Er zijn veel mensen die zich afvragen of ze niet met de verkeerde getrouwd zijn. Meestal omdat ze niet gelukkig zijn in hun huwelijk en denken dat ze beter af zouden zijn met een ander. Soms hebben ze het idee dat ze om de verkeerde redenen getrouwd zijn en daar nu pas achter komen. Er zijn er die te ver zijn gegaan voor hun huwelijk en daardoor het huwelijk in zijn gerold. Hoe het ook komt, er is altijd dezelfde vraag: Ben ik met de verkeerde getrouwd?

Hoe gaan we daar als christenen mee om? Wat is de juiste reactie?

Ben ik met de verkeerde getrouwd
Er is geen ‘ware’ om mee getrouwd te zijn.

Volgens mij is het een fabel dat er maar een de juiste zou zijn voor iemand. Nergens in de Bijbel staat dat te lezen. De Griekse mythologie leerde dat mensen eigenlijk hermafrodiete wezens waren  met vier armen en twee hoofden. Omdat ze ruzie maakten met de goden werden ze door hen gesplitst. Daardoor zochten ze hun hele leven naar hun andere helft. Zo hadden ze geen tijd om het de goden lastig te maken. Dat verhaal strookt natuurlijk helemaal niet met de christelijke theologie.

De ‘ware’ is degene die je kiest en die ook voor jou kiest.

De belangrijkste factor die bepaald of jullie een goed huwelijk hebben is of jullie toewijding hebben. Niet alleen aan het huwelijk maar vooral aan elkaar. Al het andere weegt minder zwaar en kan worden gerepareerd, opgelost en opzij geschoven. Als jullie beiden op dezelfde manier naar het huwelijk kijken, dat het voor altijd is, en dat je er werk van moet maken, dan kunnen jullie alles oplossen.

De sleutel is om te beslissen van de ander te houden. Om je te richten op de positieve dingen van je partner en niet op hoe ze zouden moeten veranderen. Dat wil niet zeggen dat je partner ook hetzelfde naar jou reageert maar het maakt het wel veel gemakkelijker. Het is tenslotte veel makkelijker om van iemand te houden als die iemand al van jou houdt. God zelf gebruikt deze strategie ook. (1 Joh. 4’19)

Liefde komt eerst.

ben-ik-met-de-verkeerde-getrouwdJammer genoeg staren veel mensen zich blind op wat ze goed vinden aan zichzelf en op de dingen waarin hun partner zou moeten veranderen. Dat kweekt minachting en dat is precies de meest verwoestende emotie binnen een huwelijk. Er zijn maar weinig koppels waar minachting heerst in de relatie die hun huwelijk overeind kunnen houden.

Groeien doe je samen.

Natuurlijk zijn er dingen waarin je partner zou kunnen veranderen en leren. Het kan geen kwaad om  ze uit te dagen om te groeien. Maar denk ook aan jezelf en je eigen weg die je gaat met je partner.

Huichelaar, doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen. Matth 7:5

Begin met onvoorwaardelijk te houden van je partner. Dan wordt je zicht op je partner duidelijker en ben je in staat om die uit te dagen op een manier die goed is voor jullie huwelijk. Voor jullie beiden en niet alleen voor je jezelf. Het kan zijn dat je er achter komt dat jouw gevoelde nood is iets wat jullie huwelijk nodig heeft. Maar ik kan je garanderen dat de manier waarop je het benaderd veranderd. Je benaderd je betere helft dan vanuit liefde in plaats van je eigen (egoïstische) wensen.

Wees niet egoïstisch en probeer niet de eer naar u toe te trekken, maar wees nederig en sla een ander hoger aan dan uzelf. Denk niet alleen aan uw eigen belang, maar ook aan dat van anderen. Filippenzen 2:3 en 4

Door deze manier van kijken en handelen ga je zien dat je partner de ‘juiste’ is voor jou, omdat jij er voor gekozen hebt. God geve dat je partner, als die zich verootmoedigt, net als jij, voor jouw kiest!

Als jij je afvraagt of je met de verkeerde getrouwd bent, bedenk dan:

Houden van is een werkwoord, de gevoelens van liefde de beloning daarvan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *