Oxytocine.

Als wij mannen het woord intimiteit horen, denken we meestal aan seks. Niet zo vreemd want gedurende seks schiet ons oxytocine level door het plafond. En oxytocine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons verbonden voelen. Pal na het orgasme bevindt zich vijf keer zoveel van dit emotionele bindmiddel in ons bloed.

En wat denk je?

Het is de enige keer dat we ook maar enigszins in de buurt komen bij het level dat voor vrouwen standaard is. Volgens mij één van de redenen waarom seks zo belangrijk is voor een man.

soorten intimiteit

Bij vrouwen is het oxytocine level veel constanter. Zij kunnen verbinding ervaren tijdens seks, terwijl ze een praatje maken, of gewoon door elkaars hand vast te houden.  Doordat hun level zo constant is, betekent seks voor hen op emotioneel vlak niet zo iets uitzonderlijks als voor ons mannen.

Het is dan ook geen wonder dat onze vrouwen op meer vlakken intimiteit willen. Zij hebben die verschillende soorten intimiteit nodig in hun huwelijk, net zo hard als wij de lichamelijke intimiteit.

Verschillende soorten intimiteit.

Hoeveel soorten intimiteit zijn er eigenlijk?

Ik noem er zes.

Allemaal nodig om je huwelijk naar grotere hoogte te brengen. Aan jullie de uitdaging om te kijken of er een tussen zit waar je nog aan zou kunnen werken.

  1. Lichamelijke intimiteit.

De meest voor de hand liggende…Niet te verwaarlozen natuurlijk, maar we moeten leren dat lichamelijke intimiteit meer is dan alleen seks en orgasmes. Het kan ook voetmassage, handen vasthouden of kussen (zonder dat er seks van komt) betekenen. Gewoon je arm om je vrouw heen slaan terwijl je bijvoorbeeld in de kerk zit, is ook lichamelijke intimiteit.

Voor veel mannen is dit moeilijk. Voor ons is elke aanraking die langer duurt dan een seconde seksgerelateerd. Zodra we de huid van onze geliefde voelen denken we aan seks. Het verlangen naar de oxytocine rush is ook zo  sterk, daar kunnen we niets aan doen. We willen die verbinding, ons veilig voelen in onze relatie. Als het dus ook maar neigt naar seks reageert ons brein daar heftig op.

Bij onze vrouwen is dat heel anders. Voor hen zijn er veel meer parameters die op groen moeten staan voordat ze aan seks beginnen te denken. En vaak is juist die context niet aanwezig. Dan zul je genoegen moeten nemen met hand in hand of een simpele kus. Het is niet hetzelfde, ik weet het. Maar als je leert om ook te genieten van aanraking zonder seks, is de kans dat je de juiste context voor haar kunt creëren om seks te hebben veel groter.

  1. Emotionele intimiteit.

Waar de man verlangt naar lichamelijke intimiteit, verlangt de vrouw naar emotionele intimiteit. Helaas weten veel mannen niet hoe dat moet. Hoe leg je uit wat je diep van binnen voelt en wat je bezighoudt? Hoe word je intiem op een emotionele manier? Het begint met het delen van je gevoelens en het luisteren naar de gevoelens van je vrouw.

Voor veel vrouwen is dit belangrijker dan seks. Dus als je dit onder de knie krijgt kun je een leegte bij haar opvullen die zorgt voor een betere relatie. Je leert dit het makkelijkst van je eigen vrouw, omdat zij deze kwaliteit waarschijnlijk goed beheerst.

  1. Intellectuele intimiteit.

intellectuele intimiteit

Helaas lijkt deze vorm van intimiteit in onze samenleving op sterven na dood. We gaan in ons leven op zoek naar een baan waar we onze intelligentie kunnen gebruiken, maar in onze relatie vinden we dat blijkbaar minder belangrijk. Er zijn maar weinig echtelieden die in hun vrije tijd bezig zijn met samen discussiëren over bijvoorbeeld filosofie, politiek of theologie. Terwijl het belangrijk is om ook een intellectuele connectie te hebben met je geliefde.

Lees eens een boek (voor) over iets dat jullie beiden interesseert. Als je geen lezer bent kun je een luisterboek proberen. Je hoeft het niet per se samen te doen, je kunt er na het lezen samen over discussiëren. Als er vragen bij de hoofdstukken staan, wordt het je nog gemakkelijker gemaakt.

Praat eens over wat je bezighoudt op je werk en vraag om input. Wat het ook is waar jullie je samen over buigen, het helpt om deze intimiteit op te bouwen.

  1. Spirituele intimiteit.

Dit is een beetje een stokpaardje van ons. Waarschijnlijk omdat we er na de ontdekking heel blij van geworden zijn. Onder spirituele intimiteit verstaan we vaak: Samen zondags naar de kerk gaan. En uiteraard is het een groot goed als je dat deelt en er goed over kunt napraten.

Handig als je dezelfde geloofsovertuiging hebt en over belangrijke issues hetzelfde standpunt inneemt. Hoeft trouwens niet altijd, is bij ons ook niet zo.

Maar er is meer dan dat.

Begin eens met samen één keer per dag te bidden. Als je dat nog nooit gedaan hebt kan het in het begin vreemd voelen. Je gaat iets delen met de ander wat je normaal altijd voor jezelf houdt, je innerlijke omgang met God. Praat samen niet alleen over God, maar ook met God. Dit geeft zeker weten een nieuwe dimensie aan jullie spirituele intimiteit.

  1. Ervaringsintimiteit.

Op dit punt is voor de meesten van jullie nog een hoop winst te behalen en het kost niks! Het gewone leven samen doorbrengen. Zoiets simpels als samen een film kijken, wandelen, eten of wat dan ook.

Breng tijd met elkaar door, maak mooie herinneringen. Samen naar een bijzondere plek. Dingen doen die je met een ander niet doet. Te veel mannen en vrouwen leiden een afzonderlijk leven. Natuurlijk, ze gaan samen naar de kerk, naar familie, naar bed, maar ze hebben weinig gezamenlijke vrije tijd. Weet je dat de meeste mensen meer tijd doorbrengen met hun collega’s dan met hun geliefde?

Pak het aan! Zoek iets wat jullie allebei leuk vinden. Ontdek een nieuwe hobby. Doe iets in je vrije tijd dat jullie samenbindt.

samen intimiteit

  1. Financiële intimiteit.

Hier had je misschien niet aan gedacht, maar ook deze vorm is superbelangrijk voor een koppel. Financiële problemen zorgen vaak voor onrust in een relatie. Iedereen kent de verhalen: Partner wordt ineens geconfronteerd met enorme schulden, vaak na de scheiding. Wees eerlijk over geld. Zorg voor transparantie over hoe jullie er financieel voorstaan. Praat over je toekomst, hoe spaar je, misschien voor je oude dag. Pensioen, beleggingen, maak een budget als dat nodig is.

Alles bij elkaar.

Een huwelijk is niet statisch, als het goed is zijn jullie voortdurend in beweging. Geen enkele relatie blijft door de jaren heen hetzelfde. Een verandering in financiën kan effect hebben op de lichamelijke intimiteit. Emotionele intimiteit kan verbeteren door spirituele intimiteit. Alles staat met elkaar in verbinding. Vergelijk het maar met een zwembad met zijkanten op verschillende hoogten. Het water komt nooit hoger dan de laagste zijkant.

Werk aan de verschillende soorten intimiteit in je huwelijk en je zult verrast zijn door de neveneffecten.

Concrete voorbeelden en ideeën vind je in ons nieuwe boek: ‘Ultiem Intiem

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *