Verschillen in de slaapkamer.

Heb je je ooit afgevraagd waarom God jou en je geliefde zo verschillend gemaakt heeft? Deze verschillen, vooral de seksuele verschillen, dreven ons regelmatig tot wanhoop. Seks zorgde vaak voor meer problemen dan eenheid in ons huwelijk, en bracht meer pijn dan plezier. Het leek een soort wrede grap, of op z’n minst een mooi cadeau wat we maar niet open konden krijgen.

Seksueel onverenigbaar.

Wij zijn vast niet de enigen. Er zijn mensen die hun huwelijk willen beëindigen omdat ze ‘Seksueel onverenigbaar’ zijn. Ik heb nieuws voor je: Omdat man en vrouw compleet verschillend gemaakt zijn, ben je per definitie onverenigbaar!

Seksuele verschillen

Je zult vast wel eens ruzie maken over:

En waarschijnlijk kun je zo nog vier topics aandragen.

Gods ontwerp.

Hoe zit dat dan met Gods ontwerp? Is het iets van na de zondeval en dus een gebroken droom? Wij denken van niet. Door de jaren heen heeft God ons de schoonheid van verschillen leren waarderen. We zien soms stukjes van Zijn grootse ontwerp, zelfs als we midden in de frustraties zitten. We zijn gaan ervaren dat seksuele verschillen tussen man en vrouw ook een bron van zegen kunnen zijn. In feite zijn het juist de verschillen die maken dat de diepste eenheid kan worden bereikt.

Misschien klinkt je dit als lariekoek in de oren, geef ons een kans het je uit te leggen.

Utopia.

Stel je voor dat jij en je geliefde in het seksuele utopia leven. Je wilt altijd op hetzelfde moment seks en op dezelfde manier als je partner het wil. Elke keer als je de ander aanhaalt wordt het enthousiast beantwoord. Er is nooit een conflict over voorspel, te moe zijn, elkaar plezier geven of iets nieuws proberen in bed, omdat je verlangens altijd precies hetzelfde zijn. Hoe fantastisch zou dat zijn?

Het zou bijna op een film gaan lijken, volkomen onrealistisch, maar wat een geweldig liefdesleven!

God, de creatieve Schepper, had seks zeker zo kunnen maken. Hij had man en vrouw zo kunnen creëren dat ze seksueel precies hetzelfde zouden zijn. Maar dat deed Hij niet. In feite heeft Hij ons opzettelijk uniek gemaakt.

Man en vrouw waren al vóór de zondeval verschillend.

seksuele verschillen

Heeft God een fout gemaakt?

Heeft hij het basisontwerp van seks ‘verpest’ door man en vrouw zo verschillend te maken? Doet het Hem plezier dat we elkaar zo slecht begrijpen? Belangrijk is te bedenken dat Adam en Eva zelfs voordat zonde de Hof van Eden binnenkwam, al primaire seksuele verschillen hadden. Zo heeft God ze geschapen. Hij verklaarde vervolgens dat het zeer goed was. Seksuele verschillen inbegrepen.

En God zag al wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de zesde dag. Gen. 1 : 31

Zuiverende liefde.

Gods ontwerp voor seks is niet uitsluitend voor snel genot. Er is een veel mooiere gave van intimiteit voor jou en je geliefde te ontdekken, dan waar de wereld denkt dat seks over gaat. Maar er is een voorwaarde: Het vereist een ander soort liefde. Seks is ontworpen om meer te zijn dan een uitdrukking van liefde tussen een man en een vrouw. Het is ook een zuiverend vuur. Een test die je leert verder te reiken dan je natuurlijke verlangens.

Elk verschil stelt je een vraag

Elke keer dat jij en je geliefde het oneens zijn over iets seksueels, krijg je een vraag: Wat voor soort geliefde zal ik nu zijn?

De wereld kent alleen een liefde die goed voelt voor jou.

We worden geboren met de natuurlijke reactie van liefde voor degenen die aan onze fysieke en emotionele behoeften voldoen. Deze natuurlijke liefde die voor baby’s en kinderen noodzakelijk is, is in wezen eigenliefde. Het zegt eigenlijk: Ik hou van de manier waarop je mij liefhebt. Maar als het goed is, ga je ouder worden en meer consideratie krijgen met de mensen om je heen. Je gaat de wederkerigheid van liefde begrijpen en beoefenen.

door weer en wind

Instantliefde.

Als je geliefde net zoveel zin in seks had als jij, het net zo leuk vond om te zoenen en overal op dezelfde manier aangeraakt te worden, dan zou van hem/haar houden je niet zoveel kosten. Dan is het makkelijk de ander instantelijk te plezieren.

Maar ken jij het geheim van liefhebben als de ander in een ‘bad vibe’ zit? Als je pet niet er niet naar staat?

Weet je hoe je ook zou kunnen reageren als seks wel het allerlaatste is waar je zin in hebt?

Weet je hoe je vergeving moet schenken als de ander (tijdelijk) niet in staat is om aan jouw seksuele behoeften te voldoen?

DIT is het soort liefde dat God wil ontwikkelen in jou. 

Trainingskamp.

We hebben het weleens vaker gezegd: Het leven is een opmaat voor iets veel groters en mooiers, het is in wezen een groot trainingskamp. Zo bezien gebruikt Hij jullie seksuele verschillen misschien wel gewoon als oefenterrein.

In tegenstelling tot zelfzuchtige liefde is Gods liefde voor ons onvoorwaardelijk, onveranderlijk en standvastig. Zijn liefde is dienend. Dienende liefde vraagt niet: ‘Wat levert het mij op?’, maar, ‘Waarmee kan ik jou zegenen, van dienst zijn en helpen?’

niet-storen

Een gewaarschuwd mens.

Als je alleen de natuurlijke, zelfzuchtige (onvolwassen) liefde kent krijg je het vanzelf moeilijk in je huwelijk. We waarschuwen je maar vast. Er komt geheid een tijd dat je geliefde niet meer aan je behoeften wil of kan voldoen, of iets wil doen waar jij geen zin in hebt. Door de seksuele verschillen zal je lust en uiteindelijk de liefde lijken te verdwijnen. Je gaat je afsluiten, beklagen bij anderen, of je geliefde bekritiseren, omdat het allemaal niet aan jouw wensen beantwoordt.

Je gaat je afvragen of je nog wel van de ander houdt.

Hoog tijd.

Hoog tijd om in te grijpen!

God wil heel graag dat je een betere minnaar wordt. Alleen door Zijn voorbeeld zul je verder reiken dan je nu denkt te kunnen. En ook maar beginnen te overwegen te gaan geven wat je geliefde verlangt. Seksuele intimiteit is een van de meest tastbare tests in het huwelijk. Je kunt haar favoriete maaltijd klaar maken of met hem gaan kamperen, maar niets zegt zoveel als jezelf seksueel overgeven aan de ander.

Zwaar geschut.

Om nog maar even in militaire termen te blijven, het is zwaar geschut waar we nu mee komen. We zijn het ons bewust. Ging dat bij ons dan ineens allemaal van een leien dakje? Geenszins! (Helaas) Maar we zijn gaandeweg wel overtuigd geraakt van iets heel belangrijks: Door de verschillen leert God je de geheimen van liefhebben: empathie, genade, vergeving en onbaatzuchtigheid. Als jij en je geliefde precies hetzelfde waren, zou geweldige seks nooit onbaatzuchtigheid vereisen.

Onbaatzuchtigheid volgens het woordenboek:

  1. Altruïstisch
  2. Belangeloos
  3. Edelhartig
  4. Edelmoedig
  5. Generositeit
  6. Grootmoedig
  7. Onzelfzuchtig
  8. Zonder baatzucht.

Acht begrippen die haaks staan op wat de wereld vindt dat seks jou zou moeten geven. Lees 1 Cor. 13 maar eens, dan vind je nog veel meer kenmerken van echte liefde.

Een prachtig ontwerp.

Geweldige seks hebben door de jaren heen, is onmogelijk zonder deze opofferende liefde. Het grootste plezier is voorbehouden aan diegenen die inlevende minnaars zijn.

Wat een prachtig ontwerp!

En jullie? Over welke verschillen vecht jij met je geliefde?

Vraag God of Hij die verschillen kan gebruiken om jullie liefde uit te dagen en te verfijnen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Een goed seksleven bereik je niet meteen na de huwelijksvoltrekking, het is een traject. Een weg die je samen opgaat. Het kost tijd, geeft moeite, vraagt informatie, onbaatzuchtigheid, communicatie en vergt oefening. En bovenal: Door de liefde van je leven te gaan beminnen word je een ​​beter persoon. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *