Inhoud
- 1 Mag je seks weigeren?
- 1.1 Elkaar seks ontzeggen in een huwelijk is zonde.
- 1.2 Lees wat er staat in Mattheüs 19:4-6, hier wordt Genesis 2:24 geciteerd:
- 1.3 Aartsvader Jacob begreep heel goed dat seks een belangrijk onderdeel van het huwelijk was:
- 1.4 Seksuele mishandeling is ook zonde.
- 1.5 Mag je geliefde je seks ontzeggen?
- 1.6 Onderliggende problemen.
- 1.7 Redenen om seks te ontzeggen.
- 1.8 Welke stappen kun je zetten?
- 1.9 Volhouders winnen.
- 1.10 Wat heeft je partner nodig?
- 1.11 Vul de liefdesbank van je partner.
- 1.12 Heb je het recht om te scheiden?
- 1.13 Dat klinkt hard!
- 1.14 De kerk en seks ontzeggen.
- 1.15 Discussie.
- 1.16 Plaats een Reactie
- 1.17 Geef een reactie Antwoord annuleren
Mag je seks weigeren?
Elkaar seks ontzeggen is een veel besproken onderwerp. Sommigen verdedigen het door te zeggen dat je niet van je partner mag verlangen dat hij/zij seks met je heeft alleen maar omdat jij zin hebt.
Anderen vinden het ontbreken van regelmatige seks een reden om te gaan scheiden.
Wat is de waarheid?
Vooral bedoeld voor diegenen die leven in een seksloos huwelijk of minder dan 10 x per jaar seks hebben.
Elkaar seks ontzeggen in een huwelijk is zonde.
Volgens mij is er geen andere manier om het te zeggen. Als je nu rood aanloopt en je haren overeind gaan staan, lees dan eerst nog even verder.
Maar als je gaat trouwen is een van de beloftes die je maakt dat je een lichamelijke relatie aangaat met je partner. God heeft seks bedacht om binnen het huwelijk te worden beleefd.
Je hebt dus de verplichting, en het voorrecht om regelmatig seks te hebben met je geliefde.
Lees wat er staat in Mattheüs 19:4-6, hier wordt Genesis 2:24 geciteerd:
Hij antwoordde en zeide: ’Hebt gij niet gelezen, dat de Schepper hen van den beginne als man en vrouw heeft gemaakt? En Hij zeide: ’Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen en die twee zullen tot één vlees zijn.
Zo zijn het niet meer twee, maar één vlees. Hetgeen God samengevoegd heeft, scheidde de mens niet.
De man kome jegens zijn vrouw zijn (echtelijke) verlichtingen na en de vrouw evenzo jegens haar man. De vrouw heeft niet zelf over haar lichaam te beschikken, doch haar man; en eveneens heeft de man niet zelf over zijn lichaam te beschikken, doch zijn vrouw.
Onthoudt dat elkander niet, tenzij met onderling goedvinden (en) voor een bepaalde tijd, om u te wijden aan het gebed, maar om daarna weder samen te komen, opdat niet de satan u verzoeke wegens (uw) gemis aan zelfbeheersing. (1 Korinthiërs 7:3-5)
Aartsvader Jacob begreep heel goed dat seks een belangrijk onderdeel van het huwelijk was:
En Jacob had Rachel lief. Daarom zeide hij: ik wil u zeven jaren dienen om uw jongste dochter Rachel. En Laban zeide: Het is beter, dat ik haar aan u geef dan dat ik haar aan een andere man geef, blijf bij mij.
Derhalve diende Jacob zeven jaren om Rachel, en die waren in zijn ogen als enkele dagen, omdat hij haar liefhad. Daarna zeide Jacob tot Laban: Geef mij mijn vrouw, want mijn tijd is om, opdat ik tot haar kome.
Het is de bedoeling dat je seks hebt in het huwelijk! Maar betekent het dat het de bedoeling is dat je op bed gaat liggen om je partner zijn gang te laten gaan?
Seksuele mishandeling is ook zonde.
Heb je gelezen wat er stond, dat je lichaam toebehoort aan je partner? Nergens in de Bijbel staat dat het oké is om je zin door te drijven in het huwelijksbed. Je bent niet het seksspeeltje van je partner.
Het is niet de bedoeling dat je gebruikt wordt als middel om de seksuele behoefte te stillen.
Onze opdracht om seks te hebben in het huwelijk betekent niet dat we onze verplichting om respectvol en liefdevol met elkaar om te gaan opzij kunnen schuiven.
Lees Efeze 5:21-33, daar staat in het kort dat we ons aan elkaar moeten onderwerpen uit eerbied voor Christus. En ook; ‘laat ieder voor zich zijn eigen vrouw zó liefhebben als zichzelf en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man’. !
Korinthe 13:4-6 beschrijft liefde als geduldig, vriendelijk en niet jaloers. Er is niets vriendelijks en liefdevol aan als je je partner als persoon opzij zet om je seksuele driften te botvieren.
Er zijn twee kanten hieraan. Het is de bedoeling dat je seks hebt, maar wel met wederzijds respect en plezier. Dat is wat je in een relatie mag verwachten.
Mag je geliefde je seks ontzeggen?
Het is moeilijk om daar een volledig antwoord op te geven omdat de omstandigheden altijd meewegen. Maar vraag jezelf eens af:
Heb ik problemen die ik onder ogen moet zien? Ben je veeleisend, onderdrukkend of lomp geweest in de manier waarop je om seks hebt gevraagd?
Als dat zo is vraag dan eerst vergeving aan God en aan je partner en sla een andere meer liefdevolle weg in.
Onderliggende problemen.
Wat is de onderliggende reden voor het elkaar seks ontzeggen? Of je het nu begrijpt of niet er is altijd een onderliggende reden waarom je partner je seks ontzegt. Zo gaat het vaak met zonde; We doen het verkeerde omdat het logisch is lijkt ons.
Het kan zijn dat je partner niet begrijpt wat hij/zij aanricht. Dat ze werkelijk niet begrijpen hoe belangrijk seksuele intimiteit is, hoe jullie huwelijk er wel bij vaart, of hoe hun weigering je hart breekt.
Zelfs als je het duizend keer hebt gezegd begrijpen ze het nog niet. Zij voelen het niet zo, dus begrijpen ze het niet.
Redenen om seks te ontzeggen.
Misschien zijn er wel degelijk goede redenen waarom je partner nee zegt. Dat kan lichamelijke pijn zijn, seksueel misbruik in het verleden, relatieconflicten of depressie enz.
Je partner heeft het nodig dat je begripvol bent, niet dat je hem/haar om de oren slaat. Wees geduldig en help om de problemen samen op te lossen.
Niet alleen zijn de problemen de oorzaak dat je geen seks krijgt maar ook zorgen ze er voor dat je partner niet kan genieten van de zegen die God in seks kan geven.
Welke stappen kun je zetten?
De meeste van ons krijgen helaas niet het soort ervaring als Paulus kreeg op de weg naar Damascus. Onderzoek de dingen en vervang het slechte door Gods waarheid. Zet stappen in de goede richting, zelfs al zijn ze kleiner dan je zou willen.
De prachtige kathedralen die je overal ter wereld ziet zijn steen voor steen gebouwd. Prachtige seksuele intimiteit bouw je ook steen voor steen.
Geduld en vasthoudendheid zijn moeilijk maar nodig op de reis naar een gelukkig en passievol huwelijk. Na weken, maanden en jaren kijk je terug op de afgelegde weg en ben je verbaasd over hoever jullie al gekomen zijn.
Volhouders winnen.
Ik ken heel wat verhalen van koppels die blij zijn dat ze hebben volgehouden en nu genieten van de seksuele intimiteit binnen hun huwelijk, inclusief mijn eigen verhaal waarin de gevolgen van seksueel misbruik in mijn jeugd pas na hele lange tijd zichtbaar werden in ons huwelijk.
Wat heeft je partner nodig?
Het is heel makkelijk om te vervallen in het gevoel van emotionele pijn en seksuele frustratie. Om je te focussen op wat je niet krijgt. Maar hoe zit het met je partner?
Wat heeft hij/zij nodig om zich veilig en geliefd te voelen? Bespreek, desnoods honderd ideeën, wat je kunt doen om je partner te laten merken en weten dat je werkelijk zijn/haar belangen en plezier op het oog hebt.
Vul de liefdesbank van je partner.
Verzeker haar/hem er keer op keer van dat je van haar/hem houdt. Doe het niet als een soort ruil van dit voor dat, maar investeer in de man of vrouw waarvan je houdt. Van daar uit zullen jullie hele mooie dingen gaan beleven, voor je partner maar ook voor jezelf.
Heb je het recht om te scheiden?
Dat is een vraag die van tijd tot tijd de kop zal opsteken. Als je partner eigenwijs blijft volhouden om geen seks te hebben, er niet over wil praten en er geen veranderingen zijn op dat gebied, mag je dan scheiden?
Het is tenslotte een zonde dus dan is er toch wel een uitweg?
Dat klinkt hard!
Ik weet hoe het is om hopeloos en moedeloos te zijn. Geloof me, het is lastig om deze woorden te typen. Alles wat ik zeggen kan is dat God bij je is in deze moeilijke omstandigheden.
Je kunt je omstandigheden niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je er op reageert. En naar Wie je toegaat met je zorgen, moeiten en omstandigheden. ‘Hij is dicht bij mensen die wanhopig zijn. Hij redt de mensen die alle hoop hebben opgegeven’. (Psalm 34:19).
De kerk en seks ontzeggen.
Tenslotte, waarom praten we niet meer over de zonde van het seks ontzeggen? Er wordt gepreekt over de zonden van het vlees zoals vreemdgaan en pornografie maar de kerk vergeet de zonde te benoemen van het elkaar seks ontzeggen binnen het huwelijk.
Ik geloof dat we er meer over zouden moeten praten. De Bijbel is duidelijk over de verantwoordelijkheden, of beter, de zegeningen, van lichamelijke intimiteit binnen het huwelijk.
Nu lijkt het wel of de mensen die geen seks behoren te hebben (singles) het juist wel hebben en voor wie het bedoeld is (de getrouwden) niet.
Discussie.
Gelukkig komen er steeds meer geluiden van christenen die eerlijk willen praten over de problemen met seks binnen het huwelijk. Over het elkaar seks ontzeggen.
Die bereid zijn om te discussiëren over seks als basis voor intimiteit binnen het huwelijk. Het gaat namelijk niet alleen over het krijgen van de seks die je wilt, het gaat over het ervaren van de intimiteit die jullie beiden willen.
Amen,volledig mee eens. Ook ik wilde Door sex een intiemere relatie opbouwen. Helaas niet gelukt. Wij woonden samen, nu dus niet meer. Het lag echt niet alleen aan de sex hoor,speelden meer dingen mee. Nu werken aan de andere dingen om in de toekomst zowel een goede emotionele als een sexuele intieme relatie op te bouwen. Hoop dat echt nog s te ervaren.