Veel mannen hebben geen idee hoe hun vrouw in elkaar zit.

Klinkt je misschien overdreven in de oren, maar door het werk voor Liefdeskruiden weten we dat het echt zo is. Wij mannen hebben geen flauw idee wat er in haar hoofd omgaat. We vinden onze vrouwen maar vreemd. Ze denken anders dan wij, praten anders dan wij, doen anders dan wij. Het zijn compleet andere wezens. En juist dat zorgt er voor dat we er zo gek op zijn. Het zijn juist de verschillen die een relatie zo opwindend maken. Niet alleen de lichamelijke verschillen, hoewel God daar een prachtig ontwerp van heeft gemaakt, maar ook de psychische verschillen zijn adembenemend als je ze gaat ontdekken.

Onbekend maakt onbemind, geldt hier ook zeker voor.

En ook hier geldt: Er zit een geniaal plan achter.

onze vrouwen

Historie.

Wij schrijven al enige jaren over het huwelijk en seksualiteit. We hebben ondertussen heel wat dingen uitgevonden. Tussen ons zijn de verschillen zo groot dat we vaak te horen kregen dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn, dat wij er ooit een goede match van zouden kunnen maken. Dat begon al met Ella’s moeder. Ze zei, ‘Zeg later niet, dat ik je niet gewaarschuwd heb.’

Ella is in bepaalde opzichten net een man (Ze lijkt, behalve uiterlijk, sprekend op haar vader.) Ikzelf ben een gevoelige man met hier en daar wat vrouwelijke kenmerken qua karakter.

Status quo.

Deze combinatie zorgt ervoor dat Ella met de meeste mannen graag omgaat en hen ook makkelijk begrijpt, terwijl ik dat juist met vrouwen heb. In de jaren dat ik op beurzen en evenementen werkte, heb ik het voorrecht gehad met heel veel vrouwen te mogen praten. Dan leer je steeds beter inschatten hoe het brein van vrouwen werkt. Wat het is, dat maakt dat ze zich gehoord en geliefd voelen. Vaak kwam ik ’s avonds thuis en zei tegen Ella, ‘Negen van de tien vrouwen krijgen niet genoeg aandacht van hun man, ze storten zo maar hun hele ziel en zaligheid voor me uit.’

Gelukkig heb ik een vrouw waar ik al mijn ideeën en conclusies op los kan laten. Door de jaren heen heb ik zo heel wat dingen geleerd, waarvan ik denk dat het andere mannen kan helpen om hun eigen vrouw beter te gaan begrijpen.

Uiteindelijk wil iedereen tenslotte een klankbord, een vriend, een haven, meer dan alleen maar een sekspartner.

Dit is wat we met dit boek willen: Delen wat we ontdekt en uitgevonden hebben en deels ook zelf ervaren.

We pretenderen niet alles te weten over vrouwen. Daarvoor is een heel leven waarschijnlijk nog te kort. Het mysterieuze houdt het tegelijkertijd ook spannend, dus waarom zou je alles willen weten? Veel mannelijke, macho, alfa of welke benaming je er ook aan wilt geven, mannen, vinden het nutteloos en oninteressant om een vrouw te proberen te begrijpen. Maar vroeg of laat betekent dat, dat de vrouw in kwestie aandacht tekort komt, chronisch.

Dat kan verregaande gevolgen hebben: Of ze wordt verliefd op iemand die wel aandacht geeft en haar probeert te doorgronden, of ze settelt ervoor en de relatie wordt nooit beter dan hooguit middelmatig. Uiteindelijk wil iedereen tenslotte een klankbord, een vriend, een haven, meer dan alleen maar een sekspartner.

Geen wondermiddel.

Zoals als alles wat inmiddels voor Liefdeskruiden geschreven is, is ook dit boek geen wondermiddel. Het is meer bedoeld om je een idee te geven hoe je vrouw in elkaar steekt. Om de motor draaiende te krijgen zodat je verder komt in je ontdekkingstocht.

Onthoud om te beginnen dat elke vrouw uniek is. Ze hebben allemaal specifieke wensen en verlangens, maar allemaal weer net even anders. Daar komt nog bij dat die gedurende het leven aan verandering onderhevig zijn. Je zult dus je hele leven, liefst elke dag, de tijd moeten nemen om rustig bij haar te zitten en naar

haar te luisteren. Daardoor leer je meer van haar, dan wij je hier kunnen vertellen. Omdat we schrijven vanuit een christelijk perspectief zul je ook zeker Bijbelse principes tegen komen. Dat betekent niet dat je christen moet zijn om je voordeel te doen met de inhoud van dit boek. Onze blog heeft heel wat niet christenen geholpen. De praktische handvatten zijn namelijk voor iedereen hetzelfde, en de Bijbelse principes zo goed, dat iedereen daar baat bij heeft. We hopen dat dit boek je mag helpen in het begrijpen van het mysterieuze wezen waarmee je het leven mag delen.

perfecte vrouw

Onze vrouwen hebben het moeilijk in deze consumptiemaatschappij. Er wordt hen constant voorgehouden hoe hun lichaam er idealiter uit zou moeten zien, hoe ze dat kunnen bewerkstelligen, om daar vervolgens dus in te falen, omdat het een utopische fata morgana is.

Hun lichaam blijkt nooit helemaal perfect te kunnen worden. Overal om hen heen zien ze beelden van ‘perfecte’ vrouwen. Natuurlijk zijn die beelden vaak gefotoshopt en gaat het er om dat het product verkocht wordt, maar de onderliggende boodschap is duidelijk: Je bent niet mooi genoeg zoals je bent…Ga voor de ultieme versie van jezelf en koop, eet (niet), sport, slik, drink (niet)… Het gevolg is dat er miljoenen vrouwen zijn, die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, of erger nog; Er een hekel aan hebben. Op mannen heeft dit knappe staaltje verlakkerij veel minder effect.

Christenen en hun lichaam.

In christelijke kringen krijgen vrouwen van jongs af aan te horen dat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant gaat. Dat ze zich moeten richten op de spirituele wereld. Alles wat met de materiële wereld te maken heeft moet als het even kan worden afgezworen. Dat maakt dat veel christenvrouwen de hoop opgegeven hebben, ze zullen het moeten doen met wat het is en ze zullen nooit mooi genoeg zijn. Deze invloed is net zo goed funest voor hun eigenwaarde, als al de beelden van de media. Ook deze zienswijze zorgt vroeg of laat voor problemen.

Hoe reageert jouw vrouw bv. als je haar complimenteert met haar fysieke verschijning? De eerste mogelijkheid is dat ze je niet gelooft. Dat je het alleen maar zegt omdat je seks wilt. De tweede mogelijkheid is dat ze denkt dat je alleen haar lichaam ziet en niet echt geïnteresseerd bent in haar. Dus wederom alleen maar seks wilt. Wat je ook doet, je verliest vrijwel altijd.

Toen boetseerde Jahwe God de mens uit stof, van de aarde genomen, en Hij blies hem de levensadem in de neus: zo werd de mens een levend wezen. Genesis 2:7

Wat dan wel?

Eén van de belangrijkste dingen die we vaak vergeten is dat geest, ziel en lichaam bij elkaar horen. Onlosmakelijk verbonden. Volgens de Bijbel is de ziel de adem van God die in ons lichaam geblazen werd. Zonder ziel geen lichaam en zonder lichaam dus geen ziel.

De Bijbel vertelt ons in Mattheus 6:28-30 dat God die ziel liefheeft en ervoor zorgt. God vindt dat meer lieflijk dan de bloemen op het veld, meer waardevol dan al het andere in de wereld. Die ziel hoort bij ons lichaam, altijd.

Wat we laten ondersneeuwen is dat God ook ons lichaam liefheeft. Het is door Hem ontworpen en gemaakt. Houden van je vrouw met ziel, geest en lichaam is dus een compliment aan onze Schepper. Hij schiep haar en zei dat het goed was.

Potje.

Ook al maken wij er een potje van, het is nog steeds Zijn creatie. Dat wil niet zeggen dat Hij zijn schepselen persé wil laten zoals ze zijn, maar Zijn liefde is onvoorwaardelijk. Het geheim is dat te leren accepteren en gelukkig te zijn met binnen- en buitenkant, zoals die door God gemaakt is. Mannen en vrouwen mogen, met Zijn hulp, leren heiliger en volmaakter te worden.

Voor wat betreft onze geest, (Steeds verstandiger worden.) onze ziel, (Je emoties steeds beter kanaliseren.) geloven we dat wel, maar dat lichaam hè…Dat blijft vooral vrouwen in de weg zitten. Dan toch maar die borstvergroting? Die buikoperatie? Die face-lift?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *