ook deze vorm is superbelangrijk voor een koppel. Financiële problemen zorgen vaak voor onrust in een relatie. Iedereen kent de verhalen: Partner wordt ineens geconfronteerd met enorme schulden, vaak na de […]

  2. […] als we in onze kerken dat niet leren blijven er uiteindelijk alleen huwelijken over met veel problemen of misvattingen op dit gebied. Dingen waar de kerk aandacht aan zou kunnen en moeten […]

  3. […] leven in een gevallen wereld die een Verlosser nodig heeft. Huwelijksconflicten, echtscheidingen, seksuele immoraliteit en seksueel misbruik: De pijnlijke gevolgen van zonde en de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *