Goede seks na de menopauze.

Soms krijgen wij vragen waar we het antwoord op schuldig blijven, om de simpele reden dat we er tot dan toe nog nooit over nagedacht hadden. Vrijen na de menopauze is daar een voorbeeld van.

De hele menopauze is voor veel vrouwen een lastige tijd. Opvliegers, hormonale veranderingen, onregelmatige menstruatie, vaginale droogheid en een tragere stofwisseling met gewichtstoename tot gevolg, het is nogal wat. Al denken vrouwen onder de 50 misschien dat het wel mee zal vallen. Dat zou trouwens ook best kunnen, want zoals we vaak zeggen: Elke vrouw is anders en dus ook elke menopauze.

vrijen na de menopauze

Libido na 50.

Er waart de mythe rond dat vrouwen na de overgang niet meer interessant en geïnteresseerd zijn op seksgebied. Flauwekul!

Sommige vrouwen komen tot de ontdekking dat de menopauze hun libido volledig heeft weggenomen. Vaak heeft dat te maken met de aantrekkingskracht die ze, in eigen ogen, verloren zijn. Ons libido zit tussen onze oren. Het brein is seksorgaan nummer 1. Alles begint daar. Het is zeker mogelijk om jezelf naar opwinding te denken, maar dat wordt moeilijker als je denkt dat je niet aantrekkelijk genoeg meer bent. Sluit vrede met je veranderde lichaam.

Oud voor je tijd.

Zelf lid van de 50-plus club zeggen we met onze leeftijdsgenoten: Wij zijn nog niet oud. Er zit een hoop waarheid in het gezegde: ‘Je bent zo oud als je je voelt’.

Er is geen enkele reden waarom vrouwen na de menopauze geen bevredigend seksleven meer zouden kunnen hebben. Biologisch gezien kan dat tot lang na je vijftigste.

Maar mythes komen ergens vandaan. Het klopt dat veel vrouwen gedurende de overgang verandering in libido, opwinding en seksuele bevrediging ervaren. Dat hoeft niet allemaal verslechtering te zijn. Het is goed om te bedenken in wat voor seizoen je leeft, dan kun je daar de vruchten van plukken.

Voordelen.

Hieronder drie redenen om nog meer te genieten van elkaar dan vroeger:

1. Meer vrijheid om spontaan te vrijen.

Met de menopauze verdwijnen een aantal complicerende factoren die intimiteit in de weg konden staan: Menstruatie, premenstruele klachten, voorbehoedsmiddelen, bevallingsschade, allemaal voorgoed voorbij.

En er is meer. De kans is groot dat je kinderen niet meer thuis wonen, of in ieder geval een gedeelte van de week weg zijn. Geen ouderavonden meer, geen naschoolse opvang, taxi spelen voor het voetbal team.

Je hebt de mogelijkheid om vaker spontaan te vrijen, neem die kans!

2. Geniet van een volwassen relatie.

Waarschijnlijk heb je inmiddels afgeleerd om te proberen je geliefde te veranderen. Hopelijk heb je dan ook geleerd om ruzie bij te leggen, de ander te vergeven en jullie verschillen te vieren.

Jullie hebben samen veel meegemaakt en daar zaten ook vast wel een paar verrassingen tussen. Je weet wat de ander fijn vindt en wat je juist niet moet doen. Voorspelbaar en saai? Hoeft niet. Goede seks zorgt ook voor ontspanning, verbondenheid, bevestiging en spirituele eenheid. In een langdurige relatie kan het gevoel van veiligheid juist meewerken aan steeds betere intimiteit.

3. Langzame seks

Als we ouder worden hebben we vaak wat meer tijd nodig om opgewonden te raken. Vrouwen worden minder snel vochtig en mannen hebben minder sterke en kortere erecties. Juist door rustiger aan te doen kun je meer genieten van het vrijen.

Vrijen na de menopauze kan, door de nadruk te leggen op elkaar verwennen, minstens zo bevredigend zijn, als een race naar een orgasme.

Breng de hormonen terug in balans.

Veranderingen kunnen best hormonaal gerelateerd zijn. Het oestrogeen gehalte wordt lager waardoor de vagina droger en minder elastisch wordt. Bij sommige vrouwen gebeurt dat zodra ze in de overgang komen, bij anderen pas jaren daarna.

Glijmiddel zoals Astroglide kan uitkomst bieden. Als dat niet genoeg is vraag je huisarts dan Estradiol voor te schrijven. Na een paar weken zou je verbetering moeten merken. Als je eierstokken verwijderd zijn, zou het kunnen dat je een kleine dosis testosteron nodig hebt.

Neem initiatief.

Er zijn vrouwen bij wie het libido juist hoger wordt tijdens en na de menopauze. Bv. omdat struikelblokken die we hier boven noemden niet meer in de weg zitten.

Ook daalt het testosteron gehalte minder dan het oestrogeen. Die veranderde balans kan zorgen voor een libido verhoging. De meeste mannen zullen het verwelkomen als hun vrouw creatiever met seks om gaat. Hij zal het misschien niet zeggen maar de kans is groot dat hij denkt ‘Waar was jij de rest van mijn leven?’ Neem die stap en initieer.

MENOPAUZE EN SEKS

Een paar TIPS die je zin in vrijen terug kunnen brengen:

Sporten

Voel je lichaam. Maak er gewoonte van om ’s ochtends en ‘s avonds te rekken en strekken. Doe het samen of op een sportschool. Hoe meer je je lichaam leert aanvoelen, hoe beter je in staat zult zijn om het op ‘stoom’ te krijgen. Sporten zorgt bovendien voor meer bloedtoevoer, ook naar de genitaliën, waardoor je gemakkelijker opgewonden raakt.

Massage

Spendeer tijd aan massage. Het zal je leren meer te relaxen en concentreren op je lichaam. Richt je leven zo in dat je regelmatig de kans krijgt om opgewonden te raken. Lees hoe je een erotische massage geeft in dit artikel.

Ga in bad

Neem een warm bad met badolie, liefst met een bedwelmende geur om je zintuigen te verwennen. Samen douchen is natuurlijk ook heerlijk.

Slaap

Dit klinkt wel heel bejaard, maar doe af en toe een dutje. Het zorgt dat je snel weer energie krijgt.

Knuffel

Knuffel zoveel mogelijk met elkaar. Voor je slapen gaat, voor je het bed uitstapt. Als je op de bank tv zit te kijken. Zorg voor lichamelijk contact als je samen praat, wandelt of niets doet.

Eet gezond

Serieus! Eet voedsel met gezonde vetten, dat helpt het lichaam bij de aanmaak van oestrogeen. Bijvoorbeeld: Bananen, avocado’s, amandelen, basilicum en honing. Zorg goed voor je lichaam, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt.

Overgang en intimiteit

Ook hier geldt de gouden regel: Communiceer!

Praat met elkaar over de nieuwe periode die is aangebroken. Vraag aan je lief wat er veranderd is. Luister naar elkaar. Reserveer elke week tijd om je op elkaar te focussen. Ook 50-plussers hebben het tegenwoordig mega druk. Als je jezelf voorbij rent en geen seksuele gevoelens meer hebt, moet je niet wachten tot je weer zin krijgt. Je zin in vrijen na de menopauze wordt niet vanzelf beter. Je zult er een prioriteit van moeten maken om weer positief over seks te gaan denken, je veranderde lichaam te voelen en ervaren. Positief te denken over je oudere geliefde.

Wat voor leven wil je?

Een sterk huwelijk waaraan je plezier beleeft en dat zich steeds weer vernieuwt, of een relatie waarbij jullie afglijden tot een broer en zus die elkaar niets meer te zeggen hebben? Tot je in een seksloos huwelijk terechtkomt?

Slecht huwelijk.

Als je huwelijk niet zo geweldig is of ronduit slecht, kan de menopauze en de veranderende situatie de doodsteek zijn. Voor veel stellen geldt helaas dat ze nadat de kinderen de deur uit zijn, geen enkele reden meer hebben om bij elkaar te blijven.

Zo jammer om de stekker er dan maar helemaal uit te trekken. Natuurlijk was je het aan elkaar verplicht om problemen op tijd te detecteren en aan te pakken.

Dat jullie dat om welke reden dan ook niet gedaan hebben, is minstens zo jammer. Kwestie van kiezen.

Maar het is nog niet te laat!

Juist nu heb je tijd om daar aandacht aan te besteden, je hebt nu betere vaardigheden ontwikkeld dan toen je jong was. Zoek hulp, gun jullie samen een toegift. Als jullie beiden hetzelfde willen, kan de relatie vanaf nu zelfs beter worden dan ooit.

Vrijen na de menopauze saai en lusteloos?

ECHT NIET!