Waarom?

Waarom zou je een buitenstaander betrekken bij de issues van je huwelijk? Dit wordt over het algemeen gezien als zeer groot onderhoud. Mensen zijn er nog steeds wat huiverig voor. Al wordt het wel steeds normaler, therapie is toch een heftig middel en vaak een laatste reddingspoging. Veel mensen hebben op voorhand weinig zin in emotionele sessies waarbij je ‘met je billen bloot’ moet. Toch kan ik het iedereen aanraden. 10 Signalen die aangeven dat het tijd wordt voor groot onderhoud.

10 Signalen voor GROOT ONDERHOUD

Wanneer?

Dat is vaak het heetste hangijzer, wanneer ben je er aan toe? Wie beslist het, neemt het voortouw, zoekt een geschikte therapeut? Hieronder geven we 10 Signalen die alarmbellen bij je af zouden moeten laten gaan. (Waarschijnlijk niet zo ernstig als je nu nog denkt.)

Laatste redmiddel vaak dus en dat is jammer. We denken pas aan huwelijkstherapie als er grote problemen zijn zoals: Misbruik, verslavingen, verlating of ontrouw. Dat zijn grote levensdilemma’s die inderdaad bijna niet in je eentje zijn te verwerken.

Maar er zijn ook subtielere tekenen die aangeven dat het hoog tijd is om in te grijpen, om te voorkomen dat  alles onherstelbaar beschadigt.

10 signalen.

Nu dan de 10 signalen die aangeven dat het de hoogste tijd is voor therapie. Als ik één wens mag uitspreken, zou het zijn dat mensen lang voordat problemen komen, therapie als een vast onderdeel van hun gezondheid en welzijn zouden zien. Dat ze begrijpen dat je om je emotionele en psychologische gezondheid te behouden, je erin moet investeren. Helaas is dit nog lang geen realiteit.

Maar laat ik in elk geval zeggen dat het bij onderstaande signalen niet een optie is, maar een dwingend advies.

 1. Je bent gevangen in een herhaaldelijk patroon van ruzie, dat eindigt met emotionele uitbarstingen zonder oplossing.
 2. Je merkt dat het grootste deel van jullie tijd samen, gevuld is met spanning en irritatie in plaats van met vrede en genot.
 3. Ergens gedurende de relatie hebben een of beide geliefden het gevoel gekregen dat ze de ander niet meer volledig kunnen vertrouwen.
 4. Er is een patroon van dingen verbergen, de waarheid verdraaien en een gebrek aan openheid en eerlijkheid.
 5. Je hebt een traumatische gebeurtenis meegemaakt die je leven veranderde waarin jullie dreigen te blijven hangen (overlijden van een dierbare, ongeluk, ziekte, enz.).
 6. Je hebt het gevoel dat jullie uit elkaar zijn gegroeid en worstelt om de ​​emotionele en/of fysieke verbinding te herstellen.
 7. Als je merkt dat je liever naar iemand anders gaat voor steun, om te ontspannen, je hart te luchten of gewoon een leuke tijd te hebben.
 8. Je voelt je apathisch tegenover je geliefde en merkt dat je soms dagenlang nauwelijks communiceert.
 9. Er is een gebrek aan fysieke en seksuele intimiteit in je huwelijk gedurende lange tijd, die je zorgen baart.
 10. Je voelt je regelmatig aangetrokken tot iemand anders (emotioneel, fysiek of seksueel) of je bent bang dat je geliefde dat voelt.

THERAPIE

Goed idee.

Al deze dingen betekenen dat jullie zeker tijd zouden moeten nemen voor huwelijkstherapie. Als je deze problemen niet hebt, wil dat nog niet zeggen dat therapie geen goed idee zou zijn.

Er is geen betere manier om goed voor je huwelijk te zorgen, dan het preventief te onderhouden. Zo voorkom je dat kleine problemen groot worden. Als we onze auto’s alleen bij de garage afleveren als er problemen zijn, zouden we de levensduur van onze auto waarschijnlijk halveren!

Stel je eens voor wat een regelmatig groot onderhoud met onze huwelijken zouden doen: De levensduur van het gemiddelde huwelijk zou verdubbelen.

Laatst sprak ik met een jongen die zijn vriendin een gezamenlijke sessie bij een therapeut cadeau had gedaan. Het lijkt je misschien berekenend en weinig romantisch, maar ik zeg: Goed idee!

Samen waren ze in gesprekken nl. op een aantal dingen gestuit waarvan ze instinctief wisten; beter om dit op te lossen voordat we elkaar eeuwige trouw beloven.

Als dat niet preventief is…

ondergaande zon, man loopt op vrouw af

Huwelijkstherapie voor wie?

Huwelijkstherapie is echt niet alleen voor koppels die het moeilijk hebben, het is ook voor hen die hun huwelijk sterk willen maken of houden. Het maakt dus niet uit in welke fase je bent, lang of kort getrouwd, of het huwelijk bloeiend is of tanend, of het goed begon of juist minder, of je veel of weinig vrienden hebt.

Ik raad iedereen die getrouwd is aan, om minstens eens per jaar samen een gesprek aan te gaan met een professioneel huwelijkstherapeut. Net zo normaal als de tandarts en een stuk fijner!

Jullie huwelijksboot zal er wel bij varen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Drukte is de vijand van de minnares. Als je van de ene verplichting naar de andere rent, heb je geen tijd en energie over om te investeren in het worden van een minnares. Zorg er dus voor dat je er een prioriteit van kunt maken door marges rond je leven te creëren, zodat seks en intimiteit kunnen bloeien. Je moet keuzes maken en stappen ondernemen. Het kan gaan om het opschonen van je agenda, nee zeggen, moeilijke keuzes maken of sommige mensen teleurstellen. Doen! Je krijgt er nooit spijt van. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *