Pas kreeg ik een mail die bij heel veel koppels herkenning zal oproepen. Een vrouw, laten we haar Nina noemen, schreef mij het volgende: Wil een man elke dag seks?

Mijn man en ik hebben drie jonge kinderen, ik heb een drukke baan, run het huishouden, breng de kinderen van en naar sport en kinderfeestjes. Daarnaast probeer ik tijd te maken voor vrienden, geheel tegen mijn zin schiet dat er vaak bij in, net als leuke dingen doen met mijn man. Het kost me moeite alle ballen in de lucht te houden, ook al helpt hij me best vaak.

Aan het einde van de dag ploffen we vaak doodop in bed. Regelmatig maakt mijn man mij duidelijk dat hij graag seks zou willen.

elke dag seks

Onbegrijpelijk dat hij elke dag seks wil.

Dat vind ik onbegrijpelijk, hij weet wat voor dag ik achter de rug heb, is zelf vaak ook moe. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je elke dag seks wilt. Vaak zeg ik zoiets als, ‘Een andere keer graag, nu wil ik alleen maar slapen of wat lezen. Even tijd voor mezelf, daar ben ik echt aan toe.’

Daar reageert hij dan niet goed op. Gaat mokkend slapen, er kan nog nauwelijks een kus af en de dagen erna is hij voelbaar chagrijnig. Ik vind dat zo kinderachtig, het is toch niets persoonlijks? Sterker nog: Het heeft helemaal niks met hem te maken. Ik ben gewoon even overbelast en wil even niks, zelfs geen seks.

Als we er over praten gebruikt hij zulke grote woorden als: Afwijzing, tekort gedaan voelen, onder aan de “to-do-list” staan.

Om herhaling te voorkomen en niet te lang in zwaar weer te blijven zitten, geef ik dan de volgende keer maar toe, grotendeels om van het gezeur af te zijn. Niet helemaal tegen m’n zin, dat niet, maar ook niet uit vrije wil en eigen keuze. En dat zit me toch dwars. Waarom moet ik toegeven? Waarom maakt hij hier zo’n punt van?

Dit relaas zal in grote lijnen 80 tot 90 % van alle vrouwen wereldwijd bekend voorkomen. De moeite waard dus om een gedegen antwoord te geven.

Lieve Nina,

Wat een dappere daad om zo open te schrijven over jullie worsteling met verschil in libido. Nee, zeker is je afwijzing niets persoonlijks, gelukkig niet! Maar dat hij dat wel zo opvat, heb je goed aangevoeld. Ik ga proberen het in zijn perspectief te plaatsen voor je. Wil je me beloven er dan nog eens met hem over te praten? Niet ’s avonds in bed na een drukke dag en zeker niet nadat je net (weer) seks geweigerd hebt. Gewoon op een relax moment, als jullie met z’n tweeën, bv. met een glaasje aan de waterkant zitten, kletsend over van alles en nog wat. Zonder afleiding en tijdsdruk.

Mannelijk perspectief.

elke dag seks

Voor de meeste mannen geldt dat ze zelf (nog) niet in de gaten hebben wat er gebeurt als hun opwinding niet beantwoord wordt. Daarom zullen ze er niet te lang bij stil staan en liever niet teveel woorden aan smerig maken. Misschien een keer om lachen met vrienden, omdat het in de meeste huwelijken niet anders gaat. Maar dat hij zulke grote woorden gebruikt als afwijzing, duidt er wel op dat er meer aan de hand is.

Het mag voor jou misschien zo lijken, dat het niet zo erg is om je man één of meerdere avonden te weigeren. Waarschijnlijk denk je dat het voor hem alleen maar een lichamelijk iets is. Soms denkt hij dat zelf ook. Een primaire behoefte, meer niet. Ongeveer hetzelfde als slaap nodig hebben.

Klopt dat?

Nou, eerlijk gezegd niet, voor jou hopelijk niet, maar voor hem zeker niet!

Uit onderzoeken waarin duizenden mannen werden bevraagd op hun seksleven blijkt, dat voor vrijwel alle mannen seks vooral een sterke emotionele behoefte is. Het vervult een diep gevoeld verlangen, dat zijn vrouw hem begeert, de basis van zijn man-zijn. Dit is veel belangrijker voor zijn geluk dan wij denken. Intiem zijn met zijn geliefde vertelt hem dat hij begerenswaardig is. Iets wat, geloof het of niet, nodig is voor zijn zelfvertrouwen, het zorgt ervoor dat hij alles in het leven beter aan kan. Zoals een man onlangs tegen me zei: ‘Juist wat er in de slaapkamer gebeurt bepaalt hoe ik me de volgende dag op kantoor voel. Als we intiem op goede voet staan met elkaar, kan ik de hele wereld aan.’

Negatief scenario.

Het werkt ook andersom helaas. Als je hem weigert, zorgt dat er voor dat hij denkt, dat hij de concurrentie niet aan kan; niet met je kinderen, niet met je werk, niet met je vrienden, niet met het boek dat je kennelijk liever leest, zelfs niet met het kussen waar je doodmoe je hoofd op legt. Vanuit zijn standpunt bekeken een zeer deprimerende gedachte.

Zie je hoe de manier waarop je reageerde, iets communiceert dat je eigenlijk helemaal niet bedoelde?

relatie

Veel mannen zeiden in bovengenoemd onderzoek, dat een gebrek aan lichamelijke intimiteit, emotioneel te vergelijken is met wat een vrouw voelt, als haar man weinig tijd met haar doorbrengt. Het is net als wanneer hij besluit om je niet meer met je te praten. Dan wordt het angstig stil tussen jullie.

Hoe dan?

Natuurlijk, we weten allemaal hoe lastig het is om zin te krijgen of te maken. Als je te moe bent, teveel stress hebt, er zorgen zijn enz. kun je je bijna niet voorstellen dat je man op dat moment van seks kan genieten. Dat hij überhaupt elke dag seks zou willen. Je ertoe laten verleiden en er zelf van genieten is nog weer een stap verder. Het is je goed recht om op grond van die emotie te weigeren. Maar hij voelt zich dan gewoon afgewezen. En omdat het verlangen begeerd te worden, zo verankerd zit in zijn lichaam en in zijn geest, is het voor hem wel persoonlijk.

Het beste.

glaasjeOm nu het beste te doen voor hem en voor jullie huwelijk is het de moeite waard om manieren te vinden om het hem uit te leggen, tijdens dat gesprek met dat glaasje aan die waterkant.

Help hem jou te begrijpen, vertel dat je tijd nodig hebt om in de stemming te komen. Bedenk bij jezelf wat hij zou kunnen doen om je op te winden i.p.v. te irriteren.

Of vraag hem of hij je helpen wil met de 1001 dingen die je (vooral van jezelf) op die dag moet doen. Zodoende raakt het lijstje in je hoofd leeg is als hij tijd aan je wil besteden.

Ga dat weer zien als een compliment en niet als extra belasting.

In het uiterste geval, en misschien zelfs wel gewoon nu en direct: maak een afspraakje met elkaar, net als vroeger. Minimaal wekelijks. Als er vriendinnen zijn waar je meer tijd meer doorbrengt dan met je man, slapende uren tellen niet, dan is er iets mis.

Elke dag seks?

Waarschijnlijk niet. Elk koppel heeft een eigen patroon. Het gaat erom dat jullie, in het verschil aan behoefte dat er hoogstwaarschijnlijk is, een middenweg vinden.

In het algemeen zou ik wel durven stellen: Als er weken voorbijgaan zonder dat jullie intiem zijn, wees je er dan van bewust dat je man, de persoon waar je het meeste van houdt, zich zeer waarschijnlijk niet geliefd en niet bevestigd voelt door jou. Gelukkig zijn er manieren te vinden om dit op te lossen. En gelukkig ga je daar direct de vruchten van plukken, dat garandeer ik je!

Niet alleen in zijn gedrag, niet alleen in de slaapkamer, maar in jullie hele relatie. Lieve Nina, ik wens je wijsheid om op gezette tijd te praten, te luisteren en te doen.

Lees ook: “Heb je veel of weinig zin in seks?