‘Ik wist dat het eenmalig was,’ zei ze, ‘Van het een kwam gewoon het ander.’

Ik hoor twee jonge vrouwen praten over… seks denk ik? Het gaat vooral over de interactie met het andere geslacht en het verlangen om daar beter mee om te gaan. In een zin zegt ze de woorden, pil, penetratie en aanrommelen. Woorden die in combinatie met seks voor haar kennelijk een heel andere betekenis hebben dan voor mij. Voor haar is seks voordat je getrouwd bent dus niet meer dan een fysieke daad waar je erg veel plezier aan kunt beleven. Of niet, maar dan is er ook niet echt een man overboord. Een handeling die te vergelijken is met andere plezierige dingen zoals  eten, slapen en shoppen. Is dat waar? Omdat de meeste mensen tegenwoordig vinden dat seks zo werkt? Heeft seks voordat je getrouwd bent geen impact op het vervolg van je relatie? Is seks gehad hebben niet schadelijk voor je volgende relaties?

Wachten met seks!

Christenen en seks

Ik vraag me af of wij als christenen niet ook geneigd zijn om zo over seks te praten; op deze één dimensionale manier. Maar dan andersom: Een fysieke daad die vermeden moet worden tot aan het huwelijk. Net zoiets als roken, drinken of drugs gebruiken. Wij behandelen het vaak net als een campagne tegen drugs.

‘Zeg nee tegen seks.’

Heel jammer! Vooral omdat er in andere dimensies essentiële elementen zitten die erg belangrijk zijn als we praten over wel of geen seks voor het huwelijk. Als ik terugdenk aan mijn eigen verkeringstijd had ik graag gewild dat er iemand was geweest die mij uitgelegd had, dat er meer redenen zijn om te wachten met seks tot het huwelijk dan alleen zwangerschap, soa’s en het verliezen van je maagdelijkheid.

Ik wilde dat iemand me had verteld, dat er veel diepere lagen zijn dan alleen maar het fysieke. Bovenstaande  bezwaren houden immers niemand meer tegen. Lees de recente statistieken over ongehuwde christenen die seks hebben maar eens.

De drie dimensies.

Of je nu christen bent of niet; je moet in je achterhoofd houden dat seks, naast fysiek, ook ALTIJD effect heeft op drie andere levels:

   1. Emotioneel

       2. Psychisch

           3. Spiritueel

 

  1. Het emotionele effect van seks voordat je getrouwd bent:

De emotionele intimiteit die wordt ervaren tijdens seks is veel krachtiger dan een kus en veel intiemer dan een omhelzing. Seks is bedoeld om de intimiteit te versterken. In wezen is gezonde seks een logisch gevolg van een bloeiend huwelijk. Als seks andersom gebruikt wordt is het vaak een manier om het gebrek aan emotionele intimiteit tussen twee mensen te maskeren. Vaak is vreemdgaan ook het gevolg van relationele problemen waar men niet geleerd heeft mee om te gaan.

Seks voor of buiten het huwelijk is een, zeg maar, “nep betrokkenheid” . Het geeft een vals gevoel van emotionele intimiteit en gehechtheid zonder dat de toewijding en de belofte van trouw aanwezig is.

Het is voor ons brein onmogelijk om de fysieke en emotionele kanten van seks te scheiden. Ze zijn van elkaar afhankelijk en werken nauw samen.

Of we het ons nu wel of niet bewust zijn, onze beleving en hoe we op elkaar reageren wordt beïnvloed door seks.

Dat is prachtig nieuws als je getrouwd bent.

Voor alle anderen kan seksuele intimiteit het emotionele kompas volledig ontregelen. Seks voor het huwelijk kan dan werken als een verdovingsmiddel Je raakt ongevoelig voor wat zich werkelijk afspeelt. Seks als goedmakertje of lijmpoging terwijl er eigenlijk gesproken zou moeten worden over verschil in dromen, verlangens, toekomstperspectief.

seks voordat je getrouwd bent

 

  1. Psychologische bagage van seks voordat je getrouwd bent:

Hulpverleners zijn er knap druk mee om mensen te helpen hun rugzakje uit te pakken als het gaat om de psychologische effecten van hun seksuele verleden. Vaak heeft dat een grote impact op hun huwelijk.

Dat komt doordat seks niet alleen fysiek en emotioneel, maar ook psychologisch samenbindt.

Er komen chemische stoffen vrij in het lichaam die er voor zorgen dat we contact maken met de persoon waarmee we intiem zijn. Of dat nou veilig en vertrouwd is, of niet, er wordt een onherroepelijke band gesmeed. De impact daarvan valt niet te ontkennen, bevestigen zowel de wetenschap als de psychologie. Het maakt niet uit of je christen bent of niet, dit ligt vast in het ontwerp van IEDER mens.

Gewoontedieren als we zijn, worden onze seksuele ervaringen een deel van onze verwachtingen, behoeften, verlangens, onzekerheden, gevoelens en angsten. Elke interactie vormt ons seksuele pallet. De intensiteit en frequentie van onze seksuele ervaringen beïnvloedt onze psyche op een ingrijpende manier.

Als het gaat om de effecten van seks voor het huwelijk op onze verwachtingen van huwelijkse seks, is geen bagage altijd het beste.

 

  1. Spirituele invloed van seks voordat je getrouwd bent:

Seks is spiritueel in de zin dat het een ervaring is die Gods liefde weerspiegelt. Zoals we al eens uitgebreid beschreven in onze blog seksuele spiritualiteit.

Het wordt aangevuurd door liefde, onbaatzuchtigheid, opofferingsgezindheid. Deugden die op zich al eeuwigdurende trouw vereisen, al klinkt het je misschien wat zwaar in de oren.

Er vindt iets bovennatuurlijks plaats door de seksuele vereniging. Een verbond dat twee wezens één maakt, is tegelijkertijd een daad van aanbidding, van glorie brengen aan God die alles zo mooi bedacht heeft.

Wacht

Conclusie.

Het kan volgens mij niet anders dan dat je onder de indruk komt van waarom God seks heeft bedacht. Zoveel meer dan alleen voortplanting, zoveel meer dan alleen kortstondig plezier.

Hopelijk ga je begrijpen wat het doel van de daad is.

Hopelijk besef je dat er niets vrijblijvends is aan seks.

Hopelijk vinden jullie samen een reden om te wachten.

 

Wij bidden dat God je wijsheid geeft om het goede moment te kiezen en kracht om overeenkomstig te handelen.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. Seks in het huwelijk helpt om zondige verleidingen te weerstaan. 1 Thess. 4:3-5 Het is de […]

  2. […] betekent dat je sterft aan je eigen ik, dan begrijp je dat God van je zou kunnen vragen om je seksuele verlangens te parkeren. Dat betekent niet dat God niet liefdevol is, het betekent dat we beamen dat we […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *