Wees je man onderdanig!

Dat is wel de duidelijkste opdracht die in de Bijbel (Ef. 5:22) genoemd wordt voor ons vrouwen in dit kader. Het uitroepteken staat er niet, maar op de een of andere manier zie ik het wel altijd. Ook op andere plaatsen worden gelijke adviezen gegeven die je het gevoel kunnen geven dat het geen vrijwillige keuze is. Bijvoorbeeld in Kol 3:18 Aanvaard het gezag van je man. Weer gebiedende wijs. Als je een beetje in elkaar zit zoals ik, ga je hiervan steigeren. Wees je man onderdanig…..hoe dan?

vrouw wees je man onderdanig

Het zwakke geslacht.

De reden dat ik dit bespreekbaar wil maken hier en nu, is niet zozeer dat gegeven op zich, want daar leef ik al zo’n 35 jaar mee. Maar sinds 50 tinten grijs is er een rare contradictie aan de gang onder ons vrouwen en onlangs kwam daar voor mij nog weer een zienswijze bij: De groeiende opmars van het alom aanvaardde BDSM.


Nu ben ik heel benieuwd hoe jullie hier over denken.


Is mijn standpunt extreem anders? Misschien ben ik blijven steken rond het decennium waarin ik geboren werd, in de jaren ‘60/’70 toen feminisme echt een dingetje werd. Onderdrukking van het ‘zwakke geslacht’ is van alle tijden, maar dat heeft niets met onderdanigheid te maken. De Bijbel is nl. ook heel duidelijk over het eren en liefhebben van je vrouw, en die opdracht aan mannen staat net zo goed in de gebiedende wijs. Net als veel andere opdrachten… Jaag na, wees blij, enz. enz.

Opkomen voor de zwakkeren.

Mijn hypergevoeligheid heeft denkelijk te maken met misstanden waar ik zelf overigens nooit slachtoffer van ben geweest. Wel regelmatig als puber opgestaan tegen een tamelijk autoritaire vader, maar dat is het dan ook. Ergens komt er iets van een leeuw in me los, als iets wat zwak is gepijnigd wordt, of het nu vrouwen, kinderen of dieren zijn, ik word er hellig van.

Waarom schaamte?

Het is daarom dat ik schaamte op dat gebied slecht begrijp. Ik las eens een interview met een vrouw die echt vol overtuiging zei: ‘Maar als ik keer op keer mishandeld word, wat zegt dat dan over mij?’ En ik dacht alleen maar: ‘Dat je een klootzak van een kerel hebt, waar je op de een of andere manier niet bij weg durft te gaan.’

Nu weer met die hele #metoo toestand, zoveel schaamte, zoveel bedekking van slechte zaken die veel met onderdrukking te maken hebben. Met macht, geld en seks, het lijkt wel of die drie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Woest word ik er van.

Tot zover de D (Domination) en de S (Submission)

Zolang er nog zoveel vrouwen zijn die op de een of andere manier mishandeld en misbruikt worden, kan ik me gewoon niet voorstellen dat je het hele BDSM gebeuren opwindend vindt. Het hangt er naar mijn smaak veel te dicht tegen aan.

Seks en pijn: slechte match.

50-tintenMaar het heet dus niet voor niks 50 tinten grijs. Er is een groot grijs gebied tussen ondeugende spanning en dwangmatige onderdrukking. Daar komt de B (Bondage) om de hoek kijken. Niet voor niks maken ze handboeien met een bontje er omheen. (kan het tegenstrijdiger?) Boodschap: Ik bind je vast, maar het doet geen pijn. Ik wil gewoon graag dat jij ondergaat wat ik met je doe, zonder dat je er iets aan kunt veranderen.

Ja, ho even,’ hoor ik je man al zeggen, of misschien zeg je het zelf: ‘Zo is het helemaal niet, het opwindende is dat je niet van tevoren weet wat er gebeurt en je kunt altijd stop zeggen.’

Maar net als bij blinddoeken zeg ik dan, ‘Wat er gebeurt is helemaal niet zo wereldschokkend, of hij je nu met een veer aait of een kaars op je leeg laat lopen(Wat trouwens echt wel pijn doet!), het zijn dingen die ook kunnen zonder handboeien en blinddoek.


Er zijn hele volksstammen die dit omarmen en heus niet alleen mannen.


Even voor de duidelijkheid: Mw. James heeft miljoenen boeken verkocht in alle tinten grijs. Die zijn verslonden door mensen waarvan 90% vrouw was. Met rode oortjes lazen ze over de blauwe billen van de vrouwelijke hoofdpersoon en massaal vonden ze de uitdeler van de klappen woest aantrekkelijk.

Adrenaline Rush.

Dat je het als man graag een beetje spannend houdt in de slaapkamer, is een gegeven. Dat snap ik op zich nog wel en daar is de gemiddelde man ook voor een goede reden mee behept.

Mw Parker suggereert in één van haar blogs dat BDSM vooral voortkomt uit verveling.

Dat kan zo zijn en klopt ook helemaal met onze snelle maatschappij waar de ene kick de andere opvolgt. Je leeft niet voluit en doet eigenlijk niet mee als je niet regelmatig de grenzen opzoekt. Dat begint al in de pretparken. (Alleen die naam al.) De achtbanen doen dingen die het menselijk lichaam maar nauwelijks verdraagt, tjonge wat een pret! En op concerten moet de gemiddelde tiener toch een gehoorbeschadiging oplopen, want anders beleeft hij het niet echt. En als ze nog niet mogen drinken kunnen ze fijn aan een ballonnetje lachgas sabbelen, meneer Trimbos vindt het goed want de gevolgen zijn op de lange termijn nog niet te onderzoeken. (?!)

Het gaat allemaal om de rush. De ontsnapping aan de sleur en het voorspelbare van je bestaan. En dat trekken we dan fijn door naar je slaapkamer, want hé, de man waar je al tig jaar mee getrouwd bent, moet wel van goede huize komen wil ie nog iets nieuws bedenken.

Over de M (Masochisme) hoeven we het eigenlijk niet te hebben, want dit gaat heel erg uit van je eigen ego, terwijl wij hier altijd proclameren, dat van jezelf afzien veel grotere vreugde geeft. Kijk in dat kader maar eens naar de vorige artikelen zoals de vier principes voor passie en 9 kenmerken van een gezonde seksuele relatie.

wees je man onderdanig balans

Vrouw in optima forma.

Hoe ben je als vrouw dan in optima forma voor je man? Ik durf te hopen en denken als je doet zoals Ruth bij Boaz, prachtig beschreven in het boekje De ongetemde man van Eldridge.

Ook hier geldt zoals altijd: praten, praten en nog eens praten. Mannen, heb het lef om te zeggen waar je over fantaseert. Vrouwen heb het lef om ja te zeggen. Maar ook nee, als je het niet ziet zitten, of als je het, na het geprobeerd te hebben, toch niks vindt. Ik hoor mijn lief zeggen in mijn linkeroor: ‘Zoveel probeer jij niet.’ Waar! De ene vrouw is fantasievoller dan de andere. De ene vrouw extraverter dan de andere. Je kent je eigen vrouw mag ik hopen, help haar dan een beetje.

Antwoord mij.

Ook gebiedende wijs

Alsjeblieft, zeg ik erbij. Leg me uit waarom er tussen die 50 tinten ook nuances zitten die je echt niet meer zou willen missen in je seksleven.

Kijk even op de site van liefdeskruiden.nl  (Hebben ze van het NRC ook onlangs gedaan, maar dat terzijde.) Er is een ‘50 tinten grijs’ assortiment wat ik dus het liefst zou verwijderen, mijn Martin vindt dat onzin.

Willen jullie ons vertellen waarom wel of waarom niet?

Heel graag!

 

 

 

 

0 antwoorden
  1. Truusje Tamminga - Visser
    Truusje Tamminga - Visser zegt:

    IK ben 54 en een half jaar getrouwd ! Ik heb een man die al die tijd liefdevol met mij omgegaan is en ik heb ook altijd van hem gehouden . Natuurlijk zijn overal weleens wat strubbelingen ,maar ons leven is al die tijd met elkaar in liefde verlopen ,daar hebben wij geen attributen voor nodig gehad en ook geen raadgevingen van derden .! Geloof ,Hoop en Liefde dat is ons motto en de meeste van deze is de liefde !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *