Geplande seks. Vaak wordt het idee om seks te plannen met scepsis ontvangen. Laat me een paar stellingen poneren.

Geplande seks is niet romantisch

Sommigen hebben de overtuiging dat seks inboet aan romantiek als het een agendapunt wordt. Het is niet gepassioneerd, niet opwindend en zeker niet romantisch. Ze vinden dat je dan iets mist wat bij seks hoort.

Geplande-seks-plezier-voor-twee

Maar we plannen heel veel dingen. De meeste vakanties bijvoorbeeld en weekendjes weg, gebeuren niet spontaan, maar worden soms al ver van tevoren gepland.

Bij velen van jullie zal bij de voorpret van ‘even er tussenuit’ gaan, ook de verwachting door het hoofd spelen: ‘Eindelijk fatsoenlijk tijd voor seks.’ Geplande seks dus. Sommige van mijn seksuele herinneringen tijdens de vakantie staan in mijn geheugen gegrift als enorm opwindend.

De sleutel is volgens mij om het romantisch te maken. Als je naar bed gaat en zegt, ‘Oké, hier ben ik, laten we dit agendapunt afhandelen… check!’ dan is dat inderdaad verre van romantisch.

Maar als je vindt dat plannen nooit romantisch kan zijn zeg je eigenlijk: Romantiek is een stemming die niet te sturen is. Is dat wel waar? Denk eens aan romantische momenten tussen jullie, een van beiden initieerde die, kwam op het idee of was al in de stemming, toch? Zelden of nooit loop je wat dat betreft helemaal in de pas.

Of je bent in een romantische omgeving, op een prachtige plek, een bijzonder moment, allemaal op voorhand gepland.

Samen kun je best manieren vinden om bij geplande seks in een romantische stemming te komen.

In de opmaat kun je praten, (voor)lezen. Steek wat kaarsen aan, draai muziek, dans. Begin met een massage. Of bijvoorbeeld een erotisch spelletje waarbij degene die een potje verliest, iets uit moet trekken. Maak eerst verbinding, voordat je gaat vrijen. Ook al is de verwachting er al, een goede opbouw kan jullie seks veel beter en heter maken.

Echter niet te lang uitstellen.

Geplande seks is niet spontaan.

Ergens hebben we het idee gekregen dat seks altijd spontaan moet zijn. Misschien wel omdat op tv vrouwen altijd gewillig in de armen van hun lover vallen en naar de slaapkamer worden gedragen.

Dat lijkt fantastisch, maar als je allebei werkt en kinderen hebt, zijn de momenten dat je ongestoord samen bent, best schaars. Spontane seks overkomt jullie waarschijnlijk zelden. Daarin staan jullie bepaald niet alleen.


Ik durf te stellen: Als we het alleen van spontane seks moeten hebben, zouden veel huwelijken bijna seksloos zijn.


En dan nog; denk eens terug aan jullie huwelijksnacht. Bijna iedereen kijkt er vol verwachting, opwinding en misschien ook wat angstig naar uit. Je plant alles weken, maanden, soms zelfs jaren van tevoren.

Je weet dat je samen weggaat na afloop. Er zijn geen kinderen bij. Je hoeft niet aan het werk de volgende dag. Je weet wat er gaat gebeuren. Dat hoeft echt niet de enige bijzondere, geplande nacht van je huwelijksleven te zijn.

seks plannen in de agenda

Geplande seks voelt als verplichte seks.

Als je een zware dag hebt gehad op het werk, of de kinderen waren de hele dag vervelend, kan het gebeuren dat seks het laatste is waar je zin in hebt. Je wilt eigenlijk helemaal niet praten, of door een paar handen worden aangeraakt. Je wilt gewoon even niets; in je ‘nothingbox’ zoals Mark Gungor het zegt.

En dan komt je geliefde naar je toe, want jullie hebben een afspraak gemaakt.

Dit is nou net niet de goede kick-off die je nodig hebt voor seks, maar er is wel een mouw aan te passen. Vertel je geliefde dat je wat tijd nodig hebt om bij te komen.

Even een douche of een bad nemen. Praat wat samen, vraag om een rug/schouder/voet massage. Niet als ruil: Massage voor seks. Maar om in de juiste stemming te komen. Uiteindelijk willen jullie allebei dat dit werkt, dus zoek uit wat daarvoor zorgt.

Wat is goed aan geplande seks?

Het beste aspect is: Je hebt waarschijnlijk meer seks. Dat is volgens mij al voldoende reden om het te proberen. Maar er is nog meer.

-Geplande seks geeft de boodschap: Wij maken van seks een prioriteit.

Je agenda laat zien wat je prioriteiten zijn.

Je geeft je geliefde een duidelijke signaal: Ons huwelijk is belangrijk.

-Geplande seks maakt het makkelijker om je voor te bereiden.

De meeste mannen hebben niet veel tijd nodig, om zich voor te bereiden op seks. Maar zo’n afspraak geeft je vrouw de gelegenheid om zich gedurende de dag er op in te stellen.

Op die manier hoeft ze niet op het laatste moment te denken, ‘Oh, hoe ga ik in vredesnaam uit de ‘mama-modus’ komen?’ Lees ook hoe je weer een sexy lady wordt.

Natuurlijk help je haar als je gedurende de dag even belt, of een sexy appje stuurt.

-Een ander voordeel van geplande seks: Niemand initieert.

Eén van de dingen die anders is bij geplande seks: Er is niet echt een initiator, omdat jullie beiden weten dat het gaat gebeuren. Dat is prettig voor degene die vaak is afgewezen, maar ook voor degene die moeite heeft met initiatief nemen.

Het kan zelfs een manier zijn om de schade die in het verleden is opgelopen deels te herstellen.

cake seks

Hoe vaak moet geplande seks plaatsvinden?

Het meest voorkomende advies is om een compromis te zoeken qua frequentie. Omdat wij hier beiden anders over denken een advies per persoon.

(E) Stel je geliefde wil elke dag of elke twee dagen. Jij wilt elke week of elke twee weken. Je geliefde wil circa 22 keer vrijen per maand en jij drie keer. Dat is een extreem verschil, maar het is een voorbeeld.

In dit geval zou je kunnen proberen tussen de 10 en 15 keer uit te komen. Misschien langzaam opvoeren. Al zou je maar beginnen met per maand een avond te blokken in je agenda. Het is een start.

(M) In bovenstaand voorbeeld zou ik zeggen mik voor zo hoog mogelijke frequentie. Probeer tegemoet te komen aan de 22 keer per maand. Als blijkt dat dat niet te doen is ga dan een stapje lager.

Ga niet gelijk terug naar 1 keer per week. Dan ben je weer terug bij af. Neem in overleg kleine stapjes terug, in dit voorbeeld zou 20 keer per maand een eerste stap kunnen zijn. Twee volwassen mensen zouden hier toch uit moeten kunnen komen.

Aannemelijker is dat het verschil kleiner is dan in dit voorbeeld. Bovendien zijn naast de geplande sessies altijd momenten te vinden voor een vluggertje.

Om te onthouden over jullie nieuwe afspraak:

Spreek een minimum af, geen maximum. Als je geliefde zin heeft, is afwijzen omdat het niet gepland stond, uiteraard geen goed idee. Het is geen quotum, geen doel op zich.

Laat ruimte voor veranderingen. Er kan iets tussenkomen; een ziek kind, overwerk, een feestje tot in de kleine uurtjes. Niet kinderachtig op reageren; gewoon plannen om het in te halen.

Nu de beurt aan jullie.

Heb je ooit in je huwelijk seks gepland?

Hoe ging het?

Werkte het voor jullie?

Heb je suggesties, tips?

Welke voorkeur heb je om tot een compromis te komen? E of M?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De omarming zoals beschreven duid op seksuele intimiteit.  De Bruid is zo opgewonden dat ze alle controle over zichzelf verloren is, en waarschuwt de andere jonge vrouwen om de passie niet op te laten laaien totdat die binnen het huwelijk de plek vind die passie verdient. We horen de Bruidegom roepen naar de Bruid om haar ervan te overtuigen dat de tijd rijp is om de liefde te bedrijven. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *